Ήρα Κατσούδα: Χιούμορ «Χωρίς Γλουτένη»

Η Ήρα Kατσούδα, κωμικός με μακρόχρονη πορεία στο stand up comedy, έρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αθήναιον με την παράσταση «Χωρίς Γλουτένη» και σίγουρα δεν πρέπει να την χάσεις. Δηλώνει ότι το stand up comedy δεν έχει γλουτένη και επιδιώκει να θίξει την μαζική φρενίτιδα για βιολογικά προϊόντα με άπλετο χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Μας αποκαλύπτει γιατί επέλεξε το stand up comedy, τα δύο πιο αστεία πράγματα που της έχουν συμβεί στην σκηνή και ποια πρακτική ακολουθεί για να κάνει το κοινό της να γελάσει.

-Γιατί «Χωρίς Γλουτένη» ;

Γιατί το stand up comedy δεν έχει Γλουτένη! Σε σοβαρή βάση, ήθελα να θίξω όλη αυτή την υπερβολή και μαζική φρενίτιδα για «Bio» προϊόντα, προϊόντα χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη κτλ. Άπαξ και όλα έχουν βγει «χωρις γλουτένη» , γιατί όχι και το stand up;

-Είναι εύκολο να «κερδίσεις» θεατές με διαφορετική αίσθηση του χιούμορ; Σε τρομάζει να μην γελάσει το κοινό σου;

Το χιούμορ είναι κάτι το υποκειμενικό, οπότε μοιραία και το κοινό ποτέ δεν διακατέχεται από την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Για αυτό τον λόγο στο stand up πρέπει να πετυχαίνεις ταύτιση με το κοινό. Να αναγνωρίζει στα αστεία σου κάποιο κομμάτι που το απασχολεί, που το έχει εντοπίσει, που το έχει σχολιάσει. Εναλλακτικά στα βιωματικά κομμάτια γελάει επειδή συμπάσχει μαζί σου. Τώρα αν δεν γελάει το κοινό, το κλειδώνω στο θέατρο μέχρι να λυθεί το πρόβλημα (γέλια).

-Σε αγχώνει που η κάθε παράσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά και ενδεχομένως όχι όπως είχες αρχικά στο μυαλό σου;

Και για αυτό ποτέ δεν το έχω προεξοφλημένο στο μυαλό μου! Το stand up comedy είναι κάτι ζωντανό και αυτό είναι γοητευτικό. Η κάθε παράσταση είναι μοναδική μιας και αλλάζει το κοινό. Αλλά όχι δεν με αγχώνει, θα έλεγα με ιντριγκάρει. Εξάλλου τα κείμενα στις παραστάσεις είναι δοκιμασμένα, οπότε σε αρκετά μεγάλο βαθμό μπορείς να ελέγξεις την πορεία της παράστασης.

-Ποιο είναι το πιο αστείο και το πιο άβολο περιστατικό που σου έχει συμβεί πάνω στην σκηνή;

Κάτσε να σκεφτώ, είναι και πολλά! Λοιπόν ένα αστείο περιστατικό είναι πριν μερικά χρόνια, έπαιζα με άλλους κωμικούς. Όσο έπαιζε ένας συνάδελφος εγώ στα παρασκήνια έτρωγα bake rolls. Δεν υπολόγισα καλά τον χρόνο και την ώρα που τελειώνει και με φωνάζει στην σκηνή έχω μόλις μπουκώσει ένα bake roll. Υπολογίζω ότι μέχρι να βγω θα το έχω μασήσει, πράγμα που δεν έγινε οπότε αποφασίζω ηλιθιωδώς να το κατεβάσω αμάσητο. Τι να σου λέω! Πνίγηκα επί σκηνής, γούρλωσα, έβηχα, μου φέρνανε νερά και το κοινό μάλλον είχε πειστεί ότι θα με δει να πεθαίνω live. Τώρα όσον αφορά στο πιο άβολο, ή μάλλον σε ακόμα πιο άβολο γιατί και το παραπάνω δεν λες «Αχ να το ξαναπάθω», νομίζω είναι μια φορά σε μια παράσταση στο Διδυμότοιχο που ανέβηκε ένας μεθυσμένος στην σκηνή και άρχισε να με κυνηγάει…

-Θεωρείς πως οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με το stand up comedy;

Πλέον είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι από παλαιότερα. Η σκηνή του stand up όλο και ανοίγει, εμπλουτίζεται με κωμικούς και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνονται πολλές παραστάσεις. Αυτό από μόνο του είναι ένας δείκτης ότι αρκετά μεγάλη μερίδα πληθυσμού έχει πλέον το stand up μόνιμα στη ατζέντα του.

-Πιστεύεις ότι έχεις μανιέρα; Υπάρχει κάτι που θα πεις με τον ίδιο τρόπο σε αρκετές παραστάσεις;

Κοίταξε, δεν θα το έλεγα μανιέρα μιας και ο stand up κωμικός δεν υποδύεται κάποιο ρόλο. Το ότι θα πεις κάτι με ίδιο τρόπο είναι αναπόφευκτο υπό την έννοια ότι μιας και είσαι ο εαυτός σου στην σκηνή αναγκαστικά αν θες να πεις μια ατάκα για παράδειγμα θυμωμένα, απορημένα, χαρούμενα κτλ., θα το πεις με τον ίδιο τρόπο ή παραπλήσιο.

-Γιατί επέλεξες το stand up comedy;

Γιατί είναι από τα πιο άμεσα ήδη κωμωδίας. Γιατί είναι γρήγορο. Γιατί μέσα του κρύβει συγγραφή, σκηνοθεσία και perform. Και γιατί πιστεύω πως ότι και αν θέλεις να πεις, όσο σοβαρό είναι ή δεν είναι, μπορείς να το πεις με χιούμορ.

-Κατά την διάρκεια της παράστασης βλέπουμε την Ήρα με τα προσωπικά της βιώματα ή έναν ρόλο δομημένο με διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Ερώτηση παγίδα! Γιατί θέλω να απαντήσω «Την Ήρα», αλλά μετά θα μιλάω για τον εαυτό μου στο τρίτο πρόσωπο, πράγμα που όλοι ξέρουμε ότι είναι το πρώτο στάδιο σχιζοφρένειας. Οπότε θα πω «ναι εμένα». Εξάλλου όπως είπα και πιο πάνω στο stand up comedy σε αντίθεση με το θέατρο δεν έχεις κάποιον ρόλο.

-Μετά την παράσταση στο Θέατρο Αθήναιον τι σχέδια έχεις;

Θα παρουσιάσω την παράσταση μου στην Αθήνα στις 5,6,7 Οκτώβρη στο θέατρο Άβατον και μετά έχω κανονισμένες παραστάσεις εκτός. Παράλληλα τρέχουν και διάφορα project και…Ουφ αγχώθηκα! Σταματήστε να κάνετε αυτή την ερώτηση στις συνεντεύξεις, μπορεί να αγχώνετε κάποιον που δεν χτύπησε το ξυπνητήρι, σηκώθηκε στις 12 και έχουν μείνει όλα πίσω!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Χωρίς Γλουτένη»: Εδώ

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο