Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά

Κατά την επίσκεψη αντιπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης στην Σμύρνη, την Τρίτη 8 Μαρτίου υπογράφτηκε το σύμφωνο επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα ύστερα από παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Ο κύριος Τόσκας επιβεβαίωσε ότι το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του προβλέπει την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά ,«οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται γρηγορότερα η προώθηση, με ταχύτερο τρόπο ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία». Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε ότι «το εθνικό συμφέρον είναι να φύγουν αρκετοί μετανάστες και να πάνε είτε προς Τουρκία, είτε προς Ευρώπη, είτε στις χώρες τους» ενώ για τους παρατηρητές τόνισε ότι θα ελέγχουν «τα χαρτιά μαζί με τους δικούς μας και θα υπογράφει ένα πρωτόκολλο παραλαβής και θα παίρνει αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πηγαίνει στη χώρα τους ».

Στη δήλωση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας είναι αισθητά μειωμένος καθώς υπολογίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά περίπου 630 πρόσφυγες σε αντίθεση με δύο μέρες πριν που ο αριθμός τους ήταν περίπου 2.500.

Εν ολίγοις χαρακτήρισε την κατάσταση «ελεγχόμενη» με προβλήματα που σταδιακά θα αντιμετωπίζονται.

Σήμερα στην Ειδομένη θα μοιραστούν φυλλάδια σε τρεις γλώσσες προκειμένου να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού γεγονός που τους αναγκάζει να επιστρέψουν στους καταυλισμούς τους προκειμένου να λάβουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το σύμφωνο επαναπροώθησης τους.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο