
Πηγή φωτογραφίας: getyourguide.com
Ευρωπαϊκές πόλεις για μουσικόφιλους
Η μετάδοση της φετινής πρωτοχρονιάτικης συναυλίας στη Βιέννη μπορεί να μας ράγισε την καρδιά όταν είδαμε τα άδεια καθίσματα. Παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να πάμε ξανά σε συναυλίες, αλλά και να ταξιδέψουμε. Και τι καλύτερο από το να συνδυαστούν αυτά τα δύο μαζί; Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις για μουσικόφιλους!
Βιέννη
Φυσικά, δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για την αυστριακή πρωτεύουσα. Η Βιέννη είναι μια πόλη με μακρά μουσική παράδοση. Το διαμέρισμα όπου έζησε ο Μότσαρτ και συνέθεσε έργα όπως “Οι γάμοι του Φίγκαρο” είναι επισκέψιμο και προκαλεί δέος σε αυτούς που αποφασίζουν να το εξερευνήσουν. Η ιστορική όπερα της Βιέννης επίσης δεν μπορεί να παραλειφθεί. Πρόκειται άλλωστε για το μέρος όπου έκανε πρεμιέρα η όπερα του Μότσαρτ “Don Giovanni” το 1869, με την πριγκίπισσα Σίσσυ και τον αγαπημένο της Γιόζεφ να παρακολουθούν από το βασιλικό θεωρείο.
Μάλλον άπιαστο να παρακολουθήσουμε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην Φιλαρμονική της Βιέννης, καθώς τα εισιτήρια φτάνουν μέχρι και τα 1200 ευρώ και οι θέσεις είναι όλες κλεισμένες από πολύ νωρίς, όμως μπορούμε να συμβιβαστούμε μια χαρά με μια ξενάγηση στο εσωτερικό του κτηρίου, όπου δεν βλέπουμε μόνο την κεντρική αίθουσα, αλλά και πολλές μικρότερες αίθουσες για πρόβες και συναυλίες.
Τέλος, δεν πρέπει κανείς να χάσει την ευκαιρία να ακούσει το εκκλησιαστικό όργανο στον καθεδρικό του Αγ. Στεφάνου, ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στον κόσμο με σχεδόν 18,000 αυλούς και 230 ρεγκίστρα!

Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com
Λειψία
Η κλασική μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μπαχ, τον συνθέτη που έθεσε όλες τις βάσεις για την αρμονία όπως την ξέρουμε σήμερα. Ένα ταξίδι στην Λειψία της Γερμανίας μας δίνει την δυνατότητα να βρεθούμε στον καθεδρικό του Αγίου Θωμά, όπου ο Μπαχ διετέλεσε κάντορας. Κάθε Κυριακή σε εκείνον τον ναό το εκκλησίασμα απολάμβανε μια καντάτα του σπουδαίου μουσικού. Και ποιος δεν θα ήθελε να θαυμάσει από κοντά το εκκλησιαστικό όργανο στο οποίο έπαιζε ο Μπαχ! Ακόμα, στην ίδια εκκλησία έχουν παίξει μουσικοί όπως ο Βάγκνερ, ο Μότσαρτ και ο Μέντελσον.
Επιπλέον, ο καθεδρικός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο επίσης δούλευε ο Μπαχ, αξίζει χωρίς αμφιβολία μια επίσκεψη. Κάθε ταξιδιώτης στην Λειψία πρέπει να βγει μια φωτογραφία με το άγαλμα του Μπαχ και να επισκεφτεί το μουσείο που είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

Πηγή φωτογραφίας: tripadvisor.com | Christopher Bruckner
Σάλζμπουργκ
Σειρά έχει το Σάλζμπουργκ, που είναι αναντίρρητα η πιο “μουσική” πόλη του κόσμου! Οι δρόμοι είναι γεμάτοι ταλαντούχους μουσικούς (ακόμη και μικρά παιδιά, με απίστευτες ικανότητες) που ομορφαίνουν κάθε στενό με μια γλυκιά μελωδία. Όπου και να πάει κανείς στο Σάλζμπουργκ, η μουσική θα τον ακολουθεί και θα ηχεί στα αυτιά του. Παντού βλέπουμε καταστήματα με μουσικά είδη και όργανα, καθώς και μαγαζιά για επισκευή ή κούρδισμα οργάνων.
Το Σάλζμπουργκ είναι η γενέτειρα του Μότσαρτ, και εκεί μπορεί να επισκεφτεί κανείς το σπίτι του, όπου βρίσκονται το βιολί του, οι αυθεντικές παρτιτούρες του, πορτραίτα και προσωπικά του αντικείμενα. Η πόλη τίμησε τον μεγάλο συνθέτη με μια πλατεία με το όνομά του, στο κέντρο της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς ένα μνημείο με το άγαλμά του.
Επίσης, για τους λάτρεις του μουσικού θεάτρου, η ταινία “Η Μελωδία της Ευτυχίας” γυρίστηκε σε διάφορες τοποθεσίες του Salzburg, ενώ η πραγματική οικογένεια Φον Τραπ ζούσε εκεί!

Πηγή φωτογραφίας: Tourismous Salzburg | G. Breitegger
Μιλάνο
Επειδή όμως πιάσαμε πολύ τις βόρειες χώρες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ιταλία έχει μια τεράστια μουσική σχολή. Η Σκάλα του Μιλάνo, η διασημότερη όπερα του κόσμου κατά κοινή ομολογία, που χωράει 2,800 άτομα, ήταν το μέρος όπου παρουσίασαν τα έργα τους μουσικοί όπως ο Βέρντι και ο Πουτσίνι, αλλά και έλαμψε με τους λυρικούς της ρόλους η Μαρία Κάλλας. Είναι δύσκολο να βρει κανείς εισιτήρια για μια παράσταση εκεί, όμως αν τα κατάφερει θα ζήσει μια εμπειρία ζωής.

Πηγή φωτογραφίας: actualites.music-opera.com | Ambroise Tézenas
BONUS: Μόσχα
Από κάποιους θεωρείται ευρωπαϊκή πόλη, από άλλους όχι, πάντως ένα είναι σίγουρο: το να παρακολουθήσει κανείς ένα μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι στην ιστορική όπερα Μπολσόι με ζωντανή ορχήστρα είναι η χαρά κάθε μουσικόφιλου! Η Λίμνη των Κύκνων, ο Καρυοθραύστης και η Ωραία Κοιμωμένη μπορεί να είναι παραμύθια, αλλά στο θέατρο Μπολσόι νιώθουμε ότι τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα.

Πηγή φωτογραφίας: bolshoi.ru
Ζούμε σε μια περίεργη εποχή. Ούτε το να ακούμε συναυλίες ηχογραφημένες, ούτε το να βλέπουμε φωτογραφίες από ταξίδια είναι το ίδιο με την αληθινή εμπειρία. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ξαναζήσουμε κανονικά και να χαρούμε αυτά που στερηθήκαμε!