Η ανεξαρτησία της Καταλονίας
Λίγα πράγματα για την Καταλονία
Η μικρή και πυκνοκατοικημένη Καταλονία, σημαντική πύλη του εξαγωγικού εμπορίου και με την Βαρκελώνη να εισπράττει 2 δισεκατομμύρια τουριστικό τζίρο ετησίως, επανήλθε στην επικαιρότητα με την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος που προγραμματίστηκε για την 1η μέρα του Οκτώβρη και τα κατασταλτικά μέτρα που υιοθέτησε η Ισπανική κυβέρνηση μέσω της Ισπανικής πολιτοφυλακής κατά των Καταλανών αιρετών αρχόντων.
Η αλήθεια είναι οτι πριν από 700 χρόνια είχαμε Καταλανούς και στα μέρη μας. Ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, κάλεσε το 1302 τους μισθοφόρους της Καταλανικής Εταιρίας για να τον βοηθήσουν στον πόλεμο με τους Τούρκους. Πέτυχαν νίκες εναντίον των Τούρκων αλλά δεν τα βρήκαν με τον Ανδρόνικο στα οικονομικά. Τελικά ο Ανδρόνικος έβαλε άλλους μισθοφόρους και σκότωσαν τον αρχηγό τους το Ρογήρο. Σε εκδίκηση, οι άλλοι Καταλανοί λεηλάτησαν τη Θράκη, τη Μακεδονία και το Άγιον όρος. Για αυτό στις αρχές του αιώνα όταν τροβαδούρος Τζουζέπ Τέρο θέλησε να επισκεφτεί το Άγιον θεωρώ όρος δεν έγινε δεκτός διότι ήταν Καταλανός, ως συνώνυμο του απόλυτου κακού. Μερικά χρόνια αργότερα, η καταλανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη και συμβολικά χρηματοδότησε ένα έργο στη μονή Βατοπεδίου.
Το σήμερα
Το δημοψήφισμα διαθέτει νομικά προβλήματα: καταρχάς είναι αντισυνταγματικό με βάση το Σύνταγμα της Ισπανίας (που έχει εγκριθεί και στην Καταλονία με δημοψήφισμα και με πλειοψηφία 95%). Η απόφαση να προκηρυχθεί πάρθηκε μονομερώς και με μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση και δεν συμμετέχουν ορισμένες σημαντικές πόλεις όπου οι δήμαρχοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικο Κόμμα. Και το πιο σημαντικό, ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι για την ανεξαρτησία αρκεί να ψηφιστεί το Ναι, χωρίς να υπάρχει κάποιο κατώφλι συμμετοχής.
Και το 2014 είχε γίνει δημοψήφισμα στην Καταλονία, που όμως είχε μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό χαρακτήρα, και έβγαλε μεν 80% υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά με συμμετοχή γύρω στο 40%.
Ο Ραχόι εξωθεί τους Καταλανούς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν μαζικά Ναι με τα κατασταλτικά μέτρα που παίρνει. Αλλά η ανεξαρτησία της Καταλανίας πόση ανεξαρτησία είναι στα αλήθεια; Θα κλονίσει την Ευρώπη; Δεν νομίζω γιατί η αστική της τάξη είναι σφόδρα φιλοευρωπαική και θα είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί ως ανεξάρτητη αυτόνομη κοινότητα και πλεόν νεοσύστατο κράτος ακόμα και την επόμενη μέρα. Για τον απλό κόσμο, τον μισθωτό δεν θα αλλάξουν τα πράγματα γιατί στην ουσία δεν θα επέλθει καμία ουσιαστική αλλαγή που να έχει αντίκτυπο στη δουλειά του.
Το θέμα της απόσχισης εδαφών μάλλον συνεχίζει να ταλανίζει την Ευρώπη, έχοντας ως σχετικά πρόσφατο παράδειγμα τις ανεκπλήρωτες διαθέσεις του Μπερλουσκόνι για διαίρεση της Βόρειας βιομηχανικής και “πολιτισμένης” Ιταλίας από τον αγροτικό Νότο με πρόφαση το λεγόμενο πολιτισμικό χάσμα, αλλά ένα πιο παλιό παράδειγμα στον τόπο μας , την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης ( θυμάστε το 2011 και τις σημαίες των Κρητών, νοσταλγοί της Κρητικής Πολιτείας 1896 – 1913) και γιατί όχι και το παράδειγμα της Θράκης.