ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ελευθέριος Βενιζέλος

Σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1864, στα Χανιά της Κρήτης και απεδείχθη  ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της νεώτερης Ελλάδας. Το όνομά του συνδέθηκε με ορόσημα της νεώτερης ιστορίας της χώρας, όπως ο Εθνικός Διχασμός και το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας.

Γεννήθηκε στην Κρήτη, από όπου έφυγε σε μικρή ηλικία, σπόυδασε νομική στην Αθήνα και στη συνέχεια επέστρεψε στα Χανιά, όπου σύντομα ενεπλάκη στην πολιτική σκηνή της περιοχής. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας επτά φορές, σε δώδεκα συνολικά χρόνια.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πρωταγωνίστησε στις μεγαλύτερες στρατιωτκές επιτυχίες που γνώρισε η Ελλάδα με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη συμμετοχή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

Ο Βενιζέλος γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη αποδοχή ως πολιτικός, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, απέκτησε και πολλούς εχθρούς, γεγονός που υπογραμμίζεται από τις δύο απόπειρες δολοφονίας που διενεργήθηκαν προς το πρόσωπό του.

Εγκατέλειψε την πολυτάραχη πολιτική του ζωή, που στιγματίστηκε από τον «Εθνικό Διχασμό», στα 1933, οπότε αποσύρθηκε επίσημα από την πολιτική και έφυγε στο εξωτερικό.

Στις 16 Μαρτίου του 1936, άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, από εγκεφαλική συμφόρηση.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο