”Ο αναλφάβητος” του Φίτσεκ

Οι εκδόσεις Διόπτρα, φέρνουν στην Ελλάδα ακόμη ένα βιβλίο, του πολύ γνωστού πια στη λογοτεχνία και τα ψυχολογικά θρίλερ, Σεμπάστιαν Φίτσεκ. Εξαιρετική η επιμέλεια, με ένα όμορφο εξώφυλλο και πολύ καλή δουλειά η μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου. Ο Αναλφάβητος, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, είναι ένα απολαυστικό μυθιστόρημα.

Η ιστορία που επινοεί ο Φίτσεκ μπορεί να κρατήσει τον πιο απαιτητικό αναγνώστη προσηλωμένο για ώρες, πάνω από το βιβλίο του. Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ο Μίλαν Μπεργκ, είναι αναλφάβητος και η ζωή του δυσκολεύει πολύ εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά περίπλοκα, όταν θα αντικρίσει, ενώ βρίσκεται στο αμάξι του, ένα κορίτσι σε άσχημη κατάσταση να ζητάει βοήθεια. Ο Μίλαν, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αφήσει το κορίτσι αυτό αβοήθητο. Με την τροπή των γεγονότων στη συνέχεια ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο αναλφαβητισμός του, είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει, μπροστά σε αυτά που έρχονται.

Ο Φίτσεκ καταφέρνει μέσα από το βιβλίο του, εκτός από άφθονο σασπένς, να αναδείξει τις δυσκολίες του αναλφαβητισμού. Με απλή αλλά μεστή αφήγηση καταφέρνει να προκαλέσει στον αναγνώστη αμηχανία για το πρόβλημα του Μίλαν. Ο αναλφαβητισμός, του δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Σε οτιδήποτε κάνει αντιμετωπίζει απίστευτη δυσκολία. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρη μέσα στο βιβλίο, η προσπάθεια του συγγραφέα να τονίσει ότι κάθε άνθρωπος έχει δύο πλευρές, την καλή και την κακή. Η σύγκρουση αυτών των δύο παραγόντων είναι διαρκής και επηρεάζει αναλόγως τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Ακόμη η έννοια της ηθικής παίζει μεγάλο ρόλο στην ιστορία που εξελίσσεται στις 400 περίπου σελίδες του βιβλίου. Τα ιατρικά πειράματα είναι ή όχι θεμιτά; Άλλωστε ποιος από εμάς δεν θέλει την ιατρική εξέλιξη, φυσικά δοκιμασμένη και ασφαλή όταν εμείς τη χρησιμοποιήσουμε; Διαφορά ερωτήματα προκύπτουν στο βιβλίο, κάποια πολύ απλά, άλλα αρκετά βαθιά και φιλοσοφικά.

Ο Αναλφάβητος, πρόκειται για ένα γρήγορο σε ρυθμό βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί απνευστί. Έντονη δράση, σασπένς και εξαιρετική πλοκή έρχονται να συμπληρώσουν ένα πάζλ, γεμάτο ενδιαφέρον. Οι εκδόσεις Διόπτρα, προσφέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ακόμα ένα “διαμάντι” του Γερμανού συγγραφέα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο