Σύγχρονοι απαγορευμένοι καρποί

Ρίχνοντας μια ματιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εύκολα παρατηρεί κανείς πως η διατροφή των σύγχρονων ανθρώπων έχει κάνει μια τεράστια μεταστροφή προς τα ακόρεστα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, γεγονότα που σταδιακά αύξησαν τα ποσοστά της παγκόσμιας παχυσαρκίας (ιδίως παιδικής-και δη επικίνδυνης).

Μολαταύτα, πέρα απ’ τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλούνται απ’ τα παραπάνω στο επίπεδο της υγείας μας, σταδιακά μα μεθοδικά, καταστρέφεται κι ένα κομμάτι του ψυχισμού μας.

Πώς συμβαίνει αυτό;

Έχοντας υπόψη μας τα πλέον παγκόσμια πρότυπα σιλουέτας (ας μην ξεχνάμε πως ανά εποχή αλλάζουν), και σε μια ατέρμονη προσπάθεια να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα (ίσον εξαφάνιση κάθε ίχνους λίπους από πάνω μας) καταφέρνουμε σιγά σιγά να “θεοποιούμε” την έννοια του φαγητού, χάνοντας έτσι το πραγματικό νόημα, την πραγματική απόλαυση.

Κατ’ ουσία το φαγητό είναι μια βασική μας ανάγκη, την οποία έχουμε την ευχέρεια να απολαμβάνουμε ανάλογα με τις γευστικές επιλογές μας. Αποφεύγοντας συγκεκριμένες τροφές, και κατηγοριοποιώντας τες σε “καλές” και “κακές” το μόνο που μπορούμε να επιτύχουμε είναι να αναπτύξουμε ενοχικά αισθήματα απέναντι στους “απαγορευμένους καρπούς”, γεγονός που βλάπτει παράλληλα την ψυχική μας υγεία.

Αναμφίβολα, σήμερα όσο ποτέ, περιτριγυριζόμαστε από πλήθος πειρασμών-ειδικά εν όψη των γιορτών-και δεν είναι θεμιτή η υπέρμετρη υπερφαγία. Στόχος, όμως, είναι να απολαμβάνουμε το φαγητό μας σε λογικά πλαίσια, χωρίς ενοχικές σκέψεις, και φυσικά να απολαμβάνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο