Τα 10 επαγγέλματα του μέλλοντος

Θα μπορούσαμε άραγε να προβλέψουμε τα πλέον υποσχόμενα επαγγέλματα για τα επόμενα δέκα χρόνια;

Το ζήτημα σοβαρό. Οι επιφυλάξεις πολλές. Με τις Πανελλαδικές εξετάσεις στο κατώφλι η ανησυχία αυξάνεται. Αλλά με βάση τις νέες τεχνολογίες και δεδομένα η απάντηση είναι καταφατική. Για να απαντήσουμε, λοιπόν, στο ερώτημα που μας ταλανίζει δεν έχουμε απ’ το να παρατηρήσουμε τις τάσεις των ΗΠΑ, μιας κι είναι ένα παράδειγμα που ακολουθείτε κατά κόρον απ’ την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ορίστε λοιπόν τα δέκα πιο υποσχόμενα επαγγέλματα στις ΗΠΑ για την επόμενη δεκαετία:

Προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι

Παρ’ ότι φαίνεται δυσοίωνο το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας το δεδομένο χρονικό διάστημα, οι Αμερικάνοι φαίνεται να έχουν άλλες απόψεις. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, οι προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι παρουσιάζουν αύξηση κατά 30,1% με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 64.750 δολάρια, έχοντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ. Μέχρι το 2018, μάλιστα ο αριθμός αυτός θεωρείται πως θα αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% (μέσα σε μόλις 10 χρόνια), αριθμός τριπλάσιος απ’ τον εθνικό μέσο όρο του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας.

Ειδικοί υγιεινής οδόντων

Την τρέχουσα δεκαετία οι ειδικοί υγιεινής οδόντων ανέπτυξαν  αύξηση του ρυθμού απασχόλησης της τάξης του+24.1%, ενώ ταυτόχρονα κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στο Μίτσιγκαν, το Αϊντάχο και τη Γιούτα. Η θέση αυτή φέρει μέσες ετήσιες απολαβές περίπου 70.000 δολάρια χωρίς, μάλιστα ο ειδικός να χρειάζεται να είναι απόφοιτος ιατρικής σχολής. Αυτό συμβαίνει διότι πολλά κολέγια διαθέτουν προγράμματα οδοντιατρικής υγιεινής, και τα περισσότερα έχουν δυνατότητα ολοκλήρωσης σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την BLS, “Η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων και της διατήρηση περισσότερων δοντιών, με αυξανόμενη έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα.”

Πολιτικοί μηχανικοί

Ο ρυθμός απασχόλησης των μηχανικών εν γένει βρίσκεται σε ποσοστό +24.1% για την τρέχουσα δεκαετία. Οι θέσεις εργασίας τους αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 10%, ο δε αριθμός των πολιτικών μηχανικών προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό δυόμισι φορές μεγαλύτερο! Ο λόγος είναι πως αυτό το είδος της μηχανικής που περιλαμβάνει την εποπτεία των μεταφορών και την ανάπτυξη των αστικών και βιομηχανικών υποδομών, είναι η πιο στενά συνδεδεμένη με την πληθυσμιακή αύξηση. Με μέσο εισόδημα 77.650 δολάρια οι πολιτικοί μηχανικοί κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Αλάσκα, την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο.

Αναλυτές έρευνας αγοράς

Οι αναλυτές ερευνών ήδη έχουν σημειώσει αύξηση απασχόλησης σε ποσοστό +20.33%. Το μέσο εισόδημα τους φαίνεται να κυμαίνεται στα 60.570 δολάρια κατέχοντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο, στην Κολούμπια και στο Ντελάγουερ της Μασαχουσέτης. Η ειδικότητα αυτή διεκδικεί συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες παρέχοντάς τους στοιχεία και αναλύσεις για το κοινό-στόχο. Φαίνεται πως κατά την επόμενη δεκαετία η ειδίκευση αυτή θα αποκτήσει μεγάλη ζήτηση, αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που επιδιώκουν να επεκτείνουν την αγορά και τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανάγκες για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ.

Αναλυτές Συστημάτων Πληροφορικής

Η αύξηση της απασχόλησης για τους αναλυτές συστημάτων πληροφορικής είναι της τάξης του 20.3% . Αυτή η ειδικότητα, η οποία είναι μόλις 30 ετών, αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, προσθέτοντας περίπου 110.000 θέσεις εργασίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Με μέσο ετήσιο εισόδημα 77.740 δολάρια, οι αναλυτές συστημάτων πληροφορικής, έχουν τις περισσότερες κατά κεφαλή θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στη Βιρτζίνια, το Ντελάγουερ και το Νιου Τζέρσι. Οι αναλυτές συστημάτων δημιουργούν και διαχειρίζονται τα δίκτυα υπολογιστών για εταιρείες για την κοινή χρήση αρχείων. Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων απαιτούν πτυχία πανεπιστημίου, εξακολουθούν να έχουν καλές πιθανότητες και οι απόφοιτοι εξειδικευμένων σχολών μη πανεπιστημιακού επιπέδου.

Γιατροί και χειρουργοί

Το μέσο ετήσιο εισόδημα των συγκεκριμένων ειδικοτήτων κυμαίνεται από 94.000 έως 153.000 δολάρια ενώ η αύξηση της απασχόλησης γιατρών και χειρούργων είναι 34%, και έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές του Νιου Μέξικο, της Δυτικής Βιρτζίνια και του Γουαϊόμινγκ. Σύμφωνα με την BLS “από την αύξηση της απασχόλησης, ευκαιρίες θα προκύψουν από την ανάγκη αντικατάστασης του σχετικά υψηλού αριθμού γιατρών και χειρουργών, λόγω συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. “Το επίπεδο της εκπαίδευσης που απαιτείται για να αποκτηθεί μια άδεια γιατρού ή χειρουργού είναι από τα πιο υψηλά και δύσκολα, αλλά οι αμοιβές είναι υψηλές.”

Μηχανικοί εφαρμογών λογισμικού

Στην εποχή της τεχνολογίας, που τα app γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι θέσεις των μηχανικών εφαρμογών λογισμικού γίνονται απ’ τις πιο σημαντικές. Επιπλέον, με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 94.180 δολάρια, και κατοχή περισσότερων θέσεων εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές Ουάσιγκτον, Κολοράντο και Βιρτζίνια, φαντάζει ιδανική λύση.

Αναλυτές Μάνατζμεντ

Ο ρόλος των αναλυτών μάνατζμεντ είναι η συμβουλευτική των επιχειρήσεων, βοηθώντας τες στην αποτελεσματική λειτουργία τους, αλλά και στην διατήρηση της ρευστότητας. Με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 78.160 δολάρια και αύξηση απασχόλησης τους της τάξης του 23.9% έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Μασαχουσέτη, τη Νέα Υόρκη και τη Γεωργία. Σύμφωνα με έρευνα «η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 24%», καθώς αγορά και Δημόσιο τείνουν να βασίζονται όλο και περισσότερο στους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τη βελτίωση των επιδόσεων των οργανισμών τους.

Λογιστές και ελεγκτές

Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο λογιστές και ελεγκτές. Ο αριθμός αυτός θεωρείται πως θα αυξηθεί κατά 250.000 και άνω. Με μέσο εισόδημα τα 61.690 δολάρια και αύξηση που φτάνει στο 21.6% έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Κολούμπια, το Κολοράντο και το Ντελάγουερ. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν λογιστή για τη διαχείριση των βιβλίων τους, τις πληρωμές φόρων, καθώς και την προετοιμασία των οικονομικών τους καταστάσεων. Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα “η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, οι αλλαγές των νόμων και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και η αυξανόμενη υπευθυνότητα για την προστασία των ενδιαφερομένων μερών ενός οργανισμού θα οδηγήσουν στην αύξηση αυτών των θέσεων εργασίας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο