Το ταξίδι της Νάρνια στη μικρή και μεγάλη οθόνη

«Τα χρονικά της Νάρνια». Μια σειρά παιδικών βιβλίων του C.S. Lewis που έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο και σύντομα και στο Netflix! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και ας δούμε το ταξίδι της Νάρνια στη μικρή και μεγάλη οθόνη!

Πρόκειται για εφτά βιβλία που κυκλοφόρησαν από το 1950 έως το 1956 (ναι, είναι όντως τόσο παλιά!) και έμειναν στις καρδιές μας για πάντα! Ο Άγγλος συγγραφέας, επηρεασμένος από τα παραμύθια που άκουγε μικρός από την γκουβερνάντα του, διηγείται τις ιστορίες παιδιών που με μαγικό και κάθε φορά διαφορετικό τρόπο μεταφέρονται σε μια χώρα γεμάτη φανταστικά πλάσματα, τη Νάρνια! Φαύνοι, νεράιδες, ζώα που μιλάνε, κένταυροι και πολλά άλλα πλάσματα είναι οι κάτοικοί της, ενώ το λιοντάρι Ασλάν ξεχωρίζει σε κάθε ιστορία, ως ο βασιλιάς της.

Τα βιβλία στα ελληνικά, εκδόσεις Κέδρος

Η πρώτη φορά που η Νάρνια βγήκε από τις σελίδες των βιβλίων ήταν το 1967, όταν «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» μεταφέρθηκε στην τηλεόραση ως σειρά 10 επεισοδίων.

Το 1979, το ίδιο βιβλίο εμφανίζεται ξανά στην τηλεόραση, αλλά αυτήν την φορά ως μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, και μάλιστα η πρώτη ταινία που φτιάχτηκε ποτέ για τη μικρή οθόνη! Υπάρχουν δύο εκδοχές της μεταγλώττισης, μία με Άγγλους ηθοποιούς και μία με Αμερικανούς.

Πηγή φωτογραφίας: imdb.com

Περήφανο για αυτόν τον εθνικό θησαυρό, το BBC κι αυτό με την σειρά του δημιουργεί την δική του εκδοχή των Χρονικών της Νάρνια. Τα πρώτα τέσσερα βιβλία από τα εφτά γίνονται τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται για τρεις σεζόν (από το 1988 μέχρι το 1990). Ακολουθούν πολλές διασκευές των παραμυθιών του C.S. Lewis στο θέατρο και στο ραδιόφωνο. Εν τούτοις, παρά την τεράστια επιτυχία, ο συγγραφέας είναι σκεπτικός σχετικά με τη μεταφορά στον κινηματογράφο και έτσι, δεν παραχωρεί ποτέ τα δικαιώματα.

Πηγή φωτογραφίας: christianfilmdatabase.com

Μετά το θάνατο του δημιουργού της Νάρνια, τα πνευματικά δικαιώματα περνάνε στο γιο του, ο οποίος, αφού βλέπει την εξέλιξη της τεχνολογίας, την τεχνική CGI και πώς με αυτήν μπορούν να αναπαρασταθούν τα ζώα στο σινεμά, δίνει την έγκρισή του για να περάσει η Νάρνια στη μεγάλη οθόνη.

Και έτσι, το 2005, περίπου μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία των βιβλίων, επιτέλους η Νάρνια γίνεται ταινία!

Πηγή φωτογραφίας: impawards.com

Η υπερπαραγωγή «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα», σε συνεργασία της Disney και της Walden Media, γίνεται τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, τόσο στις εισπράξεις όσο και στις κριτικές! Είναι μία από τις ταινίες με τα μεγαλύτερα εισπρακτικά ποσά όλων των εποχών.

Το σύμπαν της Νάρνια αναζωπυρώνεται, τα βιβλία μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και fan club δημιουργούνται παντού!

Το 2008 ακολουθεί το sequel «Ο Πρίγκιπας Κασπιανός», αυτήν την φορά με την προσθήκη του Ben Barnes στο cast. Η ταινία είναι πιο σκοτεινή και «ώριμη» από την προηγούμενή της αλλά και από το αντίστοιχο βιβλίο του C.S. Lewis, αλλά παρ’ όλα αυτά γνωρίζει και αυτή επιτυχία. Όχι όμως αρκετή, ώστε η Disney να συνεχίσει με τα υπόλοιπα βιβλία.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Ο κολοσσός της κινηματογραφικής βιομηχανίας αποσύρεται από τη συνεργασία και η Walden Media συνεχίζει μόνη της την παραγωγή της τρίτης ταινίας: «Ο Ταξιδιώτης της Αυγής», που κυκλοφορεί το 2010. Δυστυχώς, η ταινία δεν γνωρίζει τόση επιτυχία, και ενώ υπήρχαν σχέδια για την κυκλοφορία της τέταρτης ταινίας κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. Όμως, υπάρχουν καλά νέα!

Πηγή φωτογραφίας: whats-on-netflix.com

Το 2018 το Netflix ανακοινώνει ότι έχει αγοράσει τα δικαιώματα για την παραγωγή ταινιών και σειρών από το σύμπαν της Νάρνια! Πρώτη φορά κάποιος έχει τα δικαιώματα και για τα εφτά βιβλία ταυτόχρονα, κι έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε στις οθόνες μας ιστορίες που δεν είχαν μεταφερθεί ποτέ στο σινεμά ή στην τηλεόραση! Επιπλέον, φήμες λένε ότι δεν θα δούμε μόνο διασκευές των εφτά βιβλίων, αλλά η Νάρνια θα είναι ένα καινούριο σύμπαν νέων χαρακτήρων και περιπετειών.

Πηγή φωτογραφίας: twitter.com

Ο Matthew Aldrich έχει την γενική επιμέλεια, και αν κρίνουμε από την δουλειά του στην ταινία Coco της Pixar είναι ασφαλές να πούμε πως δεν θα απογοητευτούμε!

Ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε όταν στις αρχές του 2020 έγιναν viral fan-made αφίσες των πολυαναμενόμενων ταινιών και σειρών του Netflix:

Πηγή φωτογραφίας: whats-on-netflix.com

Ένα καινούριο franchise ανατέλλει, έτοιμο να μας ταξιδέψει στις κλασικές ιστορίες που αγαπήσαμε, αλλά και σε νέες περιπέτειες με ολοκαίνουριους χαρακτήρες! Τώρα μένει μόνο να περιμένουμε για να δούμε τη συνέχεια του ταξιδιού της Νάρνια στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο