Μία υπέροχη ημέρα στην μπανανία!

Γράφει ο Θανάσης Κυριακού

Η αλήθεια είναι ότι αφορμές για να γράψω αυτό το άρθρο είχα όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά συνεχώς κάτι με φρέναρε μέσα μου. Η όλη κατάσταση άλλαξε όταν παρατήρησα μια νέα έκρηξη φρενίτιδας λόγω της μεγάλης βδομάδας όπου και πάλι ήρθε στην επιφάνεια η κόντρα άθεων-πιστών. Αυτό που θα αναπτύξω παρακάτω δεν έχει καμία σχέση με το θρησκευτικό ή μη κομμάτι, αλλά αντιθέτως αφορά την παράνοια που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία εν έτει 2017 κι εξηγώ…

(Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις ας βγει ο καθένας μας από τις προσωπικές του παρωπίδες, ας αφήσει καταμέρους τα πιστεύω του και ας δούμε την κατάσταση πιο σφαιρικά και απόμακρα)

Είναι απίστευτο το πόσο πολύ ψάχνεται η «οργανωμένη» κατά τ’ άλλα κοινωνία μας για «συγκρούσεις» και «διαχωρισμούς». Έχουμε ξεχάσει όσα μας ενώνουν και το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ο καθένας ξεχωριστά έχει θεοποιήσει την «αλήθεια» του και την προσαρμόζει όσο χρειάζεται για να την κάνει να μοιάζει άτρωτη και σωστή. Μπορεί αυτήν την εβδομάδα το θέμα για το οποίο «σφάζονται» οι μεν και οι δε να είναι το θρησκευτικό, αλλά αύριο αυτό θα μετατραπεί σε κρεατοφάγοι εναντίον χορτοφάγοι ή βίγκαν μετά σε αριστερούς εναντίον δεξιούς λόγω εκλογών και πάει λέγοντας..

Προφανώς και είναι σεβαστό να υπάρχει αντίλογος στην κοινωνία και προφανώς και θα υπάρχουν συγκρούσεις κάποια στιγμή καθώς δεν ζούμε σε ουτοπία ΑΛΛΑ στην αγαπημένη μας μπανανία έχουμε ξεχάσει πλήρως κάποια βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, έχουμε ξεχάσει ότι η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του διπλανού του, ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την δική του προσωπική άποψη και πιστεύω και μπορεί να τα εκφράζει με ήρεμο και σωστό τρόπο και πως ταυτόχρονα οφείλει να σέβεται τις απόψεις και τα πιστεύω του διπλανού του ακόμα και αν διαφωνεί με αυτά.

Τώρα κάποιος θα μου πει « καλά ρε μάστορα ήρθες να κάνεις διάλεξη;» και να σου πω και κάτι; Ίσως φαίνεται έτσι και ίσως έχει δίκιο, αλλά ας κάνει μια βόλτα έξω σιωπηλά και ας παρατηρήσει τι συμβαίνει γύρω του αναλογιζόμενος σε ποια ποσοστά ο κόσμος σέβεται τα προαναφερθέντα!

Το πρόβλημα στην μπανανία μας είναι ότι έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και πως πρώτος στόχος μας είναι να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους γύρω μας. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πραγματικά τρομακτικά εφόδια για να προοδεύσουμε σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία και σαν χώρα κι αντ’ αυτού καθόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας και διαιωνίζουμε την μιζέρια που μας κρατάει πίσω. Είναι άξιο προβληματισμού το γεγονός ότι ενώ είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες ανά τον κόσμο σε επίπεδο μόρφωσης, λείπει από τους πολίτες η παιδεία και το αίσθημα της συλλογικότητας. Αυτά τα δύο δεν μπορούν απλά να διδαχθούν σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά αντιθέτως είναι πράγματα που τα μαθαίνει ένα παιδί από βρέθος όπου απλά απορροφά τα ερεθίσματα που του δίνει το περιβάλλον του.

Με λίγα λόγια, η λύση για την αγαπημένη μας μπανανία είναι να βελτιώσει τα ερεθίσματα, έτσι ώστε να απελευθερώσει το άτομο από τα δεσμά που το κρατάνε πίσω από την πρόοδο για να μπορέσει να διαπρέψει και μαζί του να συμπαρασύρει και την κοινωνία. Ειδικά η τελευταία, το έχει απίστευτη ανάγκη καθώς το μαύρο πέπλο που την έχει σκεπάσει τελευταία, της έχει προκαλέσει ρήγματα που αν μεγαλώσουν θα γίνουν ανεπανόρθωτα!

Και πιστέψτε με, μπορούν να γίνουν θαύματα αν απλά και μόνο βάλουμε στην ζωή μας τον ουσιαστικό διάλογο και τον σεβασμό!

[widget id=”text-6″]

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο