Ανατροπή στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής Κεντροδεξιάς
Νικητής ο Φιγιόν, εκτός προεδρικής κούρσας κούρσας και πολιτικής ο Σαρκοζί. Μια έκπληξη είχαν οι χθεσινές προκριματικές εκλογές του κόμματος της Κεντροδεξιάς για την ανάδειξη του υποψηφίου της για την Προεδρία.
Ο Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος μέχρι πρότινος δεν φαινόταν πιθανόν να καταφέρει ούτε να πλησιάσει το δίδυμο των Αλέν Ζουπέ και Νικολά Σαρκοζί, αναδείχτηκε πρώτος, αφήνοντας τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας (2007-2012) εκτός β’ προκριματικού γύρου.
Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από 9901 σε σύνολο 10229 εκλογικών τμημάτων η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Ο 62χρονος, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (2007-2012) και άλλοτε στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 44%. Στη δεύτερη θέση μένει ο Αλέν Ζουπέ, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (1995-1997) με ποσοστό περίπου στο 28,5% και στην τρίτη ο πρώην πρόεδρος συγκεντρώνοντας μόλις 20,6%. Παράλληλα, οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι για το εσωκομματικό χρίσμα έμειναν κάτω από το 3%.
Ενδεικτικό στοιχείο της μεγαλειώδους νίκης του Φιγιόν είναι το ότι μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου στις δημοσκοπήσεις συγκέντρωνε ποσοστά σπανίως πάνω από 10% και, μόνο λίγα 24ωρα πριν την κάλπη, την Παρασκευή, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Le Monde, που τον έδειχνε να προηγείται. Ωστόσο, ακόμη και τότε, το ποσοστό του προσδιοριζόταν στο 30%, με προβάδισμα μόνο μίας μονάδας από τους 2 κύριους αντιπάλους.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές συμμετείχαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Γάλλοι ενώ υπολογίζεται ότι μόλις 6 στους 10 ψηφοφόρους προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς.
Αποτινάσσει τη ρετσινιά του “loser”
Ο Φιγιόν, παρότι πρωθυπουργός κατά την προεδρία του Σαρκοζί, δεν μπόρεσε να πάρει πολλές πρωτοβουλίες μένοντας στη σκιά του πρώην προέδρου. Στη συνέχεια, έχασε σε μια διχαστική εκλογική αναμέτρηση την ηγεσία του Κεντροδεξιού κόμματος από τον Ζαν Φρανσουά Κοπέ, σημερινό ουραγό της εκλογικής αναμέτρησης και αποσύρθηκε προσωρινά στο παρασκήνιο. Ακόμη και όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, κανένας δεν περίμενε να φτάσει μακριά.
Κι όμως! Πλέον, νικητής του πρώτου γύρου, βλέπει το δρόμο να ανοίγει διάπλατα μπροστά του για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Μοιάζει έτοιμος να αφήσει πίσω του το ρόλο του “χαμένου” και να κάνει όνειρα για το ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας.
Η εικόνα του δεύτερου γύρου – Η μάχη των πρώην πρωθυπουργών
Πριν κάνει όνειρα για την προεδρία της Γαλλίας ο Φ. Φιγιόν θα πρέπει να κερδίσει και τον β’ προκριματικό γύρο την ερχόμενη Κυριακή.
Θεωρητικά, πρόκειται για εύκολο έργο: με ποσοστό άνω του 44% στον πρώτο γύρο και διψήφια απόσταση από τον δεύτερο είναι το απόλυτο φαβορί. Την ίδια στιγμή, τόσο ο Ν. Σαρκοζί (20,6%) όσο και ο Μπρουνό λε Μερ (2,4%) εξέφρασαν την υποστήριξη του προς τον Φιγιόν. Από την άλλη, ο δήμαρχος του Μπορντό έχει μόνο την υποστήριξη του Ζαν Φρανσουά Κοπέ (0,3%) και της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ (2,6%). Στον αντίποδα, ο Ζαν Φρεντερίκ Πουασόν (1,5%) ανακοίνωσε πως θα επικοινωνήσει πρώτα με τους δύο διεκδικητές και μετά θα κάνει την επιλογή του.
[widget id=”text-6″]
Επιπλέον, η επόμενη μέρα του α’ προκριματικού γύρου βρίσκει τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί να νικά κατά κράτος τον πρώην πρωθυπουργό του Ζακ Σιράκ στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 65% έναντι 35%. Καθότι βρισκόμαστε 5 μέρες πριν τις επόμενες κάλπες, ο Ζουπέ θα χρειαστεί ένα πολιτικό “θαύμα” ανάλογο με αυτό του αντιπάλου του.
Εντούτοις, με δεδομένο ότι η δημοτικότητα του κατέγραφε σταθερή πτώση στις δημοσκοπήσεις από την αρχή του Νοεμβρίου (από ποσοστά κοντά στο 40% έπεσε μέχρι το 28-29%) μια ρελάνς μοιάζει αδύνατη, ο δήμαρχος του Μπορντό όμως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα.
Το πλαίσιο των Προεδρικών εκλογών
Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι στιγμής με βάση τις δημοσκοπήσεις (οι οποίες, όπως είδαμε, δεν είναι πάντα τόσο εύστοχες) προβλέπει ότι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απρίλη θα συγκρουστούν πιθανότατα ο υποψήφιος της κεντροδεξίας (είτε ήταν ο Ζουπέ, ο Φιγιόν ή ο Σαρκοζί) και η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου. Οι σοσιαλιστές από τη μεριά τους, εμφανίζονται αδύναμοι λόγω εσωκομματικών αναταράξεων.
Βέβαια η εκλογή του Φιγιόν σε αυτό το επίπεδο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη, καθώς λόγω των (νεο)φιλελεύθερων ιδεών που έχει για την οικονομία και το συντηρητισμό του στο κοινωνικό πεδίο, δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από την Αριστερά.
Χαρακτηρίζεται ως υπερσυντηρητικός πολιτικός ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν έναν “Σαρκοζί με ευγενές περιτύλιγμα”. Πράγματι, η πολιτική του ατζέντα που προβλέπει περικοπές στο δημόσια τομέα και τα κοινωνικά επιδόματα, τροποποίηση του νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.
Αντίθετα ο Ζουπέ, πολιτικός παλαιάς κοπής με δυναμικό χαρακτήρα, φαίνεται πως εκτιμάται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και οι δημοσκόποι υπολογίζουν ότι θα κέρδιζε άνετα την υποψήφια της ακροδεξιάς (όπως και ο Ζακ Σιράκ τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, το 2002), τείνει προς το μετριοπαθές κέντρο.
Κάποιοι άλλοι αναλυτές εκτιμούν από τη δική τους οπτική γωνία, πως ο Φιγιόν μπορεί να διχάσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, διότι οι ιδέες του φλερτάρουν με αυτές τις άκρας δεξιάς, και να αποκόψει την ορμή του.
Βλέποντας όμως την άλλη όψη του νομίσματος, το παραπάνω μόνο θετικό δεν μπορεί να θεωρηθεί για την γαλλική δημοκρατία.
Δύο υποψήφιοι με απόψεις που βρίσκονται στο δεξί άκρο της πολιτικής φέρνουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από την γαλλική πολιτική σκηνή. Μπορεί να αποφευχθεί ένας ευρωπαίος Τραμπ αλλά η πολιτική που θα υιοθετηθεί είναι πολύ πιθανόν να εξακολουθήσει να εντείνει τους διχασμούς.
Οι κερδισμένοι της εκλογή
Σίγουρα ευχαριστημένος για τα αποτελέσματα πρέπει να αισθάνεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν. καθότι ο Φιγιόν έχει εκφραστεί θετικά γι’ αυτόν. Δημιουργείται έτσι για τον πρόεδρο της Ρωσίας ένας δεύτερο διάυλο στην προεδρική κούρσα της Γαλλίας -αν ο β’ γύρος ακολουθήσει ίδια πορεία με τον α’-, πέρα από τη Μαρίν Λεπέν.
Ικανοποίηση φαίνεται να επικρατεί και στο επιτελείο του Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος πιθανότατα θα έχει δυσκολότερο έργο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του απέναντι σε έναν μετριοπαθή πολιτικό όπως ο Ζουπέ, σε σχέση με τον υπερσυντηρητικό και νεοφιλελεύθερο Φιγιόν, που μπορεί να παρομοιαστεί ως μία Θάτσερ για τη Γαλλία. Επιπροσθέτως, η ανατροπή που έκανε ο Φιγιόν σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, ενθαρρύνει τον Ολάντ, ο οποίος συγκεντρώνει απογοητευτικά αποτελέσματα πρόθεσης ψήφου, να υποστηρίξει πως και εκείνος μπορεί να κάνει την έκπληξη.
Με στοιχεία από: http://www.linternaute.com/actualite/politique/1268009-resultat-primaire-de-la-droite-2016-les-attaques-pleuvent-deja-entre-juppe-et-fillon/#resultat-primaire-droite.
Πηγή εικόνας: http://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1000578/primaires-france-droite-explications.