Πορεία με συνθήματα, χρώματα, πανό, αφίσες και χορό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ημέρα Πέμπτη 21/7/2016 πορεία-βόλτα της μεγάλης ομάδας των No borders/όχι σύνορα, που διαμένουν στα πάρκα του Α.Π.Θ.

Μια ομάδα πληθυσμού από διάφορα μέρη του κόσμου και κυρίως  από την Ευρώπη –Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία- και τη Συρία διαμένουν στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης, στο Α.Π.Θ. Ήταν ημέρα πορείας τους μέσα στην πόλη με πολλά συνθήματα σπρέι και πλακάτ.

20160721_200422Η πορεία ήταν ιδιαίτερα ειρηνική αλλά δεν έλειψαν τα χρώματα στους υαλοπίνακες των κεντρικών καταστημάτων της Τσιμισκή. Συνθήματα κυρίως στα Αγγλικά αλλά και τύπου stencil/στενσιλ στην ελληνική γλώσσα. Την εντύπωση έκλεψαν και συνθήματα με αραβικούς χαρακτήρες που σπάνια βλέπουμε στην Θεσσαλονίκη, ένα από τα πολλά στοιχεία όμως που αποδεικνύει πως υπήρχαν και Σύριοι.20160721_200409

Στην διαδήλωση υπήρχαν ομάδες που οδηγούσαν το κύριο σώμα, πολλοί από αυτούς μιλούσαν τα ελληνικά, ένας άνδρας με διακριτικό γιλέκο προέτρεπε και καθοδηγούσε στα αραβικά. Οι περισσότεροι Έλληνες ήταν σε πόστο προστασίας για το ενδεχόμενο διάσπασης τους από την αστυνομία που παρακολουθούσε και ακολουθούσε καθ’ όλη την διάρκεια, την πορεία. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, φάνηκε μάλιστα οι Ευρωπαίοι να προτιμούν τους Έλληνες για παρέα και οι Σύριοι τους σύριους. Σε πολλές περιπτώσεις μέσα στην πορεία ξεκινούσαν συνθήματα από ομοεθνείς ομάδες πράγμα που δεν μπορούσε το υπόλοιπο σώμα να ακολουθήσει.

20160721_200027

Ενδεχομένως η πορεία να είχε τους δικούς της φωτογράφους και δημοσιογράφους-πολλοί από τους δημοσιογράφους βοηθούσαν στην 20160721_204558δουλειά των φυλάκων-.Βέβαια τα πρόσωπα ήταν είδος πολυτέλειας καθώς οι υφασμάτινες μάσκες  ήταν βασικός εξοπλισμός των Ευρωπαίων 20160721_204427διαδηλωτών αλλά τα πανό η θάλασσα και ο ήλιος που έδυε έδωσε άλλο άρωμα  στην ατμόσφαιρα.

Η ιδέα που έβγαλε τον κόσμο όλο αυτό έξω ήταν, η κατάργηση των συνόρων βασικότερα και δευτερευόντως, η αναρχία η επίκριση για τον σεξισμό, τον εθνικισμό, την frontex/φρόντεξ, τη20160721_203636ν απέλαση, τον ολοκληρωτισμό, τους G20, τον καπιταλισμό κ.α.

Ένα έντονο περιστατικό ήταν η καύση της σημαίας των Φιλιππίνων, καθώς όπως ειπώθηκε από τους ίδιους «it’s a flag, it doesn’t matter whose»(είναι σημαία, δεν έχει σημασία τίνος).

Ο σκοπός φάνηκε να ήταν η ενημέρωση του λαού της Θεσσαλονίκης πως είναι εδώ και ζητάνε να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας καθώς όπως έλεγαν με τα πλακάτ τους ούτε τα ζώα δεν ζουν όπως εμείς.20160721_201132

Εν τέλει η πορεία ολοκληρώθηκε μπαίνοντας μέσα στον χώρο του Α.Π.Θ. με χορούς αραβικούς και γλέντια από Σύριους πάνω στην Εγνατία οδό.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=GaRNl-my5Yo[/embedyt]

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο