Καθώς διανύουμε μία εποχή όπου τα οικονομικά μας δεν πάνε και τόσο καλά, είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τα χρήματα μας ώστε να βάλουμε κάποια στην άκρη και να κάνουμε ένα ταξιδάκι. Αλλά όσο δύσκολο και αν είναι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αξίζει. Αυτό γιατί ελάχιστα πράγματα είναι τόσο συναρπαστικά όσο η σκέψη ενός ταξιδιού σε κάποιο μακρινό μέρος.
Πολλοί από μας το ταξίδι που έχουμε στο μυαλό μας και θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, συνήθως είναι σε κάποιο κοσμοπολίτικο προορισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές όσο να πεις είναι τσιμπημένες. Αυτό δεν πάει να πει όμως ότι απορρίπτεται σαν προορισμός , αλλά ότι αν το θες πολύ μπορείς, και παρακάτω θα δεις το “πώς”.
Αεροπορικά…
Αρχικά, όπως έχουμε παρατηρήσει, την τελευταία πενταετία πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν βοηθήσει στο να πραγματοποιήσουμε κάποιο αεροπορικό ταξίδι με την μείωση των ναύλων. Μπορείς να βρεις εξευτελιστικά φθηνές πτήσεις απλά χρειάζεται και αυτό την έρευνα του. Συνήθως ισχύει το «όσο το νωρίτερο τόσο το φθηνότερο», αλλά όχι πάντα. Όταν αποφασίσεις που θες να πας λοιπόν, μπες στο “skyscanner.com” βάλε προορισμό και δες πότε είναι πιο οικονομικά. Aν βρεις την ημερομηνία που σε βολεύει αλλά ακόμα έχεις ενδοιασμούς, βάλε και μία ειδοποίηση αλλαγής τιμών και όποτε αλλάζει η τιμή θα σου έρχεται ειδοποίηση στο mail σου. Έτσι μπορείς να εξασφαλίσεις μία πολύ καλή τιμή. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο..
Διαμονή…
Καθώς έχεις κλείσει το αεροπορικό σου, έρχεται η σειρά της διαμονής σου. Τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία των hostel και των airbnb ησύχασε αρκετά μπορώ να πω το κεφάλι μας, αφού οι τιμές που μπορείς να βρεις για μία νύχτα μπορεί να ξεκινάνε από 10 ευρώ το άτομο. Για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν ισχύει στους προορισμούς που αναφέρομαι τώρα αλλά και πάλι συγκριτικά με τα ξενοδοχεία, είναι αρκετά πιο φθηνά.
Αναφορικά με τα hostel, μπορεί να σου ακούγεται πολύ περίεργη η όλη ιδέα, αλλά δεν είναι τίποτα κακό παρά μόνο μία ακόμη πολύ καλή εμπειρία, που μπορεί να αποδειχθεί και το κερασάκι στην τούρτα του ταξιδιού σου. Αλλά αν είσαι τύπος ανθρώπου που δεν θέλει να μοιραστεί με άλλους το δωμάτιο του και το μπάνιο του, αλλά θέλει την ησυχία του, τότε το airbnb θεωρείται μονόδρομος. Δικό σου σπίτι με κουζίνα, το οποίο μπορεί να τύχεις λαχείο και να το βρεις σε πολύ καλή τιμή, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση συνήθως ότι δίνεις παίρνεις.
Τέλος, αν είσαι πιο open mind τύπος, και σου αρέσει το τζάμπα, μία επιλογή είναι το couchsurfing, όπου ουσιαστικά κάποιος σε φιλοξενεί. Πρόσεξε,προτού επιλέξεις οικοδεσπότη κοίτα πολύ τις κριτικές και τα σχόλια που έχουν κάνει για αυτόν και προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του μέσω skype, ώστε να αποφύγεις κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο.
Και φυσικά πριν κάνεις οποιαδήποτε κράτηση να δεις αν είναι κεντρικά και αν όχι αν υπάρχει συχνή συγκοινωνία και τέτοιου είδους πληροφορίες για να μην βρεθείς απροετοίμαστος.
Και τώρα αφού έχουμε φτάσει στον προορισμό, και ξέρουμε και το που θα μείνουμε, ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε για να μην μας βγει ο κούκος αηδόνι.
Μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης…
Καταρχήν, να κερδίσουμε ότι μπορούμε από τις συγκοινωνίες μας. Αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί αγοράζοντας εισιτήρια είτε ημερήσια είτε τριήμερα, σύμφωνα πάντα με το πόσες ημέρες θα κάτσουμε και το πρόγραμμα μας. Επίσης, αν προγραμματίζουμε να πάμε κάποια μονοήμερη ή κάπου εκτός πόλης που θα χρειαστούμε άλλου είδους συγκοινωνία, μία πολύ καλή εφαρμογή είναι το “goeuro” καθώς σου έχει τους καλύτερους και φθηνότερους τρόπους μεταφοράς. Να έχεις στο νου σου ότι το online κλείσιμο εισιτηρίων είναι αρκετά φθηνότερο.
Πρόσεχε τις περιττές δαπάνες…
Καθώς τελειώσαμε με τα βασικά μας έξοδα, τώρα πρέπει να κοντρολάρουμε το τι θα κάνουμε και που θα επενδύσουμε τα χρήματα μας. Όπως και να το κάνουμε, κάποια έξοδα είναι αναπόφευκτα όπως είσοδοι σε κάποια αξιοθέατα κλπ, αλλά εγώ θέλω να επικεντρωθώ στα έξοδα που μπορούμε να αποφύγουμε. Καταρχήν, ιδανικό σενάριο είναι ο τόπος διαμονής σου να σου προσφέρει και πρωινό. Και αυτό γιατί σε ένα ταξίδι το πρωινό παίζει πρωτεύον ρόλο καθώς σου δίνει την ενέργεια για να περιπλανηθείς. Αν πάλι όχι, να προτιμήσεις έναν τοπικό φούρνο ή κάτι τέτοιου είδους προκειμένου να μην ξοδεύεις πολλά εκεί.
Πάρα πολύ καλό θα ήταν να ψωνίσεις από ένα super market διάφορα είδη ώστε να ετοιμάζεις από το “σπίτι” κάτι να τσιμπολογάς όταν χαζοπεινάς, όπως 2-3 σάντουιτς, και νερό, πολύ νερό γιατί σε κάποια κεντρική πλατεία μπορεί να το βρεiς και 4 ευρώ το μισό λίτρο. Έτσι βάζεις τα παραπάνω στο backpack σου και έτοιμος για εξερεύνηση. Τώρα λογικό να θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι τοπικό και να πιεις και έναν καφέ ή ένα τσάι. Φυσικά και θα το κάνεις απλά να προσέξεις το «που» γιατί μπορεί ένα γεύμα σου να σου κοστίσει ίσα με τα αεροπορικά σου μετ’επιστροφής. Να προτιμάς τα μέρη που ΔΕΝ είναι τουριστικά, να ρωτήσεις έναν ντόπιο που τρώει αυτός. Σε αυτό το κομμάτι θα σε βοηθήσει πολύ η εφαρμογή “spotted by locals“.
Τέλος, στην βραδινή σου έξοδο ΜΗΝ το παρακάνεις, βγες και δες το πώς διασκεδάζουν οι νέοι εκεί, πάνε σε ένα μπαράκι με τοπική μουσική πιες ένα ποτάκι και μην γίνεις κουρούμπελο, γιατί κινδυνεύεις να χάσεις την επόμενη σου μέρα.
Αυτές οι απλές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μην ξοδέψεις πολλά, και αν τα ακολουθήσεις όλα που ξέρεις; Μπορεί να σου μείνουν λεφτά στην τσέπη και για ένα ακόμα ταξιδάκι.