Μήπως Κάνεις Αυτά τα Συνηθισμένα Λάθη;

Η ενασχόληση με τη γυμναστική και γενικότερα το fitness, απαιτεί κάποιο κόπο και δεν είναι εφικτό, τα πάντα να γίνουν στην εντέλεια και αυτό είναι γεγονός. Ο καθένας στη προσπάθειά του, να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα κάνει ορισμένα λάθη, ακόμα και εσύ. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μην αφήνεις αυτό να σε αποθαρρύνει. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε το, για να παρακινήσεις τον εαυτό σου και να αποδεχθείς το γεγονός ότι μερικές φορές συμβαίνουν λάθη, αλλά πάντα μπορείς να τα ξεπεράσεις.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή το fitness, είναι ένα συνεχόμενο ταξίδι που το κάνει ξεχωριστό και να αξίζει το κόπο. Συνέχεια εξελίσσεσαι και βελτιώνεσαι με τον καιρό. Τώρα η ερώτηση είναι, μήπως κάνεις αυτά τα συνηθισμένα λάθη;

 • Καθορισμός ΜΗ ρεαλιστικών στόχων
  Εάν έχεις στο μυαλό σου σαν στόχο, να δεις γρήγορα αποτελέσματα ή να κατορθώσεις να πετύχεις ένα στόχο, από αυτούς που έχεις θεσπίσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε οδηγείσαι μόνος σου στην απογοήτευση. Το να μπεις και να παραμείνεις στη φιλοσοφία του fitness, προϋποθέτει μια διαδικασία και δεν είναι πηγή άμεσης ικανοποίησης. Έτσι κάποιες συνήθειες που έχεις, μη περιμένεις να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να εξουδετερώσεις αυτούς τους ΜΗ ρεαλιστικούς στόχους, προσπάθησε να καθιερώσεις άλλους μικρούς και πιο προσιτούς, ημερήσιους ή εβδομαδιαίους, όπως το να αποφύγεις να φας ένα σνακ που έχει ζάχαρη ή επιλέγοντας μια σωστή πηγή υδατανθράκων για δείπνο απόψε. Αυτοί οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, φαίνονται αρχικά ασήμαντοι, αλλά στην ουσία είναι τα θεμέλια για την επιτυχία μακροπρόθεσμων και πιο σημαντικών στόχων.

 

 • ”Φανταστικές” δίαιτες
  Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούσεις για καινούριες δίαιτες και καινούριους τρόπους εκγύμνασης, που ακολουθούν διάσημοι και γενικότερα η υψηλή “κοινωνία” του fitness. Η πλειονότητα αυτών των τάσεων είναι διατροφικές μανίες και ασκήσεις που δεν λειτουργούν ούτε επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμα. Παραδείγματα τέτοιων διατροφών είναι, light χυμοί που διαφημίζουν το γρήγορο αδυνάτισμα, στρατιωτικές δίαιτες και μοντέλα υγρής διατροφής που βασίζονται σε σούπες, χυμούς και “υπόσχονται” να χάσεις 7 κιλά σε μια εβδομάδα. Αντί να ακολουθήσεις μια τέτοια ”φανταστική” δίαιτα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιμείνεις στην αποτελεσματική καταμέτρηση θερμίδων, των όσων λαμβάνεις διατροφικά και να ακολουθήσεις μια αξιόπιστη ρουτίνα άσκησης. Αν δεν γνωρίζεις τίποτα από τα δύο πως να ακολουθήσεις, ένας καταρτισμένος διαιτολόγος και ένας πτυχιούχος γυμναστής θα σε βοηθήσουν να βρεις μία λύση. Το κόστος είναι όσο ένα μεσημεριανό τραπέζι σε ταβέρνα. Κάνε μια υποχώρηση!

 

 • Μη σωστός διαχωρισμός, τι είναι υγιές και τι όχι
  Ενώ υπάρχει μια ποικιλία τροφίμων για να διαλέξετε στα super markets, υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός πραγματικά υγιεινών τροφίμων που συμβάλλουν θετικά στη διατροφή σου. Ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθείς, είναι να τρως τα πιο φρέσκα και απλά συστατικά: φρούτα, λαχανικά, πουλερικά και κρέατα, τα οποία είναι υποστηρικτικές πηγές βελτιστοποίησης της υγείας των οργάνων. Οτιδήποτε επεξεργάζεται με υπερβολική ποσότητα τεχνητής ζάχαρης ή νατρίου (αλάτι), όπως δημητριακά, χυμοί φρούτων και fast foods, θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και τρόφιμα που έχουν σαν ταμπέλα ”χαμηλά λιπαρά 0%” ή ”διαίτης”.

 

 • Τρως λιγότερο από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη τροφής
  Ενώ η δίαιτα ουσιαστικά είναι ένα έλλειμμα θερμίδων, δεν θα πρέπει ποτέ να νιώθεις ότι λιμοκτονείς. Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης είναι απλώς στρατηγική, για το πώς θα καταναλώσεις μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και πώς θα σε τροφοδοτήσουν για να φέρεις σε πέρας ταυτόχρονα, μια ημέρα που περιλαμβάνει και άσκηση. Για παράδειγμα ένας ποδηλάτης, απαιτεί περισσότερους υδατάνθρακες για να στηρίξει την ενέργειά του σε μια ανάβαση, από έναν αρσιβαρίστα που χρειάζεται πρόσληψη πρωτεΐνης για να υπερτραφούν οι μύες του. Γενικότερα πρέπει να αναλύσεις τις ανάγκες σου, σε σχέση με το τύπο άσκησης που θα επιλέξεις, τι ένταση θα έχει και τι στόχους έχεις πραγματικά θέσει για εσένα. Εάν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν πτυχιούχο διατροφολόγο ή γυμναστή.

 

 • Γυμνάζεσαι υπερβολικά
  Παράλληλα με το κάποιος να τρώει λιγότερο από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη τροφής, εξίσου επιβλαβές και αναποτελεσματικό, είναι και η υπερβολική άσκηση. Όχι μόνο το σώμα σου είναι επιρρεπές σε τραυματισμό, αλλά δεν θα κερδίσεις καθόλου μυικό όγκο ή θα χάσεις κιλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει ο οργανισμός από μια δυνατή προπόνηση, για να αναγεννηθεί ο μυικός ιστός και να ξεκουραστεί. Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης, να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας σου στην καθημερινή ζωή, όπως και την ψυχική σου υγεία.

 

 • Δεν χρησιμοποιείς καθόλου τεχνική όταν γυμνάζεσαι
  Η εφαρμογή της σωστής τεχνικής είναι σημαντική τόσο για τους στόχους της προπόνησής σου, όσο και για την προσωπική σου ασφάλεια. Είναι καλύτερο να μάθεις πώς να ενεργοποιείς τους αγωνιστές μύες στη διάρκεια μιας άσκησης και να χρησιμοποιείς ένα μηχάνημα ορθά, από το να βουτάς κατευθείαν στα βαθιά, σε ασκήσεις χωρίς να έχεις προηγούμενη γνώση τεχνικής ή χωρίς να γνωρίζεις γιατί κάνεις μια συγκεκριμένη άσκηση. Με χρήση λανθασμένης τεχνικής, ασκείσαι ανεπαρκώς και ενδεχομένως να θέτεις σε κίνδυνο τη σπονδυλική σου στήλη καθώς δεν γνωρίζεις πώς να την προστατέψεις και να τη φέρεις σε ουδέτερη θέση όπως λέμε, αποτρέποντας τον εαυτό σου από την πρόοδο.

 

Και πάλι τα κοινά λάθη στη γυμναστική, συμβαίνουν σε όλους όσους ξεκινούν την ενασχόλησή τους με το fitness. Μη σε απασχολεί αν κάνεις κανένα που και που. Αυτό που έχει σημασία σε αυτό το ταξίδι είναι να δεχτείς ότι μπορείς να κάνεις λάθη, αλλά να προσπαθείς να διατηρείς τις υγιεινές συνήθειες που σε κρατούν να προχωράς προς τα εμπρός. Τώρα που ξέρεις τι λάθη μπορεί να κάνεις, είσαι καλύτερα εξοπλισμένος να συνεχίσεις στη διαδρομή του fitness. Τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν αν έχεις μια μικρή δόση υπομονής μέσα σου!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο