Χίλαρι Κλίντον: Πρώην Πρώτη Κυρία ή η Επόμενη Πρόεδρος;

Κοινή χρήση:

Με αφορμή της προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτείων -που αποτελούν ίσως για τους περισσότερους το σημαντικότερο θέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή- δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Εν όψη των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου και της σκληρής μάχης μεταξύ των δύο υποψηφίων, η Κλίντον αποτελεί ένα από τα ονόματα που πληκτρολογούνται συνεχώς στην αναζήτηση του Google καθώς η απορία όλων είναι «ποια είναι τελικά η Χίλαρι Κλίντον;».

Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον είναι Αμερικανίδα πολιτικός που εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει επηρεάσει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, καθώς έχει περάσει από ισχυρές θέσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας με τελευταία αυτή της Υπουργού Εξωτερικών από το 2009 μέχρι το 2013.

Πιο συγκεκριμένα, η Χίλαρι Κλίντον γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1947 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο  Κολλέγιο Wellesley και στην συνέχεια φοίτησε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ, όπου το 1971 γνώρισε τον επίσης φοιτητή και μέλλοντα σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον.

Τέσσερα χρόνια μετά τη γνωριμία τους η σχέση τους επισημοποιείται με γάμο στο Αρκάνσας όπου το 1980 ο σύζυγος της Μπιλ Κλίντον εκλέγεται γερουσιαστής αυτής της πολιτείας και η Χίλαρι γίνεται η πρώτη κυρία του Αρκάνσας για μία δωδεκαετία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συζύγου της στη γερουσία, η Κλίντον εργαζόταν σε νομική εταιρεία.

Το 1993, η οικογένεια Κλίντον εγκαταλείπει το Αρκάνσας καθώς ο Μπιλ Κλίντον εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων και έτσι η Χίλαρι γίνεται η πρώτη κυρία ολόκληρης της χώρας.

Το Νοέμβριο του 2000 η Κλίντον εκλέγεται γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και το 2006 ανανέωσε τη θητεία της. Ένα χρόνο μετά ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος των Δημοκρατικών και στη συνέχεια για την προεδρία των Η.Π.Α. Το 2008 όμως ηττήθηκε καθώς το προεδρικό χρίσμα πήρε ο αντίπαλος της Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την διόρισε Υπουργό Εξωτερικών.

Παρόλο που δεν είχε σκοπό να είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία τα υψηλά ποσοστά αποδοχής και οι δημοσκοπήσεις που την ήθελαν ως επικρατέστερη υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρίσμα την έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Μέσα από αυτή τη σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού της υποψήφιας προέδρου εύκολα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι «μία πολιτική μπάμπουσκα που κατέχει εις βάθος την τέχνη του restart» όπως έγραψε και στο τελευταίο άρθρο της η δημοσιογράφος του Βήματος, Λένα Παπαδημητρίου.

Από την πολυτάραχη πολιτική και προσωπική της πορεία καταλαβαίνουμε ότι η Κλίντον γνωρίζει κυριολεκτικώς από κουμπιά επανεκκίνησης και επαναφοράς. Έχει τη μαγική ικανότητα εκτός των άλλων προσόντων της στο να επανεφευρίσκει εαυτόν (reinvention) καθώς έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές διαφορετικές Χίλαρι που δεν έχουν καμία σχέση με την τωρινή «ένθερμη μαχήτρια για τα δικαιώματα του μέσου Αμερικανού» που προσπαθούν να παρουσιάσουν οι σύμβουλοί της. Δεν είναι τυχαίο ότι το επικρατέστερο παρατσούκλι της είναι «Νέος Νίξον» καθώς και ο Νίξον στην προεκλογική του εκστρατεία του “Tricky Dick” το 1972 έπεισε τον Αμερικανικό λαό ότι δεν ήταν ο παγερός και ανειλικρινής υποψήφιος που φαινόταν.

Έχουν υπάρξει φήμες για προσπάθειες του επιτελείου της να σκηνοθετήσουν σπαραξικάρδια event, όπως τον Μπιλ και την Τσέλσι Κλίντον να της κάνουν έκπληξη την Ημέρα της Μητέρας προκειμένου να δείξουν μία πιο ανθρώπινη πλευρά της υποψήφιας προέδρου, τα οποία ευτυχώς για εκείνη δεν βγήκαν ποτέ στα φώτα της δημοσιότητας.

Επομένως, το ερώτημα είναι μετά από όλες αυτές τις κατηγορίες εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για την κυνική προσαρμοστικότητά της και τα διαφορετικά πρόσωπα που έχει δείξει κατά καιρούς: «Μπορούμε στα αλήθεια να ξέρουμε ποια είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος;

Πηγή εικόνας: socialnewsdaily.com

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο