Από του χρόνου γυμναστική

Τρίγωνααα κάλαντααα μες στη γειτονιααά, ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά… και των Φώτων και του Άη-Γιαννιού και πέρασαν. Και ασχολείσαι ακόμα με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Ήρθε ξανά η αμήχανη στιγμή (όπως κάθε χρόνο) αυτή που είπες σε κάποιον φίλο σου “Από του χρόνου θα ξεκινήσω γυμναστήριο …” ή “από του χρόνου ξεκινάω διατροφή…”. Ή ακόμα μπορεί να είσαι από τους χιλιάδες ασκούμενους οι οποίοι έχουν σταματήσει να πηγαίνουν γυμναστήριο για 2-3 εβδομάδες λόγω εορτών ή είναι στην εφαρμογή του σχεδίου “θα πάω αύριο δεν χάθηκε ο κόσμος για μια μέρα…” και το αύριο πάει μεθαύριο και το μεθαύριο 2 εβδομάδες μακριά.

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή, ο μόνος που έχει να κερδίσει είναι… ο φυσικοθεραπευτής, καθώς η πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνεται σημαντικά.

Πάμε παρακάτω να δούμε τι πρέπει να προσέξει η κατηγορία των ανθρώπων που έκαναν παύση στις γιορτές και τι η κατηγορία που ξεκινάει άσκηση για πρώτη φορά ή μετά από μεγαλύτερο καιρό απραξίας που δεν έχει σχέση με τις γιορτές, όπως επίσης ποιος είναι ο κοινός τους παρανομαστής !

Ασκούμενοι με παύση διακοπών: Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα διάστημα 2 εβδομάδων είναι αρκετό για να χάσει ο οργανισμός σοβαρό ποσοστό των βιολογικών προσαρμογών που έχει αποκτήσει εν καιρώ μέσω της άσκησης είτε στο τομέα της αερόβιας αντοχής είτε σε σχέση με τη δύναμη. Σημεία κλειδιά:

  • Είσαι γεμάτος ενέργεια και ξεκινάς να προπονείσαι την πρώτη μέρα από τη στιγμή που θα βγει ο ήλιος μέχρι να χαθεί πίσω από τα βουνά. ΜΗΝ το κάνεις αυτό. Τα παραπανίσια κιλά δεν τα πήρες ξαφνικά σε μια μέρα, έτσι και δεν θα τα χάσεις σε μια μέρα.
  • Ξεκίνα μια προθέρμανση με σκοπό να ενεργοποιήσεις τους κοιμισμένους σου μύες, δώσε βάση σε κινητικές δεξιότητες που θα κινητοποιήσουν πολλές αρθρώσεις και πολλές μυϊκές ομάδες μαζί. Συμβουλέψου έναν γυμναστή!
  • Το κύριο μέρος του προγράμματος σου δεν πρέπει να είναι παρόμοιας έντασης (διάρκεια προγράμματος, σετ, επαναλήψεις, διαλλείματα) με αυτού που έκανες τελευταία φορά. Σταδιακή επανένταξη είναι αυτό που χρειάζεσαι για να μην υποστεί σοκ οργανισμός σου. Ζήτα τη βοήθεια ενός γυμναστή ξέρει καλύτερα.
  • Τεράστια προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αποθεραπεία κατά την επαναφορά του οργανισμού στις φυσιολογικές του λειτουργίες. Μετά από μια προπόνηση δύναμης ίσως δεν είναι κατάλληλο για σένα να κάνεις στατικές διατάσεις. Πιο χρήσιμο θα μπορούσε να σου φανεί ένα 7 λεπτό χαλαρό τρέξιμο. Συζήτησε το με κάποιον γυμναστή.

Ασκούμενοι πρώτη φορά ή μετά από μεγάλο καιρό απραξίας: Η κατηγορία αυτή είναι περισσότερο αντιμετωπίσιμη καθώς έχει πάρει ήδη την πρώτη δύσκολή απόφαση, του να ξεκινήσει άσκηση, συνεπώς είναι πιο δεκτική στο να ακούσει το πλάνο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα με σταδιακή ένταξη στη φιλοσοφία του fitness (το κατά δύναμιν) από έναν σωστά ενημερωμένο γυμναστή. Σημεία κλειδιά:

  • Άνοιξε αυτιά, πάρε χαρτί, σημείωνε.
  • Βεβαιώσου ότι ο γυμναστής που αναλαμβάνει να σε καθοδηγήσει είναι πλήρως καταρτισμένος και δεν θα σε χρησιμοποιήσει για βιντεάκια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με εφετζίδικες ασκήσεις.
  • Μάθε τις τεχνικές των ασκήσεων καλά ή ξανά, η καλύτερη θεραπεία ενός τραυματισμού είναι η πρόληψη.
  • Γνώρισε το σώμα σου! Χρησιμοποίησε ασκήσεις με το βάρος του σώματος σου στο κύριο μέρος του προγράμματος.
  • Ένα πρόγραμμα εκγύμνασης δεν τελειώνει στη τελευταία επανάληψη του κυρίου προγράμματος ή στο τελευταίο δευτερόλεπτο του τρεξίματος σου. Κάνε την αποθεραπεία συνήθεια. Εκεί τελειώνει ένα ορθό πρόγραμμα.

Κλείνοντας φτάσαμε στο κοινό παρανομαστή των κατηγοριών. Λέγεται Διατροφή. Δεν μπορεί να υπάρξει γυμναστική χωρίς διατροφή και το αντίθετο, αν θες πραγματικά να δεις αποτελέσματα στη ψυχολογία και το σώμα σου. Χρειάζεσαι απαραίτητα συστατικά που θα σε βοηθήσουν να έχεις ενέργεια πριν από μια προπόνηση, όπως επίσης απαραίτητα συστατικά για να αναλήψεις ύστερα από ένα κουραστικό πρόγραμμα. Το να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο θα σε κάνει να δεις ότι η τηγανιτή πατάτα δεν είναι τίποτα σπουδαίο… Εντάξει είναι. Μάθε να πειθαρχείς. Έτσι δεν θα χρειαστεί να διαβάσεις αντίστοιχο άρθρο το Πάσχα!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο