Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας σε 100 λέξεις

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σταδιακά τον τελευταίο αιώνα από την οικοδέσποινα του Λευκού Οίκου σε έναν από τους σημαντικότερους συμβούλους και υποστηριχτές των πολιτικών αποφάσεων του Προέδρου. Ο 20ος αιώνας αμφισβήτησε τον μέχρι πρότινος παθητικό ρόλο των Πρώτων Κυριών, με πολλές από αυτές να αναλαμβάνουν πιο ενεργή δράση. Από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα είναι αρκετά συνηθισμένο η Πρώτη Κυρία να αναλαμβάνει να στηρίξει έναν συγκεκριμένο σκοπό, δρώντας παράλληλα με τον σύζυγό της. Η δυναμική γυναίκα του σήμερα, άλλωστε, δεν κρύβεται πίσω από τον πετυχημένο άνδρα -βαδίζει δίπλα του. Θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό με το πρώτο ζεύγος των ΗΠΑ;

5 Αξιομνημόνευτες Πρώτες Κυρίες

Eleanor Roosevelt: Σύζυγος του Franklin Roosevelt, που εισήγαγε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Eleanor, μετά τον θάνατό του, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη συγγραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το 1946 εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Jacqueline Kennedy Onassis: Η Jackie έχει μείνει στην ιστορία για το style, τη χάρη και τη συγκροτημένη στάση της καθ’ όλη τη θητεία του πρώτου της συζύγου, John F. Kennedy, μα κυρίως μετά τη δολοφονία του το 1963. Η Jackie μπορεί να μην είχε όσο ενεργό ρόλο είχαν οι άλλες κυρίες αυτής της λίστας, οι Kennedys ωστόσο στιγμάτισαν μια ολόκληρη περίοδο, αποτελώντας την επιτομή του American Dream. Μετά το θάνατο του JFK, παντρεύτηκε τον έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση το 1968.

Rosalynn Carter: Ο σύζυγός της, Jimmy Carter, ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1977-1981 και η Rosalynn αποτέλεσε έναν από του σημαντικότερους συμβούλους του. Ήταν πρώτη Πρώτη Κυρία με τόσο ενεργό ρόλο, ενώ, μάλιστα, παραβρισκόταν και στις περισσότερες συναντήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ψυχικής υγείας.

Hillary Clinton: Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 κατοικούσε στον Λευκό Οίκο από το 1993 έως το 2001, ως σύζυγος του τότε Προέδρου Bill Clinton. Η πολιτική της Hillary παρουσία κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν ιδιαίτερα έντονη, ενώ ήταν πρώτη Πρώτη Κυρία που ανέλαβε δημόσιο πόστο μετά το τέλος της προεδρίας του άνδρα της, όταν εκλέχθηκε στη Γερουσία. Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια το 2008, τελικά κατάφερε να πάρει το χρίσμα του κόμματος των Δημοκρατικών το 2016 και αναμένεται να αναμετρηθεί με τον Donald Trump στις 8 Νοεμβρίου για τη θέση του Προέδρου. (Περισσότερες πληροφορίες για την Hillary Clinton μπορείτε να βρείτε εδώ).

Michelle Obama: Η νυν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είναι απόφοιτος του Princeton University και της Νομικής Σχολής του Harvard. Ενώ δούλευε σε μια δικηγορική εταιρεία στο Σικάγο γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, Barack Obama, όταν ανέλαβε τον ρόλο του μέντορά του. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρώτη Κυρία, η Michelle έχει λάβει δράση στην αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών κυρίως ζητημάτων, όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση, η υγιεινή διατροφή και η παιδική παχυσαρκία.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο