Panama Papers: Στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα – οι Έλληνες στη λίστα

H Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έφερε χθές στο φως την ολοκληρωμένη λίστα των Panama Papers. Ονόματα περισσότερων από 214.000 υπεράκτιων εταιριών (offshore companies) καθώς και των μετόχων τους είναι προσβάσιμα πλεον στο κοινό μέσω της βάσης δεδομένων που δημιούρησε η ICIJ, η οποία πρώτη δημοσιοποίησε τα εν λόγω έγγραφα· η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε βάσει χώρας είτε βάσει δικαιοδοσίας.

Τι είναι τα Panama Papers

Στις αρχές Απριλίου, περισσότερα από 11 εκατομμύρια αρχεία διέρρευσαν από την ICIJ, τα οποία αφορούν υπεράκτιες εταιρίες που ιδρύθηκαν μεταξύ 1977-2015 σε χώρες που αποτελούν φoρολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα της παναμαϊκής νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση εικονικών εταιρειών (shell companies) και στην παροχή υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο Ραμόν Φονσέκα, συν-ιδρυτής της Mossack Fonseca, δήλωσε πως τα έγγραφα αποκτήθηκαν παράνομα μέσω ηλεκτρονικής υποκλοπής, αλλά επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα πολλών από αυτών.

Υπό προυποθέσεις, τυπικά, η ίδρυση ανάλογων εταιριών δεν αποτελεί παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα για να καλύψουν την προέλευση οικονομικών συναλλαγών και ιδιοκτησίας. Παρ’όλα αυτά, μια ογκοδέσταση διαρροή, όπως η συγκεκριμένη, αποκαλύπτει ότι το μάυρο χρήμα, η κυκλοφορία και το ξέπλυμα αυτού είναι πραγματικότητα, και μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εθνικά δημόσια ταμεία και φορολογικά έσοδα πλήττονται, εις βάρος εθνικών οικονομιών και τυπικώς φορολογούμενων.

Τα ελληνικά ονόματα των Panama Papers

Στα αρχεία αναφέρονται 400 ονόματα δικαιούχων με 223 υπεράκτιες εταιρίες ελληνικού ενδιαφέροντος. Μέσα από την πλοήγηση στη βάση δεδομένων, ο καθένας μπορεί να δει τη λίστα με τα ελληνικά ονόματα αλλά και να προχωρήσει στη λήψη αυτής (download). Τράπεζες και παρατράπεζες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και δικηγόροι βρίσκονται ανάμεσα στα ονόματα.

Δειγματοληπτικά και με επιφύλαξη, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα επίσημη έρευνα για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των αποκαλύψεων και ποιές από τις εταιρίες ιδρύθηκαν παρανόμως, μπορούν να αναφερθούν τα εξής ονόματα:

  • Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Greek Report, o Κόκκαλης και μέλη της οικογένειάς του ορίστηκαν τον Οκτώβριο του 2014 πληρεξούσιοι της εταιρίας Upton International SA με έδρα τον Παναμά. Το ρεπορτάζ περιγράφει τα εσωτερικά έγγραφα της Mossack Fonsecka κατά τους ελέγχους στα οποία γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του Κόκκαλη στην υπόθεση Intralot – ΟΠΑΠ για την σύμβαση των 300 εκατομμυρίων ευρώ (με αξία τεχνολογίας εκείνη την εποχή στα 96 εκατομμύρια) και στην απάντηση του Έλληνα επιχειρηματία ότι οι κατηγορίες κατέπεσαν.
  • O δημοσιογράφος Γίωργος Τράγκας. Φαίνεται να είναι μέτοχος της TACANA PORTFOLIO S.A. με έδρα τον Παναμά και μάλιστα κρυφός μέτοχος, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιμελητηρίου δεν εμφανίζεται πουθενά. Να σημειωθεί ότι το όνομα του είχε εμφανιστεί και στη Λίστα Λαγκάρντ, ενώ ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι είχε βρεθεί εκεί λόγω σκοπιμοτήτων.
  • Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, των καταστημάτων τεχνολογίας «Γερμανός».
  • Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). O Φέσσας εμφανίζεται ως μέτοχος της Gladstone Equities LTD, εταιρείας offshore με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Στην ίδια offshore βρίσκεται η σύζυγος και συνέταιρός του, Ευτυχία Κουτσουρέλη.
  • Ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Παναγιώτης Τσουπίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Τσουπίδης συνδέεται με την offshore εταιρεία, Mopak International LTD, που δημιουργήθηκε το 2003 και απενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015, ενώ ο ίδιος είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
  • Η τράπεζα Eurobank. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων, η Eurobank ήταν συνδεδεμένη για περίπου 3 χρόνια με μία offshore στις Σευχέλλες, την Focsani INC.

Παρέμβαση οικονομικών εισαγγελέων

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής στον Παναμά στέλνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ενώ ήδη έχουν διατάξει εξονυχιστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που φιγουράρουν στις λίστες. Τα αιτήματα, που είναι ήδη έτοιμα να αποσταλούν, θα συνδράμουν τις ελληνικές δικαστικές αρχές, με τα πλήρη στοιχεία για τις υπεράκτιες εταιρείες που θα λάβουν από τις αρχές του Παναμά, με σκοπό την διεξαγωγή έρευνας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, με βάση τα στοιχεία που έχουν από τις λίστες των Panama Papers , αλλά και από άλλες έρευνες ή πηγές, θα αποστείλουν, εκτός του βασικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής, και άλλα εξειδικευμένα αιτήματα για συγκεκριμένα πρόσωπα η εταιρίες.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο