Σωστές αναπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης

Κατά τη διάρκεια της άσκησης το τελευταίο πράγμα που έχουμε κατά νου συνήθως είναι οι αναπνοές μας. Μπορεί η τεχνική μας να είναι άψογη, να έχουμε τα ψυχικά αποθέματα να δώσουμε το κάτι παραπάνω, όμως οι αναπνοές είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να αφήνουμε στη άκρη, καθώς παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο είτε στην ολοκλήρωση μιας προπόνησης αντοχής είτε στην επίτευξη μίας σωστής προπόνησης με αντιστάσεις.

Λίγα λόγια για να κατανοήσουμε τη σημασία της αναπνοής και πώς λειτουργεί στο σώμα μας:

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Θα παρατηρήσετε τον θώρακα σας να ανεβοκατεβαίνει, αυτό συμβαίνει γιατί με την αναπνοή ανοίγει περισσότερος χώρος στη θωρακική κοιλότητα, γεγονός που επιτρέπει στους πνεύμονες να επεκταθούν και να εμπλουτίσουν το αίμα με οξυγόνο. Η καρδιά στέλνει πίσω στους πνεύμονες το αίμα το οποίο είναι πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα για να καθαριστεί, παίρνει το οξυγόνο και αποβάλει το διοξείδιο του άνθρακα κατά την εκπνοή.

Σωστή αναπνοή στα βάρη: Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε το διάφραγμα, τον μυ που βρίσκεται ανάμεσα στη στοματική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακος. Με αυτόν τον τρόπο φτάνει αρκετό οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης φτάνει αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες και με αυτό τον τρόπο ανακτάτε περισσότερη ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη ειδικά σε ασκήσεις με μεγάλα φορτία και επαναλήψεις. Το μυστικό βρίσκεται στο να καταφέρει ο αθλούμενος να εξισορροπήσει το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα που διοχετεύεται στους πνεύμονες, ώστε να έχει γεμάτες αναπνοές και να τελειώνει με επιτυχία τις επαναλήψεις και τα σετ.

Πώς να το κάνετε σωστά: Στις πιέσεις πάγκου για παράδειγμα εκπνέουμε αργά και συνεχόμενα μέχρι να ολοκληρωθεί το εύρος κίνησης της τεχνικής, μόλις η μπάρα φτάσει στην κορυφή ή στην αρχική μας θέση εισπνέουμε ξανά. Μην ξεχάσετε σε καμία περίπτωση να αναπνεύσετε, καθώς κάτι τέτοιο εμποδίζει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Εισπνοή/Εκπνοή: Όταν εισπνέουμε λαμβάνουμε οξυγόνο το οποίο μεταφέρεται μέσω των κυττάρων του αίματος. Όταν εκπνέουμε αποβάλλουμε διάφορες τοξίνες και αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα.

Η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ σημαντική καθώς βοηθά στην οξυγόνωση των μυών και τους προμηθεύει με πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο