27 θέσεις για το Πειρατικό Κόμμα στην Ισλανδία

Το κόμμα πειρατών της Ισλανδίας υπήρξε μία δύναμη η οποία αναδύθηκε κατά την διάρκεια και έπειτα από τα γεγονότα της Ισλανδίας το 08′, οι περισσότεροι ίσως να μην θυμούνται την πρόσφατη ιστορία των ισλανδικών τραπεζών και την αντίδραση της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι τους.

Το πειρατικό κόμμα της Ισλανδίας, οι ιδέες του και η αμεσότητα του με τα πλήθη του κόσμου (όντας εξαγριωμένοι από την κατάσταση της χώρας τους) ήταν αυτό που έδωσε ώθηση σε ένα σχετικά μικρό κόμμα να γίνει μία μεγάλη δύναμη. Το κόμμα που στην Ισλανδία δημιουργήθηκε το 2012 από την  Birgitta Jónsdóttir πρώην μέλος του κινήματος, κατάφερε το 2013 να μπει στην βουλή της Ισλανδίας κατέχοντας 3 από τις 63 βουλευτικές θέσεις.  ppi

Διαδηλωτές στο Reykjavík πριν από την παραίτηση του Sigmundur Davið Gunnlaugsson από πρωθυπουργού της χώρας.

Φωτογραφία: Birgir Por Hardarson/EPA 

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το πειρατικό κόμμα φαινόταν να διεκδικεί ένα ποσοστό 21% περίπου (σύμφωνα με τις τελευταίες άτυπες μετρήσεις) με το οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει 18 με 20 βουλευτικές θέσεις. Οι κάλπες έκλεισαν οι καταμετρήσεις άρχισαν και οι πειρατές βρέθηκαν με 27 θέσεις στο ισλανδικό κοινοβούλιο, γεγονός που θα τους επιτρέψει να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στο ισλανδικό κοινοβούλιο.

Το πειρατικό κόμμα της Ισλανδίας όπως και σχεδόν όλα τα πειρατικά κόμματα της Ευρώπης βασίζονται σε μία οριζόντια δομή η οποία επιτρέπει την “άμεση δημοκρατία” να λειτουργεί και μεταξύ των μελών στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Η Birgitta Jónsdóttir την προηγούμενη εβδομάδα είχε δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ισλανδία, μία από τις κυρίαρχες δηλώσεις της ήταν : “ Οι Ισλανδοί πολίτες έχουν βαρεθεί την διαφθορά και τον νεποτισμό” . Όταν ερωτήθηκε για το κόμμα των πειρατών απάντησε: “Δεν καθοριζόμαστε με βάση το υπάρχων πολιτικό άξονα της δεξιάς και της αριστεράς. Θεωρούμε τους εαυτούς μας hackers των απαρχαιωμένων πολιτικών συστημάτων και μηχανισμών”.

[widget id=”text-6″]

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο