Σταμάτα να Γυμνάζεσαι από Καθιστή Θέση

Ας το παραδεχτούμε, η τεμπελιά έχει γίνει μέρος της ανθρώπινης φύσης! Ακόμα και οι προσπάθειες μας, να βελτιώσουμε τον εαυτό μας μέσα από την προπόνηση, είναι συνδεδεμένες με μία δόση βαρεμάρας. Σκέψου τελευταία φορά που πήγες στο γυμναστήριο. Πώς έμοιαζαν οι άνθρωποι στα μηχανήματα και πώς αυτοί στα ελεύθερα βάρη; Είναι πιθανό, ότι είδατε περισσότερους ασκούμενους στα μηχανήματα παρά στους αλτήρες και στις μπάρες. Μπορεί ακόμα να είδατε και περισσότερους να κάνουν αερόβια σε καθιστή θέση, τύπου κωπηλατική ή ποδήλατο σε επικλινή θέση.
Το πρόβλημα είναι αυτό, δεν έχεις φτιαχτεί να κάθεσαι. Είναι γεγονός, ότι πριν φτιαχτούν οι καθιστές τουαλέτες, οι άνθρωποι φρόντιζαν τις φυσιολογικές τους ανάγκες, από θέση καθίσματος στον αέρα. Σήμερα πολλοί από εμάς καθόμαστε στη δουλειά , στο σπίτι και συνεχίζουμε αυτή τη συνήθεια και στο γυμναστήριο. Πολλές ορθοπεδικές διαγνώσεις, συνδέονται με την χρόνια καθιστική ζωή. Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους σφιγμένους καμπτήρες του ισχίου και τους σφιγμένους δικέφαλους μηριαίους, που είναι σε βράχυνση όταν κάθεστε. Γίνεται καλύτερο όταν μεγαλώσεις. Θα κάθεσαι ακόμα περισσότερο και ο παλιός εαυτός σου 1,75m., θα είναι πλέον 1,72m. στην καλύτερη περίπτωση.
Γιατί κάνουμε καθιστικές ασκήσεις όταν θα μπορούσαμε να είμαστε σε όρθια θέση; Εύκολη απάντηση. Είναι πιο εύκολο! Γιατί να μεταφέρεις τους αλτήρες και να αλλάζεις δίσκους με βάρη στην μπάρα, όταν μπορείς να καθίσεις και να κουνήσεις μόνο ένα πείρο. Οι ασκήσεις που εκτελούνται από όρθια θέση, απαιτούν καλή στάση σώματος, που σημαίνει καλύτερη διαχείριση και ενεργοποίηση του πυρήνα του σώματος.

[widget id=”text-6″]

Βλάπτει την ορθοπεδική σου υγεία η καθιστική άσκηση;
Ρώτα τον εαυτό σου, πως είναι οι αρθρώσεις σου; Πως αισθάνεσαι τη πλάτη σου; Νιώθεις έτοιμος/η να διαλυθείς; Όχι πάντως από υπερβολική προπόνηση, αλλά επειδή η στάση σώματος σου , δεν είναι στη καλύτερη κατάστασή της. Ο πόνος χαμηλά στη σπονδυλική στήλη ή το σφίξιμο, οι ώμοι που έρχονται προς τα εμπρός, είναι προβλήματα που δεν σε βοηθούν να απολαύσεις τα οφέλη της γυμναστικής. Αν ταυτίζεσαι με τα παραπάνω, τότε πρέπει να δράσεις άμεσα, προς τη βελτίωση του προγράμματος σου αλλά και γενικότερα με την ποιότητα ζωής σου. Είναι ώρα να σταματήσεις να κάθεσαι και να ξεκινήσεις να στέκεσαι!
Προσπάθησε να ξεκινήσεις αργά στις αλλαγές σου, αλλάζοντας τις ασκήσεις που περιλαμβάνουν όλες τις μεγάλες μυικές ομάδες, όπως τετρακέφαλους μηριαίους, θωρακικούς μύες, δικέφαλους μηριαίους, μύες πλάτης και κοιλιακούς μύες. Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου, όχι απλώς ενημερωμένου, αλλά κατάλληλα πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαιδευμένο, να σε βοηθήσει να εντάξεις όρθιες ασκήσεις στο πρόγραμμα σου. Αντικατέστησε το μηχάνημα των τετρακεφάλων (leg extension) με την άσκηση κάθισμα με μπάρα ή αλτήρες. Απέφυγε για το στήθος σου την άσκηση Peck Deck στο μηχάνημα και δούλεψε με πιέσεις στήθους σε πάγκο ή δοκίμασε με τη τροχαλία, αλλά με ένα βαθμό δυσκολίας μεγαλύτερο. Άλλαξε το leg curl με άρσεις θανάτου , κάνε κωπηλατική σε τροχαλία ή με μπάρα και κοιλιακούς σε εξάρτηση από μονόζυγο. Υπάρχουν χιλιάδες ασκήσεις να εκτελέσεις από όρθια θέση για κάθε μυική ομάδα. Αρκεί να μάθεις πως να χρησιμοποιείς το πυρήνα σου και να σφίγγεις εκούσια τους κοιλιακούς σου, τη τεχνική της αναπνοής σου, για να μπορέσεις να εξερευνήσεις εκατοντάδες χιλιάδες ασκήσεων.

Αυτές είναι οι βασικές σου επιλογές στην προπόνηση σε σχέση με το θέμα μας:
– Συνέχισε τη προπόνηση σου με καθιστές ασκήσεις και δες τη στάση του σώματος σου να μένει σχεδόν στάσιμη.
– Ξεκίνα να δίνεις έμφαση σε ασκήσεις όρθιας θέσης και θα δεις βελτίωση όχι μόνο στη γράμμωση και δύναμη των μυών σου, αλλά και στη σωστή διαμόρφωση και στάση σώματός σου. Είναι σίγουρο ότι θα το προσέξουν και οι γύρω σου!

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο