Θετικές εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στην ελληνική κυβέρνηση έπειτα από το χθεσινό Eurogroup, γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το Eurogroup, το οποίο συνέπεσε και με την ημέρα της Ευρώπης, είχε ως προαπαιτούμενα την επικύρωση του βασικού πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ, την πολιτική συμφωνία για μηχανισμό των προληπτικών μέτρων και την επίσημη έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup, οι δηλώσεις όλων των θεσμών ήταν θετικές. Τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ελληνικό χρέος: «Η συζήτηση για το χρέος άρχισε σε αυτό το Eurogroup και θα κινηθεί σε τρία στάδια εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση, αν τηρείται το πρόγραμμα θα γίνει η βέλτιστη διαχείριση (optimization) της διαχείρισης του χρέους. Σε δεύτερη φάση, στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί η παράταση της περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση με ισχύ από το τέλος του 2018 και την αρχή του 2019. Στην τρίτη φάση θα εξεταστεί η πορεία του χρέους τις επόμενες δεκαετίες».

Από την άλλη, και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη δική του συνέντευξη φάνηκε να είναι αρκετα ικανοποιημένος : «Για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρέος και η διαδικασία θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις, το δεύτερο τις δράσεις το 2018 και το τρίτο την πορεία σε βάθος χρόνου. Είναι μεγάλη ανακούφιση που μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ώστε επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα. Υπάρχει συμφωνία και είναι μεγάλη η ανακούφιση ότι η ελληνική πρόταση  μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης. Από τις περικοπές δαπανών που θα εξετάζονται κάθε Μάιο, μόνο αν υπάρχει απώλεια στόχων, θα εξαιρούνται ευαίσθητοι τομείς όπως η Αμυνα και τα επιδόματα ανεργίας. Τυχόν μέτρα θα μπορούν να αντικαθίσταται από άλλα τον Οκτώβριο. Θα υπάρχουν αυτόματες oοριζόντιες περικοπές (non discretionary) και μη αυτόματες περικοπές».

Μετά το τέλος του Eurogroup, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει του αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η συζήτηση με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να είναι τυπική, γεγονός που δικαιολογείται από την απροθυμία του κ.Μητσοτάκη να απαντήσει προχθές στη Βουλή στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα να συζητήσουν από κοινού το θέμα του χρέους. Πάντως, και ο Πρωθυπουργός έδειξε ανακουφισμένος από τη ροή του χθεσινού Eurogroup, καθώς δήλωσε: «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας».

Συνοπτικά, από το χθεσινό Eurogroup:

  • Θα λάβει οριστική απόφαση για το ελληνικό χρέος στην τακτική σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαϊου.
  • Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.
  • Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.
  • Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.
Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο