LGBT rinbow flag and clapping hands

Πότε επέλεξες να γίνεις ετερόφυλος ;

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής την έχει αφαιρέσει ήδη από το 1970 από τις λίστες με τις ψυχικές διαταραχές (DSM).To ICD το 1990 επικύρωσε πως δεν είναι ασθένεια.Και όμως σήμερα συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε ως κάτι το μη φυσιολογικό, το νοσηρό αναζητώντας παθολογικούς, σωματικούς και διανοητικούς παράγοντες για να εξηγήσουμε τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και τρόπο ζωής. Η ομοφυλοφιλία (μια από τις τρεις εκφράσεις σεξουαλικότητας) δεν χωράει στα στενά διαμορφωμένα καλούπια της εποχής μας. Μιας εποχής που δεν μπορεί να δεχθεί το διαφορετικό όμως δέχεται το καθολικά φυσιολογικό και όμοιο.

Στο βωμό του φυσιολογικού όπου υιοθετούνται ρατσιστικές στάσεις και καταργούνται αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα, του φυσιολογικού όπου η ομοφυλοφιλία δεν έχει καμία θέση καθώς πλέον ο άνθρωπος κρίνεται από τις ερωτικές του επιλογές, την προσωπική ζωή του και την αποδοχή παγιωμένων απόψεων. Ό,τι δεν είναι διαφορετικό εξάλλου είναι ανώμαλο. Και ακόμα και αν δέχεσαι το διαφορετικό δεν σημαίνει πως δεν είναι ανώμαλο και ηθικό σωστά; Όχι!

Μου είναι πραγματικά δύσκολο να υπερασπιστώ κάτι το οποίο θεωρώ ως αυτονόητο δικαίωμα, κάτι για το οποίο κάποιοι παλεύουν και άλλοι σταμάτησαν την προσπάθεια αντιλαμβανόμενοι πως δεν θα γίνουν ποτέ κοινωνικά αποδεκτοί. Μου είναι ακόμα πιο δύσκολο μάλιστα να επιχειρηματολογήσω γνωρίζοντας πως αυτός ο κόσμος αλλάζει τις παγιωμένες απόψεις του με ρυθμούς χελώνας. Σκοπός μου δεν είναι να πείσω για το αυτονόητο, δεν χρειάζεται, απλώς να περιγράψω.

Εξάλλου ο ρατσιστής θα κρύβεται μια ζωή πίσω από τη μάσκα του σοβαρού, ο ομοφοβικός πίσω από τη μάσκα του φυσιολογικού και ο μέσος άνθρωπος πίσω από τις μικρές σκέψεις.” Στερεότυπες σκέψεις οι οποίες στερούν από ανθρώπους το δικαίωμα συμβίωσης, κοινωνικής ζωής, συνύπαρξης και ύπαρξης. Αλλά ας το πάρουμε καλύτερα από τη αρχή.

Η ομοφυλοφιλία απαντάται σε πάνω από 1.500 είδη του ζωικού βασιλείου όμως ένα είναι αυτό που την κατακρίνει. Γίνεται αμέσως φανερό πως δεν είναι καθόλου σπάνια. Η φύση βρίσκει τρόπο να συνυπάρχει η ετεροφυλία με την ομοφυλοφιλία χωρίς καμία επιπλοκή. Αν το εξετάσουμε με χριστιανική ματιά τότε «τα πάντα εν σοφία εποίησεν». Το επιχείρημα λοιπόν της εκκλησίας πως η ομοφυλοφιλία αντιτίθεται στη φύση για αυτό και είναι κατακριτέα, απορρίπτεται αμέσως.

Η ηθικότητα από την άλλη πλευρά ενός ατόμου δεν μπορεί να κριθεί από τις σεξουαλικές τους επιλογές. Αν ορίσουμε την ηθική μέσα σε στενά όρια ως τη στάση του ατόμου απέναντι στην κοινωνία με στόχο να μην θίγει, καταπατά και εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα του άλλου έτσι ώστε να συνυπάρχει ομαλά, δεν βρίσκω κανένα λόγο να θεωρηθεί ανήθικη. Από τη στιγμή που τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια όσο και τα ετερόφυλα δεν εκφράζονται με διαχυτικότητα σε δημόσιους χώρους και δεν προσβάλλουν την δική μου ύπαρξη, ο όρος ανηθικότητα δεν μπορεί να απαντηθεί. Όσο λοιπόν η προσωπική ζωή ετερόφυλων ζευγαριών δεν επηρεάζει εσένα, όσο οι πράξεις του δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία γιατί να γίνεται κατακριτέα; Ποιος είμαι εγώ και εσύ και ποια είναι η κοινωνία η οποία μπορεί να στερήσει από δύο ανθρώπους το δικαίωμα συμβίωσης;

Ακόμα ένα επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να υποστηρίξει πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι το φυσιολογικό είναι πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Άρα αυτό αμέσως καθιστά την ύπαρξη τους μη φυσιολογική και ανούσια.

Αν λοιπόν κρίνουμε το φυσιολογικό από το αν μπορεί να αναπαραχθεί κάποιος τότε και τα άτομα τα οποία δεν μπορούν εκ γενετής να κάνουν παιδιά είναι μη φυσιολογικά και πρέπει όλοι να ασκήσουμε σφοδρή κριτική σε κάτι το οποίο δεν περνάει από το χέρι τους. Και αν από την άλλη θεωρούμε πως τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν έχοντας γονείς διαφορετικών φύλων τότε ναι μπορούν ναρκομανείς  να μεγαλώσουν σωστά ένα παιδί, γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους, ανώριμα άτομα τα οποία απλώς έτυχε να φέρουν στον κόσμο μια ζωή, εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια και στο αλκοόλ. Ναι αυτοί είναι τα σωστά πρότυπα που πρέπει να έχει ένα παιδί για να μπορέσει να γίνει «φυσιολογικός» ενήλικας. Όσο αυτοί έχουν δικαίωμα στην ανατροφή παιδιών, όσο η πολιτεία δεν τους ασκεί κριτική, κάποιοι άλλοι στερούνται να δώσουν την αγάπη και τη στοργή που έχουν εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ταμπέλες, ταμπέλες παντού. Φυσιολογικός- μη φυσιολογικός, ετερόφυλος – ομοφυλόφιλος. Χαρακτηριστικά που έχουν δοθεί στο άτομο εκ φύσεως και η κοινωνία τα απορρίπτει επισκιάζοντας την μοναδική ταμπέλα: Άνθρωπος.

“Μην ξεχνάς, κανένα παιδί δεν γεννιέται 

ομοφοβικό και ρατσιστής.” 

Η κοινωνία το κάνει, οι απόψεις, οι ιδεολογίες και οι θρησκείες. Σπάει το φράχτη ελεύθερης σκέψης και βούλησης και χύνεται σαν χείμαρρος μέσα του. Του απαγορεύει να σχηματίσει τη δική του άποψη με αντικειμενική ματιά. Μια άποψη ανεξάρτητη από τα κοινωνικά πρότυπα και τις πολιτισμικές απόψεις, μια άποψη που θα έρθει σε σύγκρουση με τον χείμαρρο και θα καταφέρει να δημιουργήσει μια γαλήνια θάλασσα. Όμως πρέπει πάντα πριν από την γαλήνη να υπάρχει η σύγκρουση;

Σφοδρές κριτικές, αρνητική και βίαιη αντιμετώπιση, καταπάτηση αυτονόητων δικαιωμάτων, ρατσιστικές συμπεριφορές προς κάτι το οποίο δεν επέλεξες εσύ να γίνεις. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή, δεν είναι κάτι το μη φυσιολογικό και από τη στιγμή που δεν σε εμποδίζουν να ζήσεις τη ζωή σου όπως θέλεις, δεν μπορείς να τους εμποδίσεις εσύ.

Και αν λοιπόν ακόμα θεωρείς πως η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή  θύμισε μου, πότε επέλεξες να γίνεις ετερόφυλος;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο