2 χρόνια ελπίδα…έρχεται;

Από  τον τίτλο και μόνο προτού καν πατήσετε στο link θεωρώ πως οι περισσότεροι αντιληφθήκατε πως πρόκειται για ένα άρθρο που αφορά στην επέτειο από τα 2 χρόνια της επάρατης “αριστεράς” στη χώρα μας. Και ναι, τυχαίε αναγνώστη που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή, πραγματεύομαι μια ολιγόλεπτη αναφορά σε αυτά τα δυο ξεχωριστά από τη Μεταπολίτευση χρόνια που έζησε η χώρα μας και που αξίζει να διαβάσεις.

Εν αρχή ήτο η Δεξιά. Μια Δεξιά που άλλοτε φορούσε το μανδύα του σοσιαλιστή μεταρρυθμιστή άλλοτε το μανδύα του θεματοφύλακα των αγορών. Ωστόσο, χρόνια ιδεαλίστρια στα χαρτιά, την έφαγε ο δονζουανισμός με κάθε είδους καρέκλα και εξουσία. Τα αποτελέσματα; Ρωτήστε τον παππού τη σύνταξη έπαιρνε το 2004 και τι το 2012 και έπειτα!!!

Τι σου λέω και σένα; Πράγματα που ξέρεις, έχεις αντιληφθεί σίγουρα, και που βαρέθηκες να συζητάς. Έχεις την δική σου άποψη, η οποία δεν είναι απαραίτητο να συγκλίνει με την ρομαντική σκοπιά που τα βλέπω τα πράγματα αλλά φαντάζομαι συμπίπτει. Αφού η Δεξιά έσπρωξε έναν μεταρρυθμιστικό αγώνα 30ετίας στο λάκκο του μεγαλύτερου χρέους % του ΑΕΠ για χώρα της ΕΕ(Βλ. ΟΑΣΑΑ), ο λαός απεφάνθη πως δεν θα έπρεπε να αποτελειώσει το έργο της και έτσι λύγισε μπροστά στις Σειρήνες της αριστεράς. Τον θυμάστε τον μύθο της σειρήνας έτσι; Μυθικά πλάσματα που παρήγαγαν ένα μελωδικό τραγούδι που τραβούσε τους ναυτικούς και έπειτα τους σκότωναν. Έγινε άραγε έτσι και με την αριστερά του Σύριζα; Πάμε να το δούμε μέσα από το πως βλέπει ο γνήσιος Συριζαίος-από τζάκι-υποστηρικτής τα πράγματα σήμερα.

         Από τη σκοπιά του Συριζαίου…στης Λήθης το πηγάδι

Ο σύγχρονος Συριζαίος με το που ξυπνάει το πρωί φροντίζει στο οπτικό του πεδίο να υπάρχει χρώμα…”ροζ” στους τοίχους και μια Αυγή πρόχειρη. Αν τύχει να ακούσεις το παραλήρημα του κυρίως σε τραπεζάκια των Πανεπιστημίων, σε προαύλια εκκλησιών ή σε στέκια του λαού αλλά κυρίως από τον τοίχο του στο facebook (γιατί φοβάται να τα πει παραέξω μη τις μάσει λαϊκιστί) θα δεις ότι επικεντρώνει την ρητορική του σε 5 πυλώνες: υγεία, παιδεία, κοινωνική αλληλεγγύη, εργασία και ανάπτυξη.

  • Για την υγεία

Μύθος: Ο Συριζαίος υποστηρίζει πως το Κόμμα έχει κάνει τόσο καλή δουλειά στα νοσοκομεία που μέσα σε αυτή τη διετία κατάφερε να στελεχώσει 270 δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 65 πόλεις, αύξησε το μόνιμο και επικουρικό προσωπικό ενώ αύξησε τις δαπάνες στην δημόσια υγεία πάνω από 1,5 δις.

Αλήθεια: Στην Ελλάδα του 2017 πλέον, στον Νοτιά της Διαφωτισμένης Ευρώπης ήδη 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Μπορεί να διατρανώνει το Κόμμα την άρση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ωστόσο τι έχει να μας πει για τα 150 κρεβάτια που έχουν χάσει οι ΜΕΘ ανα την Ελλάδα λόγω περικοπών; Τι έχει να μας πει για την έλλειψη σε προϊόντα υγιεινής και περίθαλψης (γάντια,γάζες,καθετήρες κλπ) ; Φυσικά όλοι θυμόμαστε την περίπτωση έγκριτου νοσοκομειακού ιδρύματος όπου έδινε σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία σε όποιον ασθενή εξασφάλιζε τα “απαραίτητα” για την επέμβαση του… Και αν για όλα αυτά σας καρφώσουν την ταμπέλα του εγκάθετου προπαγανδιστή, ρωτήστε τους για την αναλογία 1 νοσοκόμας ανά 40 ασθενείς, καθώς όσοι από το προσωπικό συνταξιοδοτούνται δεν επανακαλύπτεται η θέση τους επειδή δεν βγαίνουν οι…λογαριασμοί. Και αν δεν σας έφταναν αυτά, ο Guardian που επικαλείται μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων κάνει λόγω για 10% αύξηση στους θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις την περίοδο 2012-2016. Σιωπή και γαργάρες γρήγορα!

  • Για την παιδεία

Μύθος: Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την παιδεία κατά 2,85% του ΑΕΠ. Προσλήφθηκαν καθηγητές ειδικής αγωγής, μέλη ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, αναβαθμίστηκε το σύστημα της παιδείας στο σύνολο του ενώ επιδοτήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η έρευνα και η επιστήμη.

Αλήθεια: Προτού καταρρίψουμε και αυτόν το μύθο, έχετε προσέξει πόσο ξύλινος και γενικά ορισμένος είναι ο λόγος που χρησιμοποιεί το Κόμμα; Πόσο αδυνατούν να προσδιοριστούν στις όποιες “ωφέλειες” θεωρούν πως έχει αποκομίσει η κοινωνία; Πάμε να δούμε τι έγινε και σε αυτό το κομμάτι της τούρτας γενεθλίων. Εδώ και 7 χρόνια πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί έχουν βγει στην σύνταξη χωρίς να αναπληρωθούν ενώ οι μηδαμινές προσλήψεις αφορούν part time ελαστικούς εργαζομένους. Επίσης να θυμηθούμε την απόλυση 7000 αναπληρωτών από την περίφημη υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και τις περικοπές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λόγω μνημονίου 3 καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά ο πανελλήνιος σύλλογος εκπαιδευτικών. Για μένα, κυρίως παραμένει η μεταρρύθμιση προς τα κάτω στο σύνολο της παιδείας όπου στην ουσία παραμένουμε σε ένα σύστημα με μαθήματα 2 ταχυτήτων, αναξιοκρατικές πανελλήνιες εξετάσεις και αναχρονιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Να μην μιλήσω για την “ρετσινιά” της αριστείας ή τον κ. Φίλη στο Ενικός που ειρωνευόταν εν δυνάμει νέο εργαζόμενο μήπως και “φοβάται” να χάσει τα 300 ευρώ….

[widget id=”text-6″]

  • Για την κοινωνική αλληλεγγύη

Μύθος: Σε αυτό το κομμάτι το Κόμμα ξεκινάει από τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε τότε από την όμορφη Θεσσαλονίκη και που στελέχη του διατείνονται πως υλοποίησε στο 70% όσων αφορά σε αυτόν τον πυλώνα. Έχουμε και λέμε. Συγκρότηση Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Προστασίας, κοινωνικό εισόδημα σε άπορες οικογένειες, επιδόματα σίτισης και στέγασης και φυσικά η πολυπόθητη 13η σύνταξη που δόθηκε στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα του 2016. Όχι μη γελάτε, σας παρακαλώ….

Αλήθεια: Μπορεί 300 χιλιάδες οικογένειες να είχαν πρόσβαση σε κουτσουρεμένα επιδόματα ντροπής από τους θιασώτες της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά τι έχουν να μας πουν για τους 120.000 συνταξιούχους που δικαιούνται το ΕΚΑΣ αλλά και 250.000 δικαιούχους επικουρικών που είδαν μειώσεις 30-40% του αρχικού ποσού προ μνημονίων; Τι έχουν να πουν για τους 30 βουλευτές τους που ψήφισαν περικοπές στο επίδομα θέρμανσης και έπειτα κατήγγειλαν την απόφαση τους καθώς το νομοσχέδιο “κουτσουρεύει” τα ποσά σε περιοχές που ενώ είναι ορεινές “βαφτίζονται” από τον Σύριζα πεδινές για να υποστούν μειώσεις; (Βλ. Καλάβρυτα); Τι έχουν να μας πουν για το χαράτσι 3,6% στα επιδόματα ΟΓΑ σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, κάτι που θεωρείτο αντισυνταγματικό βάσει των νόμων 4093/2012 και 4252/2014 που εξήρε αυτά τα επιδόματα από κάθε είδους εισφορά και τέλος υπέρ Δημοσίου;(Βλ. Δελτίο Τύπου 20 Ιουλίου 2016)

Τέλος, για την 13η σύνταξη…πραγματικά είμαι με το ένα δάχτυλο στο backspace γιατί δεν ξέρω από που να αρχίσω! Στο ότι σύμφωνα με τον Πάνο Ρήγα ήταν ένα εφάπαξ επίδομα οριζόντια ορισμένο χωρίς διαχωρισμούς; Στο ότι πρόκειται για ένα αφήγημα που στήθηκε στις πλάτες πόσων χιλιάδων περικοπών συντάξεων και επιδομάτων; Στο ότι καταργούν το ΕΚΑΣ από το ’17 για να γλυτώσουν τις επικουρικές; Στο ότι υπάρχει δημοσιονομικός κόφτης που σε περίπτωση που δεν τηρηθούν ρητά οι δεσμεύσεις και δεν καλυφθούν οι στόχοι, θα κοπούν περαιτέρω αυτόματα συντάξεις και επιδόματα; Πείτε μου εσείς, αφού κάνετε γαργάρα….

  • Για την εργασία

Μύθος: Ευφάνταστα τροπάρια μείωσης ανεργίας από το 30% στο 22% ως επίτευγμα του Σύριζα, νέες θέσεις εργασίας και επιδοτούμενα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ (να υποθέσω μερικής απασχόλησης και με μισθούς…πεζοδρομίου, έτσι κύριοι;)

Αλήθεια: Η ανεργία αυξήθηκε δυσθεώρητα στα χρόνια του μνημονίου ούτως ή άλλως και μειωνόταν σταδιακά. Όταν ανέλαβε ο Σύριζα το 2015, η ανεργία βρισκόταν στο 24%. Δεν λέω πως ακόμη και η ποσοστιαία αλλαγή των δυο μονάδων δεν σημαίνει πως χιλιάδες άτομα βρήκαν δουλειά, αλλά το ζήτημα είναι με τι μισθό, με τι ασφάλιση και κυρίως τι τύπου. Σύμφωνα με μελέτης της ΕΛΣΤΑΤ, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.110.000 άνεργους ενώ σύμφωνα με τον Τόμσεν η Ελλάδα θα κάνει 21 χρόνια να βγει από την ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης. Η αγορά εργασίας παραμένει ελαστική, ο κατώτατος μισθός στα 500 ευρώ ενώ πάνω από 10 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το πρώτο τρίμηνο του 2016. Για του λόγου το αληθές, κάντε μια γύρα στην Αττική που τερματίζει πρώτη σε ανεργία νέων με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους…

  • Για την ανάπτυξη

Μύθος: Νομίζω ο αγαπημένος μου πυλώνας. Θα ακούσεις πολλές φορές να σου λένε (-τα λέγανε βέβαια και οι προηγούμενοι,..) πως πέτυχαν όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και πλεονάσματα πολύ πάνω από το στόχο ύψους 1,8% έναντι 0,5%. Θα σου μιλήσουν επίσης για τις επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 10% ενώ επίσης θα σου μιλήσουν και για την εξυγίανση στο Δημόσιο Τομέα, το πόσο πολύ τους “πιέζουν” να εφαρμόσουν φορολογικές δεσμεύσεις και φυσικά θα σου μιλήσουν για το χρέος που θα “κουρευτεί” οσονούπω…

Αλήθεια: Πρόκειται για το αγαπημένο μου κομμάτι.Όχι γιατί είμαι οικονομολόγος και τυγχάνει να γνωρίζω 2-3 πράγματα παραπάνω για το τι εννοούμε ανάπτυξη σε μια χώρα και πως αυτή πραγματικά πρέπει να προκύπτει, αλλά γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό που να έγινε σε αυτή τη χώρα από αυτό που συντελέστηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της. Όχι δεν είμαι από αυτούς τους ευφάνταστους που υποστηρίζουν πως με τον Σαμαρά είχαμε μπει σε φάση ανάπτυξης καθώς τυχαίνει να γνωρίζω την δημιουργική λογιστική στην οποία έγινε άσσος και ο Σύριζα αυτά τα 2 χρόνια. Και εξηγούμαι:

Αν σε ένα κράτος έχεις ελλείμματα και ξαφνικά αυξήσεις την φορολογία στο θεό και περικόψεις το 1/3 των συντάξεων και των μισθών και παγώσεις τις δημόσιες επενδύσεις δεν είναι λογικό πως θα βρεθούν κεφάλαια που θα ισοσκελίσουν κάποια στιγμή τον ελλειμματικό προϋπολογισμό; Είναι σαν να σας λέω ότι σε ένα νησί έχουμε 5 ναυαγούς και 10 μερίδες φαγητό.  Σε αυτή τη συνθήκη παίρνει ο καθένας από 2. Αν σκοτώσουμε όμως τους 3, θα μείνουν περισσότερες μερίδες για τους 2. Αυτό είναι το θαυμαστό τρικ της “δημιουργικής λογιστικής” που έχουν το θράσος να επικαλούνται επειδή οι ίδιοι έχουν ασυλία σε όλα αυτά που ψηφίζουν. Σκοτώνουμε δηλαδή “εικονικά” με υπερφορολόγηση και περικοπές μεγάλο εύρος κοινωνικών ομάδων, αντλούμε “ματωμένα” κεφάλαια για να πληρώσουμε μισθούς,συντάξεις και χρεολύσια και όλο αυτό το ονομάζουμε ανάπτυξη.

Για τις επενδύσεις, μπορούμε να θυμηθούμε το Ελληνικό(το οποίο έπρεπε να γίνει μνημονιακή δέσμευση για να προχωρήσει), τον Χρυσό στην Χαλκιδική, το Λιμένα Θεσσαλονίκης, το Υπερταμείο Υποθήκευσης της Ελληνικής Περιουσίας, τον ΟΛΠ καθώς και την μαζική έξοδο κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού και μετακίνηση χιλιάδων ΑΦΜ και εγκαταστάσεων επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού. (Βλ. Δηλώσεις Υπουργών πριν και μετά το φέσι 80 δις λόγω μνημονίου 3, Τσίπρα-Κλίντον, κλπ)

Μοιάζει ατελείωτος ο κατάλογος και φυσικά δεν μπορεί να καλυφθεί σε ένα άρθρο. Ενδεικτικά προτίμησα να αναφέρω όσα κατάφερα να μαζέψω μέσα από αναζήτηση 4 λεπτών στο διαδίκτυο. Απίστευτο; 4 μόλις λεπτά χρειάστηκε για να “ράψεις 10 γούνες” για την πολιτική του Σύριζα αυτά τα 2 χρόνια. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να κάνει  πιο εκτεταμένη έρευνα για   να μην καταπίνει αμάσητα ότι του πασάρουν. Γιατί , όπως έλεγε και ο Δίφιλος, ο επικός Σίφνιος ποιητής :

” O όρκος της πόρνης μοιάζει με τον όρκο του πολιτικού: και οι δύο ορκίζονται σε όποιον απευθύνονται. “

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο