Ασκείσαι αλλά δε χάνεις βάρος

Είναι γεγονός, ότι πολλά άτομα απογοητεύονται κατά τα αρχικά στάδια ενός προγράμματος άσκησης, γιατί δε χάνουν άμεσα βάρος. Εφόσον δεν συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό τους, τα αποτελέσματα της ζυγαριάς είναι ικανά να τους πείσουν, ότι η άσκηση δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσω απώλειας βάρους, με τελικό αποτέλεσμα τη διακοπή της άσκησης.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν την έλλειψη απώλειας βάρους κατά τα αρχικά στάδια ενός προγράμματος αδυνατίσματος, καθώς επίσης και γιατί η απώλεια βάρους είναι δυσκολότερη όσο περνά ο καιρός (όταν ήδη έχει μειωθεί το βάρος). Όταν ένα άτομο, με καθιστικό τρόπο ζωής, αποφασίζει να συμμετάσχει σε κάποιο καθημερινό πρόγραμμα άσκησης, ο οργανισμός αντιδρά στο stress της άσκησης και πραγματοποιεί τις αναγκαίες εκείνες μεταβολές, που θα του επιτρέψουν να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.

  • Οι μύες μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος, ως συνέπεια της υπερτροφίας των μυϊκών κυττάρων. Οι αυξημένες πρωτεΐνες κατακρατούν ανάλογη ποσότητα ύδατος.
  • Συγκεκριμένες δομές στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων, οι οποίες συμβάλλουν στη μεταφορά του οξυγόνου, με τη συμμετοχή μιας πληθώρας ειδικών ενζύμων, αυξάνονται ποσοτικά.
  • Οι πλούσιες σε ενέργεια ουσίες του κυττάρου θα αυξηθούν, ειδικά το γλυκογόνο, το οποίο δεσμεύει και νερό.
  • Ο συνδετικός ιστός θα μειωθεί σε πάχος και θα σκληρύνει.
  • Ο συνολικός όγκος αίματος θα αυξηθεί. Μία αύξηση της τάξης των 500 ml έχει αναφερθεί σε διάστημα 1 εβδομάδας.

Παράλληλα όμως, οι λιπαποθήκες αρχίζουν να μειώνονται, αφού το λίπος χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας κατά την άσκηση. Συμπερασματικά, πραγματοποιείται αύξηση των υγρών και της ισχνής σωματικής μάζας, ειδικά του μυϊκού ιστού και ταυτόχρονα μείωση του σωματικού λίπους. Επομένως, αυτές οι μεταβολές μπορεί να αλληλοεξουδετερωθούν και να μην υπάρξει μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, παρότι μπορεί να υπάρξει μικρή ή και καθόλου απώλεια βάρους κατά τα αρχικά στάδια, οι μεταβολές στη σύσταση του σώματος είναι ευνοϊκές. Μειώνεται το σωματικό λίπος.
Από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν αυτές οι προσαρμοστικές μεταβολές, μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα, το σωματικό βάρος μειώνεται σε συνάρτηση με τις καταναλισκόμενες θερμίδες κατά την άσκηση. Θα πρέπει να έχετε κατά νου, ότι η απώλεια βάρους, εξαιτίας της άσκησης, ακολουθεί βραδείς ρυθμούς, εάν όμως μπορέσετε σταδιακά να επιτύχετε μέση ενεργειακή κατανάλωση της τάξης των 300 θερμίδων/ημέρα, τότε θα χάνετε περίπου 1,5 κιλό το μήνα, με δεδομένο ότι δεν αυξάνεται η θερμιδική πρόσληψη λόγω λήψης περισσότερης τροφής.

[widget id=”text-6″]
Μετά από αρκετούς μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε μία σταθεροποίηση του βάρους σας, παρότι συνεχίζετε να γυμνάζεστε και ενώ δεν έχετε φθάσει στο επιθυμητό βάρος. Κατά ένα μέρος αυτό οφείλεται σε αυτή καθεαυτή τη μείωση του βάρους. Όσο μικρότερο το βάρος σας, τότε λιγότερες θερμίδες καταναλώνετε για μια δεδομένη άσκηση. Εάν ακολουθείτε συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα άσκησης, ενδεχομένως έχετε φτάσει σε εκείνο το βάρος, στο οποίο η ενεργειακή κατανάλωση της άσκησης ισούται με την ενεργειακή πρόσληψη της καταναλισκόμενης τροφής, με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του βάρους σας. Επιπρόσθετα, μπορεί να έχετε αποκτήσει καλύτερη τεχνική και άρα να είστε πιο αποτελεσματικοί, με συνέπεια λιγότερες θερμίδες να καταναλώνονται για δεδομένη διάρκεια άσκησης. Ωστόσο, αυτό ισχύει για ασκήσεις που απαιτούν κάποια τεχνική, όπως η κολύμβηση. Δεν έχει όμως ιδιαίτερη αξία, για παράδειγμα στο jogging.
Ανακεφαλαιώνοντας, υπάρχει πιθανότητα, κατά τα αρχικά στάδια της άσκησης, να μην μεταβληθεί το σωματικό σας βάρος. Εν συνεχεία, κατά το δεύτερο στάδιο, σημειώνεται απώλεια βάρους, το οποίο σταθεροποιείται κατά το τρίτο στάδιο. Εάν είστε ενήμεροι για αυτά τα τρία στάδια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

Αν ακόμα θέλετε και επιθυμείτε να χάσετε επίσης βάρος και κατά τη διάρκεια του τρίτου σταδίου, τότε θα πρέπει να αυξήσετε το συνολικό όγκο της προπόνησης σας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο