Το έθνος, Τζίμη, ακόμα προσκυνάει σώβρακα και φανέλες

 

Δεν ήταν ακόμα μια πλάκα από αυτές που συνηθίζει να κάνει. Όχι ήταν οριστικό αυτό, ξαφνικό και αναπάντεχο.  Ο Θάνατος του Πανούση σερβιρίστηκε σε όλους εμάς -πού είτε τον αγνοούσαμε, είτε τον αντιπαθούσαμε, είτε τον συμπαθούσαμε-  απαράλλαχτα σε όλους, ισότιμα.  Από κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, είτε από το ιντερνέτ. Και σχεδόν μπορώ να τον δω να κρυφογελάει κάτω από τα μούσια του,  από κάπου μακριά, με όλα αυτά που συνεχίζουν να συμβαίνουν, στον μικρόκοσμό μας. Ο Τζίμης Πανούσης, αυτός ο “αρνητής βράβευσης”, που αρνήθηκε  το βραβείο του «άντρα της χρονιάς»  γιατί όπως είχε δηλώσει βαθιά μέσα του αισθάνεται γυναίκα. Παντρεμένος με παιδί. Αναρχικός με σπίτι στην καλύτερη συνοικία της Αθήνας. Αντίφαση; Ναι, όπως είχε ομολογήσει και ο ίδιος για τον εαυτό του, ήταν μια αντίφαση όλος. Και γιατί όχι δηλαδή; Γιατί να είναι ίσωμα; Όμως, λες και το είχε σχεδιάσει ο Μπαγάσας, κάτι τραγικά ειρωνικό ήρθε να συμπληρώσει το καρέ λίγο μετά τον θάνατό του.

 

Φυσικά αυτό που ήρθε σαν ειρωνικό συμπλήρωμα, έφτασε από τον πολιτικό μας χώρο- όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η συνωμοσία των κηφήνων της βουλής, που θα έλεγε και ο Πανούσης. Έκανε πάλι την εμφάνισή του ο κ. Ζουράρης , για τραγική ειρωνεία –και θα εξηγήσω- λίγο μετά τον θάνατο του Πανούση.

Για τον πρώην (πλέον) υφυπουργό παιδείας κύριο Ζουράρη ο λόγος λοιπόν.  Η εμφάνισή του φυσικά ως είθισται συνοδεύτηκε από αγανάκτηση, παράπονα,  λεκτικές επιθέσεις και απαντήσεις. Αιτία της αναστάτωσης  ήταν η δήλωση του στις 13/1/17 στον σταθμό του Metropolis 95.5 όπου προσέβαλε και εξύβρισε τους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Άρη. «Βουντού, βουντού, βουντού και μια καρφίτσα μαύρη, στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου συστήματος καθίσανε 10.000 γαύροι…», αναφώνησε πολλές φορές ο κ. Ζουράρις αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους. Παρακάτω όταν ρωτήθηκε για τον Άρη δήλωσε «Ποιος τον γαμάει τον Άρη;»

Έπειτα οι εξελίξεις πήραν μορφή πολιτειακής κρίσης και κοινωνικής  χιονοστιβάδας.  Ο Κώστας Καράππας,  ο διευθυντής επικοινωνίας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ με ανακοίνωσή του σε κοινωνικό δίκτυο έγραψε πως «Οι άνθρωποι δεν κάνουν πίσω. Δεν θα κάνουμε και εμείς. Αυτό το σκουλήκι ξαναέβρισε χυδαία τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ δημόσια και φυσικά θα παραμείνει Υφυπουργός Παιδείας (για να συνεχίζει να μας βρίζει)».  

Από την άλλη η ΠΑΕ  ΆΡΗΣ, περισσότερο θεσμική, ζήτησε την άμεση παρέμβαση Τσίπρα. Μεταξύ άλλων απαξιωτικών (και πολιτικά) σχολίων προς το πρόσωπο του πρώην Υφυπουργού Ζουράρη, σημειώνουν «Καλούμε, όμως, τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει άμεσα και να τον καθαιρέσει από το πόστο που κατέχει. Διότι, οι χυδαίες βωμολοχίες του υφυπουργού του προκαλούν διχαστικές τάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες». 

Ο ίδιος ο Ραδιοφωνικός σταθμός που είχε καλεσμένο τον κ. Ζουράρη, το Metropolis 95.5, νιώθοντας την «κοινωνική κατακραυγή» έβγαλε φιρμάνι: με το οποίο καταδίκασε τα όσα είπε: «To Metropolis 95.5 δηλώνει κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη την έκφραση που απέδωσε στον ιστορικό σύλλογο του Άρη, ερωτηθείς για το σκοπιανό ζήτημα, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις φιλοξενούμενος το μεσημέρι στους 95.5 των FM.

Η δήλωση του κ. Υφυπουργού απηχεί τις προσωπικές του απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει το κορυφαίο ραδιόφωνο της Βορείου Ελλάδος και δεν υιοθετείται από αυτό».

Έπειτα  ο Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. του ζήτησε τηλεφωνικώς να τα «μαζέψει» ενώ τον συνάντησε και κατ΄ ιδίαν. Ο βουλευτής και υφυπουργός  των ΑΝ.ΕΛ του απάντησε πως όλα αυτά μπορούν να μαζευτούν με έναν τρόπο, με την παραίτησή του. Και έτσι, την υπέβαλε και γραπτώς στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Σε επόμενες δηλώσεις ο Ζουράρις αμετανόητος χαρακτήρισε το « βουντού-βουντού», το γνωστό οπαδικό σύνθημα της βόρειας Ελλάδας ως..Αριστοφανικό αριστούργημα. Αρχαιοελληνικό και αυτό.

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει με όρους  ευθιξίας αλλά και με όρους κοινωνικής σύμβασης τα λόγια του κ. Ζουράρη. Άλλωστε δεν απαντάω σε αυτήν τη συντηρητική ακροδεξιά επινόηση εξ Αμερικής που ονομάζουμε πολιτική ορθότητα (politically correct). Αρνούμαι να φτωχαίνω  τον  πηλό των λέξεών μας.  Η πεισματική  εναντίωσή μου στον Ζουράρη έρχεται ως απόρροια της πολιτικής του θέσης και πράξης όλο αυτό το διάστημα διακυβέρνησής του. Και εκεί τελειώνει.

Τα παραπάνω συνθήματα, που ακούστηκαν από το στόμα του Υπουργού, ο μέσος Έλληνας οπαδός, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του τελευταία για την «Μια και Ελληνική Μακεδονία» , για την πατρότητα του Μ. Αλέξανδρου και για την ανωτερότητα του ελληνικού πνεύματος, αλλά στο αφεντικό του που του μειώνει τον μισθό κατακόρυφα μηνιαία έχει καταπιεί το αμίλητο νερό κάνοντας και γαργάρες, είναι μια κανονικότητα. Είναι βασικά η κανονικότητα, η καθημερινότητα. Απόλυτα φυσιολογικό. Έτσι ξεδίνει. Στο γήπεδο.  Ένας υπουργός γιατί δεν έχει το δικαίωμα να το πει; Να «ξεδώσει»;  Να βρίσει οπαδικά, δημόσια και ανενόχλητος, όταν ο καθείς μπορεί; Υποκρισία δεν είναι αυτό; Οι ΠΑΕ που διαμαρτυρήθηκαν, πού ήταν καιρό τώρα, όταν οι οπαδοί βρίζονται χυδαία μεταξύ τους, χτυπιούνται και σκοτώνονται ακόμα και μπροστά σε μικρά παιδιά; Πού ήταν  η ηθική τους όταν η βιομηχανία των οπαδικών συνδέσμων  έβαζε φωτιές σε γήπεδα και σε πόλεις;  Μάλλον υποταγμένη από τα οικονομικά έσοδα. Και οι άλλοι από τα βουλευτικά έδρανα, τώρα τους έπιασε η “ευαισθησία” τους;

Εδώ ερχόμαστε στον Τζιμάκο.

Ο Τζίμης Πανούσης παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι και το ομώνυμο βίντεο κλιπ «Κάγκελα Παντού». Το «κάγκελα παντού» είναι το πρώτο βίντεο-κλιπ εταιρικής παραγωγής στην Ελλάδα από την ΕΜΙ και έγινε κατόπιν παραγγελίας του Διονύση Σαββόπουλου για να παιχτεί στην εκπομπή του: «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι». Κόπηκε από τον ίδιο τον Σαββόπουλο, λόγω του «προκλητικού περιεχομένου». Μαθαίνοντας το γεγονός ο Μάνος Χατζιδάκις, το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του Σείριου στο ΖΟΟΜ της Πλάκας.

Σε ένα σημείο λέει: «Βούλγαροι, Βούλγαροι, χανούμισσες βαζέλες, όλο το έθνος προσκυνάει σώβρακα και φανέλες».  Κάνει αναφορά στο οπιούχο ποδόσφαιρο και οπαδιλίκι.

Ήταν αυτή η φανέλα τελικά στην περίπτωση του Ζουράρη που τον οδήγησε εκτός υπουργικού θώκου. Αυτό χρειαζόταν για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας, η οποία ένιωσε πως έτσι..την πρόσβαλαν. Μάλιστα  και αρκετός πολιτικός κόσμος έψεξε τον Ζουράρη, πολιτικοί του συνοδοιπόροι αλλά και αντίπαλοι. Και μάλλον αυτή η προσβολή ήταν δυνατότερη από τη στοχοποίηση δια στόματος πάλι Ζουράρη, του υποτιθέμενου τρόπου ζωής της νεολαίας με τα «μπορντέλα»,  για να δικαιολογήσει την απαγόρευση των εκδρομών. Αλλά  και όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που στήριξε στην παιδεία με την πλήρη υποταγή του στα μνημόνια συμβάλλοντας στη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Γιατί οι εκατομμύρια άνεργοι και άλλοι τόσοι στο όριο της φτώχειας δεν είναι προσβολή. Τα υποστελεχωμένα σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομέια, δεν είναι προσβολή. Ο  πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας πετώντας οικογένειες στον δρόμο δεν αποτελεί ύβρη.  Ναι. Αυτό που τον οδήγησε σε παραίτηση ήταν ..το ποδόσφαιρο.

Αυτός λοιπόν ο αντιφατικός άνθρωπος, ο Τζιμάκος,  που είχε θέσει εαυτόν εντός συστήματος, αποφεύγοντας μετά βδελυγμίας τους υποτιθέμενους καλλιτέχνες αντιστασιακούς, κέρδισε την επικαιρότητα, ακόμα και μετά τον θάνατό του.

Το έθνος, Τζίμη, ακόμα προσκυνάει σώβρακα και φανέλες.

 

Λέξη Κλειδί: Πανούσης, Πανούσης

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο