Rolling in the town

“Ένας μπαξές γεμάτος αίμα είν’ ο ουρανός και λίγο χιόνι, έσφιξα τα σκοινιά μου, πρέπει πάλι να ελέγξω τ’ αστέρια, εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω”. Πώς να έχει κανείς διάθεση με όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας; Πόνος, απόγνωση, συνάνθρωποι “φυλακισμένοι” χωρίς δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και μια ανθρωπιστική κρίση που σκεπάζει σαν πέπλο την καθημερινότητα όλων μας.  Η τέχνη είναι ένα από τα ελάχιστα πλέον ερείσματα που μπορούν να προσφέρουν πνευματική και ηθική ολοκλήρωση, έτσι ώστε να κατανοήσουμε αλλά και ως ένα βαθμό να περιορίσουμε αυτή την απάνθρωπη πλέον κρίση.

“Ανθρώπινες φωνές” του Jean Cocteau στο Θέατρο Αυλαία

φωνες

‘’Ποτέ μην πιστέψετε τα «ΠΟΤΕ» των μεθυσμένων και τα «ΠΑΝΤΑ» των ερωτευμένων, ακόμα κι αν τ’ ακούσετε για δεύτερη φορά”.
Οι ‘’Ανθρώπινες Φωνές’’ αποτελούν σύνθεση τριών ανεξάρτητων έργων του Jean Cocteau σε μια ενιαία παράσταση. ‘’Η Ανθρώπινη Φωνή’’, ‘’Η Ψεύτρα’’ που για τις ανάγκες της δικής μας παράστασης έγινε ‘’Ο Ψεύτης’’ και ‘’Ο Ωραίος Αδιάφορος’’ γράφτηκαν τις δεκαετίες ’30 και ’40 από τον Γάλλο συγγραφέα. Τρία διαχρονικά κείμενα που αν τα κοιτάξουμε λίγο καλύτερα συνειδητοποιούμε πως με έναν μαγικό τρόπο συνδέονται απόλυτα. Ακούμε διαρκώς φωνές. Όλη μας η ζωή είναι γεμάτη φωνές. Κάποιες φορές υπαρκτές, κάποιες όχι. Πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία, ούτε στις μεν ούτε στις δε. Τις θεωρούμε δεδομένες, ενοχλητικές ίσως και ανούσιες. Όταν όμως αυτές πάψουν να ακούγονται, τότε καταλαβαίνουμε την ουσία τους. Η απόγνωση, ο αρρωστημένος έρωτας, η απώλεια, το ψέμα και η ταπείνωση είναι βασικά στοιχεία και των τριών μονολόγων, που στο καθένα αποδίδονται με διαφορετικό τρόπο.

Η πρεμιέρα της παράστασης είναι στις 25 Μαρτίου και η είσοδος είναι 10 ευρώ.

“Χωρίζουμε λέμε…” στο Θέατρο Αριστοτέλειο

χωριζουμε

Μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια επιτυχιών στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, η Ελένη Καστάνη, ο Αλέξανδρος Ρίγας και ο Ρένος Χαραλαμπίδης έρχονται στην πόλη μας με την παράσταση ” Χωρίζουμε λέμε… “, όχι προφανώς να μας μιλήσουν για το διαζύγιο, αλλά για να μας προσφέρουν στιγμές ατελείωτου γέλιου. Ένα διαζύγιο γίνεται αφορμή σατυρικής προσέγγισης όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας. Εκλογές, κόμματα, οικονομία, ξανά εκλογές, social media, χλιδάτο παρελθόν, άγνωστο μέλλον αποτελούν βασικά θέματα στόχευσης της κωμωδίας, η οποία υπό όρους μπορεί να πάρει μορφή επιθεώρησης καθώς σχολιάζει όλες τις πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται Τετάρτη-Κυριακή και οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10 έως 18 ευρώ.

 

 

 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Block 33

αλκινοος

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι μουσικοί του συνοδοιπόροι ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014 ένα ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με αποσκευή μια «Μικρή βαλίτσα», γεμάτη από παλιά και νέα τραγούδια, καθώς και διασκευές, ο Αλκίνοος και η παρέα του ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταφέροντας αισθήματα, γεγονότα, ήχους και λέξεις. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζουν η επικοινωνία μεταξύ μουσικών και ακροατών, τα ελεύθερα και τα ενορχηστρωμένα μέρη, οι εντάσεις και οι σιωπές, ο συγκερασμός διαφορετικών μουσικών ειδών και η δημιουργία κοινής αισθητικής από συντελεστές που προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Μέσα από την ιδιαιτερότητα ενός σχήματος αποτελούμενου αποκλειστικά από έγχορδα, αλλά και μέσα από την εφευρετικότητα της συγκεκριμένης ομάδας, τα τραγούδια αντιμετωπίζονται συνεχώς με νέους τρόπους, σαν πρόσωπα κοιταγμένα από διαφορετικές γωνίες. Η ζωντανή αυτή διαδικασία παρουσιάζεται στο σημερινό της στάδιο, μέσα από τις χειμερινές εμφανίσεις του σχήματος.

 

Monsieur Minimal full band live στο Club του Μύλου

monsieur

Στις 24 Μαρτίου o Monsieur Minimal, καλεσμένος από την MinceMusic, επισκέπτεται την πόλη που τον ανέδειξε και τον αγάπησε, για ένα μοναδικό full band Live show. Βράδυ Πέμπτης, ο γνωστός εναλλακτικός τραγουδοποιός, θα ανέβει στη σκηνή του Club του Μύλου, παρέα με το πρόσφατο άλμπουμ του “High Times”, αλλά και τις γνωστές πληθωρικές του μελωδίες, από τις παλαιότερες δουλειές του. Το άνοιγμα της συναυλίας θα αναλάβουν οι The Vagina Lips, με την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου τους E.P “Youth in Chaos” που κυκλοφορεί από τη Mo.Mi. Records.

Έκθεση “Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη, ποίηση και ζωγραφική”

ελυτης

To Τελλόγλειο Ίδρυμα έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικών εκθέσεων συνεχίζει τα μεγάλα αφιερώματα σε δημιουργούς που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη, β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. Στην ίδια ενότητα θα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.). γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λάππας, Λήτη).

Τρεις χώροι, Τρεις ευχές, Τρεις προσωπικές διαδρομές στην γκαλερί Λόλα Νικολάου

elli_8

Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.

Χώρος Ι– Δημιουργία μίας άλλης παγίδας του “χώρου-τόπου” και του χρόνου. Το έργο της Έλλης Χρυσίδου εξελίσσεται στο χώρο, πραγματικό, φανταστικό. Ο χώρος παραμένει πάντα ίδιος χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πέραν της έντασής του, τα σχέδια, σύμβολα δανεικά άλλων χρόνων και πράξεων, ξένα με τον χώρο, συνυπάρχουν και ενσαρκώνουν ένα νέο διάλογο μνήμης του πριν και του τώρα.
Χώρος ΙΙ – Μία σειρά “εύθραυστων” σχεδίων, συνθέσεων ευαίσθητων, ίχνη χρωμάτων σε διαφορετικά υλικά και σε πολλαπλά επίπεδα, διαμορφώνουν μία διαδρομή, φορτισμένη από τον χρόνο, προσωπικών, καθημερινής καταγραφής, αφηγήσεων.
Η Ljiljana Jaric ξεδιπλώνει το προσωπικό ημερολόγιό της εικαστικής της αγωνίας.
Χώρος ΙΙΙ– Η καλλιτεχνική διαδικασία για την Έμυ Χατζηφωτιάδου παραμένει όσο πιο ανοιχτή γίνεται χωρίς περιορισμούς, με εμμονική διάθεση ,αντίθετων πράξεων, ή γραμμής απέναντι στο πεδίο, ο όγκος με το χρώμα, το φως και τα κενά, ασύνδετα τμήματα, μεγέθη και σχήματα, παράτερα έντονες χειρονομίες φαινομενικά ασύνδετες, χωρίς αφήγηση αλλά με ένα αυστηρό σύστημα καταγραφής της προσωπικής της ανάγκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 19:00 το απόγευμα.

Είναι λοιπόν η καλλιτεχνική δράση αυτή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πνευματική αδράνεια των ρητόρων, των “οδηγητών” και φιλοπόλεμων της εποχής. Και αφού ο επίγειος μπαξές έχει γεμίσει με αίματα, καλό θα ήτανε το ξέπλυμα του αίματος να έρθει με μία βροχή εξ’ ουρανών – δίχως κάποιο χριστιανικό πρόσημο. Μονάχα έτσι, μέσω της πένας, του τραγουδιού, του σανιδιού· Μονάχα με την γλυκιά αφή ενός πικρού καιρού, θα επισκευαστούν τα φτερά του ποιητή…

 

greetings: Βασίλης Λεούδης
Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο