Θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας ;

Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δε βρίσκονται και πάλι σε τεντωμένο σχοινί μετά από το μπαράζ ασταμάτητων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και υδάτινου χώρου για τέταρτη συνεχή ημέρα από τον τουρκικό στρατό; Πιο συγκεκριμένα, οι αλλεπάλληλες αυτές παραβιάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να σπεύσει στο νησί των Οινουσσών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. 

Αναφορικά με τις επιθέσεις, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Στις 11:33 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια. Το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από MIRAGE-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, στον αυτό χρόνο, μετά από εικονική αερομαχία.
Ακολούθησαν πτήσεις τους πάνω από την Παναγιά στις 11:41 και 11:46 στα 26.000 πόδια, στις 11:50 στα 25.500 πόδια, στις 11:53 στα 26.000 πόδια και στις 12:19 τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες στα 34.000 πόδια.
Ο τουρκικός σχηματισμός εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 11:32 μεταξύ Λέσβου και Χίου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12:20 βορείως της Χίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Έπειτα λοιπόν από αυτή την έντονα προκλητική στάση της Τουρκίας, ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν από το πρωί της Πέμπτης σε πολεμική ετοιμότητα. Εμφανιζόμενος με στολή παραλλαγής, ο Υπουργός διέταξε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη να ενεργοποιήσει τη Δύναμη «Δ» και να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας τόσο στο βόρειο τομέα (λόγω Σκοπίων μεταναστών και Ειδομένης) αλλά και στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών, όπου ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες από το onalert.gr, η νήσος Παναγιά έχει στελεχωθεί τις τελευταίες ημέρες από Έλληνες καταδρομείς. Φυσικά όλες αυτές οι ασκήσεις ετοιμότητας από την ελληνική πλευρά έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν το ηθικό τόσο των δυνάμεων του στρατού, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι νιώθουν έναν απρόσμενο κίνδυνο να τους απειλεί.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στο Αιγαίο Πέλαγος υπάρχουν εκτός από τις δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Frontex. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε το γεγονός ότι οι παραβιάσεις που υφίσταται ο ελληνικός χώρος από τους Τούρκους έχουν σκοπό να τονίσουν ότι η Τουρκία ακόμη και σήμερα διεκδικεί με το δικό της τρόπο αρκετά νησιά του Αιγαίου, αδιαφορώντας για τη ροή που μπορεί να εκλάβουν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω μάλιστα και της συμφωνίας που επετεύχθει πριν λίγες εβδομάδες μεταξύ των δύο πλευρών για  το προσφυγικό. Το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται για ακόμη μία φορά σε εξαιρετικά επικίνδυνο κλοιό.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο