Μπορείς κι εσύ να σώσεις το Περιβάλλον…
Τα τελευταία χρόνια όπου σύσσωμη η κοινωνία έχει βυθιστεί στο βούρκο της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης καμία αναφορά και κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει για κάτι το οποίο μπορεί να φαντάζει ασήμαντο, αλλά συνδέεται με τον πιο άμεσο τρόπο με την επιβίωση της ανθρωπότητας, το Περιβάλλον! Και φαντάσου, ότι σε άλλες χώρες, βλέπε Αγγλία (τουλάχιστον πριν «σκάσει» το Brexit), το περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελούν κύριο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης.
Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Αλλάζοντας μικρά πράγματα της καθημερινότητάς σου, μπορείς να προσφέρεις πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις, στην προστασία του περιβάλλοντος.
🌱 Κλασίκ, αλλά σημαντίκ!
Μην πετάς το σκουπιδάκι σου, όπου να ‘ναι! Είναι κλασσικό, αλλά τόσο σημαντικό.
Είσαι πεζός, έχεις ένα περιτύλιγμα τσίχλας ή ένα ποτήρι καφέ, δεν θα κουραστείς ιδιαίτερα αν τα κρατήσεις στα χέρια σου για λίγα μέτρα μέχρι να συναντήσεις κάποιο κάδο.
Είσαι με το αυτοκίνητο…εκεί είναι που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να πετάς το οτιδήποτε από το παράθυρο. Δεν κουράζεσαι καν να το κρατάς, το ακουμπάς κάπου μέχρι την επόμενη στάση.
Τέλος, το πιο συνηθισμένο που πετιέται οπουδήποτε είναι η μασημένη τσίχλα. Δεν χρειάζεται να έχεις οικολογική συνείδηση, για να μην πετάξεις την τσίχλα στον δρόμο, χρειάζεται να είσαι Άνθρωπος! Ας προσθέσουμε, όμως και την οικολογική συνείδηση· πριν πετάξεις την τσίχλα, πέρα απ’ την σιχαμάρα που χαρακτηρίζει την πράξη σου, σκέφτηκες ότι μπορεί να οδηγήσεις σε βάναυσο θάνατο ένα πουλί που θα δαγκώσει την τσίχλα και θα κολλήσει το ράμφος του;
🌱 Γίνε για λίγο τσιγκούνης!
Η τσιγκουνιά είναι κακό κουσούρι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ίσως μας φανεί χρήσιμη.
Μια συνηθισμένη τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής καταναλώνει περίπου 0,3W, κι αν θεωρήσουμε ότι μένει σε κατάσταση αναμονής για 20 ώρες το 24ωρο, καίει περίπου 2KWh τον χρόνο, δηλαδή 0,4€. Αστείο ποσό, ισχύει, αλλά υπολόγισε 2-3 τηλεοράσεις ανά σπίτι, φορτιστές, υπολογιστές, dvd player και άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι, μαζεύεται ένα ποσό, το οποίο θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε. Κλείσε τον υπολογιστή, βγάλε απ’ την πρίζα φορτιστές, κλείσε τα φώτα που δεν χρειάζεσαι.
Στο ποσό αυτό πρόσθεσε και το νερό που τρέχει ενώ πλένεις τα δόντια σου. Κλείσε την βρύση, όταν δεν χρειάζεσαι νερό και εξοικονόμησε κι άλλα λεφτά.
Αν δεν θες να είσαι οικολόγος, γίνε τουλάχιστον τσιγκούνης σ’ αυτό τον τομέα! Απλά, πρόσεχε μην σου μείνει κουσούρι…
🌱 Άσε την λακ, πιάσε το ζελέ!
Σίγουρα ξέρεις ότι όλα τα προϊόντα που διατίθενται σε συσκευασίες που περιέχουν συμπιεσμένο υγρό, τα σπρέι δηλαδή, είτε είναι λακ, είτε αποσμητικό κλπ επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και εντείνουν το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Ποια ήταν, όμως η τελευταία φορά που η σκέψη αυτή σε απέτρεψε απ’ την χρήση του;
Άσε στην άκρη λοιπόν την λακ, τα αποσμητικά και πιάσε το ζελέ, τον αφρό, το roll-on, το αποσμητικό κεράκι.
🌱 Το κάπνισμα, το έκοψες;
Σίγουρα, γνωρίζεις τις επιπτώσεις του τσιγάρου τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους γύρω σου.
Αυτό που δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς πλήρως, είναι τις σημαντικότατες επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η πεταμένη γόπα σου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 9 στις 10 δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ειδικά το καλοκαίρι, πρόσεξε που πετάς την γόπα σου, πρόσεξε που αφήνεις το γυάλινο μπουκάλι της μπύρας, πρόσεξε που ανάβεις φωτιά.
Ήδη, έχουμε θρηνήσει τεράστιες δασικές εκτάσεις…
🌱 Φαντάσου οι παραλίες της Ελλάδας να ήταν σαν τον Θερμαϊκό
Ποτέ μα ποτέ δεν θα έκανες βουτιά στον Θερμαϊκό, εκτός αν έπεφτες κατά λάθος και έβγαινες πράσινος με 5 χέρια και 8 πόδια.
Σιχαίνεσαι να κάνεις βουτιά σε μια παραλία που έχει μπουρμπουλήθρες και ένα κιτρινοκαφέ χρώμα απ’ την βρωμιά.
Η Ελλάδα έχει υπέροχες παραλίες, παγκοσμίου φήμης, μην της μεταμορφώσουμε στα πρότυπα του Θερμαϊκού.
Άλλωστε, όπως λέει και ο -περίφημος- γλάρος, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Να τον ακούς τον γλάρο, κάτι ξέρει!
🌱 Το μπλε, να ποντάρεις στο μπλε!
Το μπλε τ’ ουρανού, το μπλε της θάλασσας, το μπλε της… ανακύκλωσης!
Θα στοιχημάτιζα ότι πολλοί από εσάς δεν γνωρίζουν πια υλικά είναι ανακυκλώσιμα (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό στον μπλε κάδο και ειδικά απορρίμματα όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα, ελαστικά οχημάτων, λιπαντικά έλαια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στον δήμο ή σε καταστήματα ηλεκτρικών).
Πόσες φορές έχεις μπουχτίσει που τα σκουπίδια μυρίζουν και γεμίζουν πολύ γρήγορα από μεγάλα μπουκάλια, κονσέρβες, χάρτινα κουτιά κοκ. Σου έχω μια πρόταση…
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ! 👉 Follow @inzonegr
Χρησιμοποίησε δύο σακούλες. Μία μικρή για σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται και μια μεγαλύτερη για ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια, κουτιά κλπ. Με τον τρόπο αυτό οργανώνεις καλύτερα τα απορρίμματά σου, πετάς γρήγορα τα σκουπίδια που μυρίζουν, δεν κινδυνεύεις από διάφορες εστίες μικροβίων και συμμετέχεις κι εσύ στην ανακύκλωση.
Δίνεις κι εσύ λίγο ακόμη οξυγόνο στον πλανήτη μας!
Πρόσεξε όμως! Ξέπλυνε λίγο τα ανακυκλώσιμα υλικά πριν τα βάλεις στον μπλε κάδο και μην πετάξεις σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται στον μπλε κάδο.
🌱 Το ‘δαμε το κάμπριο!
Το έβγαλες μια, το έβγαλες δύο, το είδαμε το κάμπριο!
Σίγουρα δεν σου είναι συνέχεια απαραίτητο το αμάξι. Κάποιες φορές μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ ή ακόμη και το ποδήλατό σου.
Έτσι δεν θα ψάχνεις για πάρκινγκ, δεν θα καις βενζίνη αλλά το πιο σημαντικό θα συνεισφέρεις στην μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων που επηρεάζουν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Info! Κάθε χώρα μπορεί να εκπέμπει συγκεκριμένες ποσότητες αερίων. Αν μία χώρα δεν εξαντλήσει τα ανώτατα όρια τότε μπορεί να πουλήσει την υπολειπόμενη ποσότητα εκπομπής αέριων ρύπων σε άλλη χώρα. Έτσι, έχει στηθεί μία αγορά, με αγοραπωλησίες…αερίωνν!