Καρκίνος και άσκηση
Ο καρκίνος αποτελεί ένα σύνολο από εκατοντάδες ασθένειες που κοινό χαρακτηριστικό έχουν τον λανθασμένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό και πιθανή εγκατάσταση των κυττάρων αυτών σε διάφορες θέσεις του σώματος.
Πληθώρα προσφάτων ερευνών δείχνουν ότι ο καρκίνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία της Ελλάδας αλλά και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο πιο συχνός καρκίνος στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (6.884 νέα κρούσματα και 6.434 θάνατοι το 2012) και ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Υπολογίζεται ότι οι Ελληνίδες έχουν 6%-7% να πεθάνουν από καρκίνο και 2% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
- Χειρουργική
- Χημειοθεραπεία
- Ακτινοθεραπεία
- Ανοσοθεραπεία
- Μεταμόσχευση μυελού
- Ορμονοθεραπεία
- Θεραπεία με υπερθερμία
- Θεραπεία με κρυοπληξία
- Θεραπεία μέσω των Αναστολέων αγγειογένεσης
Η θεραπεία του καρκίνου είναι μια επίπονη διαδικασία και οι παρενέργειες μπορεί να είναι οξείες ή και χρόνιες (κόπωση, ναυτία, εμετός, συμπτώματα γρίπης λόγω εξασθένηση του οργανισμού, ψυχολογική κατάπτωση). Ο βαθμός τους εξαρτάται από τη δόση της θεραπείας, από την περιοχή η οποία έχει πληγεί από την ασθένεια, αλλά και το στάδιο της πάθησης (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV).
Η ΚΟΠΩΣΗ ΩΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ
Η κόπωση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και συνανάται με πολλές όψεις:
- Φυσική (μείωση της ενέργειας)
- Συναισθηματική (αίσθημα αδιαθεσίας, έλλειψη κινήτρων)
- Γνωστική (προβλήματα συγκέντρωσης)
- Συμπεριφοράς (αναστολή δραστηριοτήτων)
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΩΣΗΣ
Για πολλά χρόνια η παραδοσιακή συμβουλή για την αντιμετώπιση της κόπωσης ήταν η ξεκούραση… Αυτό όμως είναι κάτι το παράδοξο, καθώς η υποκινητικότητα επιφέρει μυϊκή ατροφία προκαλώντας επιπλέον απώλεια της φυσικής κατάστασης η οποία επιφέρει μεγαλύτερη κόπωση. Γι’ αυτό τελευταία η προτροπή για ξεκούραση έχει αντικατασταθεί από την ώθηση προς την άσκηση, η οποία μειώνει την κόπωση και βελτιώνει τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η γυμναστική μειώνει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου σε άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση περιορίζει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας κάνοντας την πιο δεκτική προς τον καρκινοπαθή.
Τα περισσότερα προγράμματα άσκησης είναι αερόβια, χρησιμοποιώντας τη βάδιση και το ποδήλατο, ενώ σε άλλες έρευνες χρησιμοποιήθηκαν προγράμματα δύναμης ή ο συνδυασμός προγραμμάτων δύναμης με αερόβια άσκηση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
- Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας
- Μείωση της συναισθηματικής και φυσικής κόπωσης
- Βελτίωση του ύπνου
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
- Από 3 έως 7 φορές την εβδομάδα
- Για 2 έως 52 εβδομάδες
- Για 10 έως 45 λεπτά ανά προπονητική μονάδα
- Από 50% έως 85% της καρδιακής συχνότητας
ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- 5 φορές την εβδομάδα για 3 εβδομάδες
- Περπάτημα σε εργοδιάδρομο
- Ασκήσεις αντίστασης χρησιμοποιώντας το σωματικό βάρος, θεραπευτικά λάστιχα, μικροί αλτήρες για τις μεγάλες μυικές ομάδες
- Ισομετρικές ασκήσεις (45-60 sec με διάλειμμα 1-2 λεπτών),
ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
- Κατά τη διάρκεια της θεραπείας: Διατήρηση της δύναμης, της αντοχής και της λειτουργίας του σώματος
- Μετά την θεραπεία: Επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ
Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να νικήσεις τον καρκίνο είναι να μην τον δεχθείς. Η άθληση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και σχετίζεται με τη ψυχική υγεία. Η καθημερινότητά μας μας προσφέρει τόσες πολλές ευκαιρίες για άσκηση που δεν μπορεί καν να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Βγείτε έξω και παίξτε με το σκύλο σας, βοηθείστε παραπάνω στις δουλειές του σπιτιού, χρησιμοποιείστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ, πηγαίνετε στην δουλειά σας με το ποδήλατο και όχι με το αμάξι.
Η φυσική άσκηση βοηθά στη ρύθμιση του βάρους αυξάνοντας τον μεταβολισμό, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας,βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βελτιώνει τη μυϊκή και σωματική αντοχή και την ψυχική διάθεση, αλλά και συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων.
Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα, να ενισχύσετε την σωματική υγεία σας και να διασκεδάσετε. Αυξήστε σταδιακά και όχι απότομα το επίπεδο άσκησής σας, ειδικά αν δεν ασκείστε τακτικά. Ξεκινήστε με 150’ λεπτά την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης ή 75’ την εβδομάδα έντονη άσκηση.
Προσπαθήστε να συνδυάσετε αερόβιες ασκήσεις έντονης και μέτριας έντασης όπως για παράδειγμα τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ειδικά αν δεν έχετε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ταλαιπωρείστε από χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή αρθρίτιδα ή έχετε οποιαδήποτε ανησυχία. Ποτέ δεν είναι αργά μπορείτε να ξεκινήσετε σε κάθε ηλικία. Είµαστε προγραμματισμένοι από τη φύση, για κίνηση. Δεν είµαστε προγραμματισμένοι να καθόµαστε.