O Τέλειος Οδηγός προς Τραυματισμό
Παράξενος τίτλος έτσι; Ναι σωστά το διάβασες. Θα σε οδηγήσω βήμα προς βήμα, στο πως μπορείς να τραυματίσεις τον εαυτό σου, όταν ασχολείσαι με προπόνηση με βάρη. Είναι ένας οδηγός, για το πως μπορείς να μετατρέψεις μία προπόνηση με ευεργετικά αποτελέσματα, σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή άσκησης. Μερικά από αυτά, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι από προσωπική εμπειρία, σε κάποια έχω βρεθεί μάρτυρας παρακολουθώντας από απόσταση, ενώ κάποια είναι απλές προπονητικές αρχές τις οποίες αδυνατούν να εφαρμόσουν άνθρωποι που αποκαλούνται γυμναστές με ελλιπής φοίτηση.
Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν έχω κάνει κάποια από τα παρακάτω σαν ασκούμενος, αλλά μέσα από τα λάθη και δυστυχώς through and around pain, έχω καταφέρει να τα διορθώσω και να βοηθήσω τους δικούς μου ασκούμενους. Κάνε τα παρακάτω πράγματα και ο τραυματισμός είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έρθει να σου χτυπήσει τη πόρτα. Προσπάθησε να τα αποφύγεις και τότε θα είσαι μεγαλύτερος/η, γρηγορότερος/η, υγιής και θα συνεχίσεις να προπονείσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κυνήγησε αριθμούς
Αν θέλεις να τραυματιστείς, το κυνήγι των αριθμών, είναι ένας ωραίος τρόπος να τα καταφέρεις. Είναι ξεκάθαρο! Θα καταλήξεις να χαζεύεις μια μπάρα που είναι φορτωμένη 15-20 κιλά παραπάνω από τις δυνατότητες σου. Το πρόγραμμα σου ωστόσο, λέει ότι πρέπει να σηκώσεις αυτή τη μπάρα που είναι στο 90% της 1RM σου (μία μέγιστη επανάληψη με σωστή τεχνική) για 3 επαναλήψεις. Εσύ σαν σωστός #nopainnogain και #doyouevenlift το πας όλα για όλα και καταλήγεις να τις κάνεις, αλλά δεν αισθάνεσαι καλά, κάτι σε χαλάει. Αυτό το σενάριο, συμβαίνει κάθε μέρα, σε κάθε αίθουσα βαρών σε όλο το κόσμο. Το έχω κάνει, έχω δει άλλους να το κάνουν, πρέπει όμως να σταματήσει. Είναι μια συνταγή καταστροφής η προσπάθεια εκπλήρωσης συγκεκριμένων αριθμών στη προπόνηση. Για έναν διαγωνισμό ωστόσο, είναι μια άλλη συζήτηση αλλά επίσης δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.
Ασκήσεις εφέ στο πρόγραμμα σου
Ένας άλλος τρόπος να τραυματιστείς, είναι να πιεστείς να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα σου διάσημες ασκήσεις. Μη σκεφτείς καμία εξατομίκευση, μην αναλύσεις καθόλου τις ανάγκες σου και δεις πραγματικά τι χρειάζεσαι, μη θέσεις στόχο. Απλά σιγουρέψου, να σηκώσεις τη μπάρα από το στήθος στον πάγκο, σιγουρέψου να σηκώσεις τη μπάρα από το έδαφος στις άρσεις θανάτου και ο,τι γίνει. Αν θες να το κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρον στο να προκαλέσεις τραυματισμό, αναζήτησε ασκήσεις που δεν έχουν προοδευτικότητα και να στοχεύσεις σε κινήσεις, που σε βάζουν σε θέσεις που δεν έχεις την απαιτούμενη κινητικότητα ή δύναμη!
Να ακολουθείς πάντα το πρόγραμμα
Μιλώντας για πρόγραμμα, έχω έναν άλλο ιδανικό τρόπο να κατευθυνθείς προς τραυματισμό. Ακολούθησε το πρόγραμμα σου 100% ο,τι και αν γίνει. Βεβαιώσου ότι δεν κάνεις τροποποιήσεις με βάση εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή σου ή την υγεία σου. Ανεξάρτητα με τη ψυχοσύνθεση σου, αν είσαι σε κακή ή καλή κατάσταση, αν έχεις κοιμηθεί λίγες ώρες το προηγούμενο βράδυ, αν δεν έχεις φάει σωστά τη συγκεκριμένη μέρα. Πάμε, όλα μέσα!
Άκουσε τους πάντες
Μην ακούς το σώμα σου. Άκουσε όλους τους άλλους γύρω σου, που δεν μπορούν να αισθανθούν, τι αισθάνεσαι ΕΣΥ εκείνη τη στιγμή στη προπόνηση. Προσπάθησε να τσεκάρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 7-10 σελίδες γυμναστικής να σου δώσουν συμβουλές για καινούριο στυλ προπόνησης, με φανταστικές ασκήσεις και δίαιτες που χάνεις 10 κιλά σε 1 εβδομάδα. Αυτός είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος, να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε ρίσκο, στην προσπάθεια σου να κατανοήσεις προπονητικές μεθόδους που δεν αντιλαμβάνεσαι πλήρως, παρ’ όλα αυτά όμως, τις εισάγεις στο πρόγραμμα σου με τη μία. Και όταν τραυματιστείς, συνέχισε να τους ακούς, ώσπου να χειροτερέψει η κατάσταση σου.
Προπονήσου ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορά στόχων
Αυτή ίσως είναι η πιο υποτιμημένη συμβουλή. Πρέπει το περιβάλλον σου να αποτελείται από ανθρώπους με ακριβώς αντίθετους στόχους από αυτούς που έχεις θέσει, εσύ για εσένα. Για παράδειγμα, αν θες να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ασκείσαι φυσιολογικά, πήγαινε στο γυμναστήριο της πόλης σου, που διαθέτει τα καλύτερα ενέσιμα φάρμακα στο εμπόριο και απλά τυγχάνει να είναι δίπλα στο σπίτι σου και να έχει χαμηλή συνδρομή. Όλοι ξέρουμε ένα τέτοιο γυμναστήριο.
Ποτέ ξεκούραση
Πάμε! Προπόνηση 7 στα 7. #NoDaysOff #RiseAndGrind #TrainInsaneOrRemainTheShame πρέπει να κάνεις τα πάντα για τα #Gainz. Η αποκατάσταση δεν είναι σέξι, πρέπει να ανεβάσεις story. Έτσι απλά μην κάνεις. Ποιος νοιάζεται για ενυδάτωση, διατροφή και ύπνο; Απλά χτύπα βάρη, σαν να είναι η δουλειά σου και μη σκας για τίποτα. Για καλύτερα αποτελέσματα τραυματισμού συνδύασε και παραπάνω πράγματα, όπως να ακολουθήσεις 100% το πρόγραμμα σου, ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορά στόχων, 7/7.
Προπονήσου σαν να είσαι κάποιος άλλος
Εάν θες να μοιάσεις σε κάποιον αγαπημένο σου σούπερ σταρ ή έχεις κάποιο ίνδαλμα γυμναστικής που ακολουθείς, τότε είναι η ευκαιρία σου! Βρες κάποιον δυνατό και πιο προχωρημένο από εσένα και προσπάθησε να μιμηθείς ο,τι κάνει. Μείνει στο πλάνο γυμναστικής κάποιου άλλου όσο μπορείς, που είναι προσαρμοσμένο γι’ αυτόν και όχι για εσένα.
Έχε πείσμα
Πρέπει να είσαι πεισματάρης. Τροφοδότησε το εγώ σου. Ο πόνος είναι απλώς αδυναμία, που φεύγει από το σώμα, σωστά; Πρέπει να νιώσεις το πόνο παντού, σε όλο το κορμί σου. Να είσαι θερμοκέφαλος και μη σταματάς μέχρι να επικοινωνήσεις με τον αγαπημένο σου ορθοπεδικό στο τηλέφωνο!
Ανακεφαλαίωση
Καθώς σου πήρε περίπου 2 λεπτά να διαβάσεις, θα κατάλαβες σίγουρα ότι είμαι σαρκαστικός σε αυτό εδώ το άρθρο. Αυτές είναι μερικές πολύ συνηθισμένες τάσεις, που ακολουθούν αρκετοί άνθρωποι στην ενασχόληση τους με την προπόνηση δύναμης, είτε είναι προπονητές, είτε ασκούμενοι. Αν θες να προπονείσαι για καιρό με ασφάλεια και να βελτιώσεις την αθλητική σου απόδοση , αυτός ο οδηγός είναι πολύ σημαντικό να τον αποφύγεις, για να φτάσεις στην επιτυχία. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όπως προείπα έχω κάνει και εγώ στον εαυτό μου μερικά από τα παραπάνω λάθη. Ελπίζω να λάβεις το μήνυμα μου και να δώσεις προσοχή στον εαυτό σου κατά την διάρκεια της αθλητικής σου καριέρας για να έχεις μια ζωή χωρίς πόνους, πουθενά!