Ήττα της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές

Συντριπτική ήττα και σημαντική μείωση των ποσοστών του υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Καγκελαρίου Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές τριών γερμανικών κρατιδίων, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική που ακολουθούσε η ηγέτης της Γερμανίας σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Μαρτίου, περίπου 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, για πρώτη φορά μετά την πολιτική ανοικτών συνόρων (Willkommenskultur) που εφαρμόζει η Γερμανία από το φθινόπωρο.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ηττήθηκε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 27,5% και στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου με ποσοστό 32,5%. Ωστόσο, το CDU κέρδισε τη μάχη στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ με ποσοστό 29%, το οποίο βέβαια είναι πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.

Παράλληλα με την ήττα της κυρίας Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές, άκρως ανησυχητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα «Alternative für Deutschland» (AFD) πέτυχε την εκπροσώπησή του και στα 3 τοπικά κοινοβούλια με ποσοστά από 10% έως 23%. Σχολιάζοντας μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός, η Καγκελάριος ανέφερε: «Όσοι το ψήφισαν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική μας στο θέμα των προσφύγων».

Το αποτέλεσμα των εκλογών σίγουρα θα επηρεάσει και την πολιτική που θα ακολουθήσει πλέον η Γερμανία στον προσφυγικό, με μερικούς μάλιστα να σχολιάζουν ότι η Γερμανία θα συγκλίνει και αυτή ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά. Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε : «Το προσφυγικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί και πλέον αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και μακράς διάρκειας πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση… η οποία θα πρέπει να μπορεί να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Γερμανία, όπως και τον αριθμό των προσφύγων στην Ελλάδα… Ωστόσο μία βιώσιμη λύση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη».

Έπειτα λοιπόν από αυτήν την αναπάντεχη ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στις περιφερειακές εκλογές αναμένεται να σχολιαστεί ιδιαίτερα η πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Γερμανία στο προσφυγικό και κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή την Ελλάδα, καθώς η Γερμανία ήταν μέχρι πρότινος από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστήριζαν τη χώρα μας στο προσφυγικό και ασκούσαν κριτική σε χώρες, όπως η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, οι οποίες είχαν στραφεί ολοφάνερα εναντίον της Ελλάδας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο