Πλεόνασμα Κοινωνικής Αναισθησίας

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, ανακοινώθηκε, από τον Π/Θ κ. Αλέξη Τσίπρα, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Η πρώτη όχι και τόσο σημαντική αλλά εύλογη παρατήρηση είναι εάν αυτό το μέρισμα πρόκειται για δώρο Χριστουγέννων ή 13η σύνταξη, όπως υποστήριζε το προηγούμενο έτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κάποιοι μιλούν για κοινωνική ευαισθησία ενώ άλλοι για μια (ακόμα) κυβερνητική πολιτική απάτη. Πράγματι είναι δύο θέσεις που εύκολα συγχέονται ιδιαίτερα όταν διατείνεται ανερυθρίαστα πως το έκτακτο επίδομα αυτό οφείλεται σε υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων.

Δηλαδή ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ  ξεπεράστηκε κατά 1% περίπου ή κατά 1,9 δις ευρώ. Πώς; Από την υπερφορολόγηση, από την αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, μιας και δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη επένδυση τέτοια, ώστε να είναι ικανή να μεταβάλλει θετικά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα τελευταία 2 χρόνια συμβαίνει αύξηση φόρων όπως, ο φόρος εισοδήματος, η έκτακτη (μόνιμη ουσιαστικά) εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση του αφορολόγητου-η φορολόγηση για μηνιαία εισοδήματα των 500 ευρώ. Ταυτόχρονα έχουμε μείωση συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και κατάργηση συντάξεων για όσους έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα ή όχι, σε πάνω από 2 ταμεία.

Από την άλλη έμμεσοι φόροι, όπως ο φόρος κατανάλωσης, ο ΦΠΑ από το 13% ή 23% πήγε στο 24% πλήττουν συστηματικά την κατανάλωση και την παραγωγή στην πραγματική οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις και τη μείωση του χρονικού περιθωρίου καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Όλα αυτά μαζί με ακόμα περισσότερα δυσβάστακτα μέτρα, οδηγούν σε αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας, διάλυση της μεσαίας τάξης και δημιουργία ενός κοινωνικού σώματος εκλιπαρούντων για την ετήσια δήθεν βοήθεια. “Πλεόνασμα θράσους και ντροπής” σχολίασε ο σημερινός πρωθυπουργός τη διανομή του πλεονάσματος το 2014.
Ίσως σήμερα ο χαρακτηρισμός αυτός να ταιριάζει καλύτερα στο φετινό πλεόνασμα εφόσον δεν είμαστε πλέον σε περίοδο ανάπτυξης, τουλάχιστον όχι τόσο σημαντικής ώστε να δικαιολογεί την υπεραπόδοση εσόδων.

Κοινωνική πολιτική θα πει κάποιος τη διανομή μερίσματος. Εαν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο, εαν πρόκειται για ειλικρινή πρόθεση στήριξης συμπολιτών μας σε δυσκολία, γιατί δεν γίνεται σε μόνιμη βάση, γιατί το μέτρο αυτό δεν περιέχεται στον κρατικό προϋπολογισμό;

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου. Πώς μπορεί ένας υπουργός οικονομίας να δηλώνει με απόλυτη απάθεια πως το πλεόνασμα αυτό προέρχεται από χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ τα σχετικά στοιχεία δείχνουν εξάπλωσή της; Μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη η θέση υπουργού μιας κυβέρνησης που στήριξε την παραγραφή προστίμου για λαθρεμπορία στον ΣΕΚΑΠ.

Η ΝΔ την ίδια στιγμή αποφάσισε την υπερψήφιση επί της αρχής για τη διανομή του μερίσματος Τσίπρα. Πέρυσι βέβαια εξέφραζε την έντονη διαφωνία της προς το μέτρο κατηγορώντας την κυβέρνηση για κοροϊδία και μη σωστά κριτήρια ώστε να λάβουν το επίδομα οι πραγματικά δικαιούχοι. Πιθανότατα ο φόβος πολιτικού κόστους να υπερισχύει της μεταρρυθμιστικής φιλελεύθερης ατζέντας που προέταξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νομιμοποιήση λοιπόν της υπερφολόγησης και της αδικίας  με bonus συμμόρφωσης για τους πολίτες κύριοι της Πειραιώς;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο