Η ευεργετική επίδραση των ζώων στον άνθρωπο

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας των ανθρώπων , την αυτοβελτίωση τους, καθώς και στη μείωση του άγχους και των συναισθημάτων κατάθλιψης. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων εχουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα και διατηρούν γενικότερα καλύτερη την κατάσταση της υγείας τους. Τα ζώα δίνουν την αίσθηση της συντροφικότητας μειώνοντας τα επίπεδα της μοναξιάς και κινητοποιώντας παράλληλα το άτομο να δεσμευτεί και να αναπτύξει το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης. Επιπλέον, μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου, αλλά και να καλλιεργήσουν την ευσυνειδησία και την εξωστρέφεια του.

Όσον αφορά τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, τα ζώα παίζουν και σ’ αυτή την περίπτωση ένα σπουδαίο ρόλο, καθώς αναπτύσσουν τα συναισθήματα αγάπης, ευαισθησίας, τρυφερότητας, συνεργατικότητας και υπευθυνότητάς τους. Τα παιδιά επιθυμούν την απόκτηση ενός κατοικιδίου, αφού το βλέπουν ως συντροφιά, ως κάποιον που τους αποδέχεται όπως ακριβώς είναι, χωρίς να τους ασκεί κριτική και χωρίς να τους πιέζει.

Η επαφή των παιδιών με τα ζώα συμβάλλει, ακόμη, στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης τους, καθώς προσφέρει στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, ενώ μέσα από τη συμβίωση με τα ζώα τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνυπάρχουν αρμονικά με τους γύρω τους. Εκτός από τα παιδιά, τα ζώα έχουν ιδιαίτερα ωφέλιμη επίδραση και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, στους οποίους τα ζώα προσφέρουν συντροφιά, ασφάλεια, αλλά και έναν τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους και μείωσης της μοναξιάς τους.

Συμπερασματικά, τα ζώα προσφέρουν μια αγάπη ανιδιοτελή που δρα μόνο ευεργετικά στην ψυχολογία του ανθρώπου, αφού όλοι έχουμε ανάγκη τη συντροφικότητα και την τρυφερότητα που μπορούν να μας προσφέρουν απλόχερα οι μικροί μας φίλοι.

 

 

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο