Η Ώρα της Γης 2016

Για δέκατη χρονιά, φέτος, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εκστρατεία «Ώρα της Γης», υποστηριζόμενη από το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF), σκοπό έχει να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει ένα κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να δράσουν για το κλίμα. Σήμερα, λοιπόν, 19 Μαρτίου σβήνουμε τα φώτα ως ένδειξη έμπρακτης ευαισθητοποίσης από τις 20:30 και για μία ώρα.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 από το WWF Αυστραλίας, με πάνω από 2.2 εκατομμύρια άτομα και 2.000 επιχειρήσεις να σβήνουν τα φώτα τους. Φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 170 χώρες σβήνοντας τα φώτα σε μνημεία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, αρκετοί δήμοι έχουν δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, ενώ έχει αποφασιστεί ότι και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα λάβει μέρος στην πρωτοβουλία. Παράλληλα για πρώτη φορά φέτος η WWF αποφάσισε να επενκτείνει τη δράση και στα μέσα κοινωνικής δικτύσης μέσω της φωτογραφίας προφίλ των χρηστών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμις Συνδιάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) έχει τονιστεί η ανάγκη της συλλογικής δράσης με σκοπό τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2°C, έχει αναγνωριστεί  από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη παρατηρούμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς – όπως η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική – ακόμα και με τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας στους 0,8 °C. Η Ελλάδα δεν έχει σχεδιάσει μέχρι στιγμής κάποια εθνική στρατηγική για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αν και γεωγραφικά ανήκει σε μια από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Μεσογείου.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο