Tέλος εποχής για το Làbas

Στις 8 Αυγούστου, το πρωί, πραγματοποιήθηκε με την εισβολή της αστυνομίας η εκκένωση του κοινωνικού κέντρου Làbas στη Μπολόνια.

«Είναι ένα πένθος, χάνουμε μια μοναδική πραγματικότητα». Στο κοινωνικό κέντρο υπήρχε ένας κοινωνικός κοιτώνας με 15 κρεβάτια, βιολογικός κήπος, βιολογική αγορά και ένα εργαστήριο για μικρά παιδιά. Ο εγκαταλελειμμένος για πολλά χρόνια χώρος είχε αποκατασταθεί και αναβαθμιστεί από τη συλλογικότητα που τον χρησιμοποιούσε κυρίως μέσω λαϊκών συνεισφορών.

Τι ήταν το Làbas 

Ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2012 ως ένα κοινωνικό πείραμα και στεγαζόταν σε έναν παλιό στρατώνα. Αυτός ο χώρος δεν γεννήθηκε από το μηδέν. Οι περισσότεροι που ασχολήθηκαν με το χώρο αυτό είχαν ατομική και συλλογική εμπειρία στον κοινωνικό και τον πολιτικό ακτιβισμό. Συγκεκριμένα, ήταν μέλη του TBO (Teatro Polivalente Occupato), του καλλιτεχνικού και πολιτικού κέντρου στη Μπολόνια που υπήρχε εδώ και 20 χρόνια. Το 2007 νομιμοποιήθηκε έπειτα από συμφωνία που έκαναν τα μέλη του με το δήμο. Συνεπώς, το TBO είχε μόνο έναν κοινωνικό χώρο στην πόλη πριν το Làbas.

Η δημιουργία δεύτερου κοινωνικού χώρου έγινε «για να επιτευχθεί η ρήξη της γραμμικότητας της ιστορίας και της ταυτότητας». Ήθελαν να ανοίξει και ένας νέος χώρος του αστικού ριζοσπαστικού κινήματος και να καλύψει τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει η αστική κοινωνική δυναμική. Με δύο λόγια: το Làbas είναι ένα λευκό σεντόνι που δίνει μια νέα ταυτότητα σε αυτό το πείραμα. Χωρίς να έχει την ίδια θέση στο χάρτη, δεν θα είναι η συνέχεια του παλιού, αλλά η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού πειράματος που θα είναι διαφορετικό και πιο χρήσιμο.

Ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Ακόμα και για τον πολιτικό του ακτιβισμό, δεδομένης της τοποθεσίας του: βρίσκεται στην πιο πλούσια και δεξιά γειτονιά της Μπολόνια.

Εκτός από την βιολογική αγορά ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για πολλά κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά events, όπως δημόσιοι διάλογοι και παρουσιάσεις βιβλίων. Επιπλέον ήταν ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν, συμπεριλαμβάνοντας 6 διαμερίσματα με 30 συντρόφους αλλά και νορμάλ ανθρώπους που ήθελαν ένα χώρο για να μείνουν.

Η καταστολή

Δημοσιεύτηκε από Làbas στις Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Οι Ιταλικές αρχές είναι αποφασισμένες να μετατρέψουν την Ιταλία σε ένα Ευρωπαϊκό εστιατόριο. Πολυτελές, ελιτίστικο, κλασσικό, ήσυχο, χωρίς καμία πρωτοτυπία από την επέμβαση των νέων- πόσο μάλλον των αλληλέγγυων- που όλα θα παρέχονται συνοδευόμενα πάντα στο τέλος με μια απόδειξη.

Ο,τι ανθρώπινο, καταστράφηκε στο όνομα του περιουσιακού στοιχείου της πόλης για την υγεία της δημοκρατίας.

Γιατί όμως το κράτος χτυπάει παντού κάθε ελευθεριακή έκφραση που προσπαθεί να γίνει πραγματικότητα και μάλιστα μέσα στα στενά πλαίσια της σημερινής κοινωνικής συνθήκης; Γιατί παντού στην Ευρώπη διαλύουν κοινωνικά κέντρα και καταλήψεις και μάλιστα πολλές φορές με τελείως αλαζονική στάση και ένδειξη βίας; Μήπως κάτι φοβούνται και πάνε να το τσακίσουν στη ρίζα του;

Η καταστολή του Làbas διαγράφει μια για πάντα ένα ενεργό διάστημα κοινωνικής αλληλεπίδρασης που αγαπήθηκε από την κοινότητα και την πόλη. Το να εκκαθαρίσουν την πόλη Αύγουστο, είναι μια πονηρή, στοχευμένη και δειλή κίνηση.

Άλλη μια ερμηνεία της καταστολής είναι αυτή του παραδειγματισμού: ο δήμος της Μπολόνια προγραμματίζει διάφορες κοινωνικές πολιτικές που θα δυσανασχετίσουν τους κατοίκους και η εκκένωση του Làbas ήταν μία πρόβα για μια ενδεχόμενη αντίδραση.

Και τώρα; Ποιος θα πάρει θέση ενάντια στις μεταμφιέσεις της κυριαρχίας; Ποιος θα καταγγείλει την απάτη που παρουσιάζεται ως σωτηρία;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο