Pablo Escobar : Ένα λανθασμένο πρότυπο

Ένα φαινόμενο που τον τελευταίο καιρό έχουμε όλοι μας παρατηρήσει είναι οι συχνές αναφορές στον Pablo Escobar. Σίγουρα όλοι σε κάποια εύθυμη στιγμή με τους φίλους μας θα έχουμε κάνει κάποιο αστείο σχόλιο σχετικά με τον Escobar ή ακόμη θα έχουμε παρομοιάσει τον εαυτό μας ή κάποιο άλλο άτομο της παρέας μας μαζί του. Γιατί όμως ένας αδίστακτος εγκληματίας έχει αποκτήσει τόσο τεράστια φήμη 23 χρόνια μετά το θάνατο του και μάλιστα κυρίως μεταξύ των νεώτερων ηλικιών;

Ο λόγος φυσικά είναι η πολυσυζητημένη και αρκετά επιτυχημένη αμερικανική σειρά Narcos. Η σειρά αποτελεί ένα είδος βιογραφίας του κακοποιού, ενώ επίσης έχει γυριστεί στην Κολομβία, τόπο καταγωγής του Escobar. Η σειρά βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο β’ κύκλο επεισοδίων της και προβάλλεται σε αρκετές χώρες ανά την υφήλιο παρουσιάζοντας τεράστια επιτυχία σε όλες.

Ποιος όμως είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να γυριστεί μία τηλεοπτική σειρά βασισμένη σε έναν έμπορο ναρκωτικών; Μα φυσικά γιατί αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) εμπόρους ναρκωτικών που έχουν υπάρξει. Για όσους όμως δεν γνωρίζουν και ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη φυσιογνωμία, καλό θα ήταν να ειπωθούν κάποια λόγια για αυτόν.

Ο Pablo Escobar γεννήθηκε το 1949 στην πόλη Rionegro της Κολομβίας. Από πολύ μικρός είχε αναμειχθεί σε εγκληματικές ενέργειες, όπως κλοπές, στην πόλη της Medellin. Το 1975 ωστόσο ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση κοκαϊνης. Η αυξημένη ζήτηση της συγκεκριμένης ουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είδε την επιχείρησή του να ακμάζει συνεχώς και να του επιφέρει κάθε χρόνο όλο και περισσότερα κέρδη. Τη δεκαετία του 1980 το καρτέλ του υπολογίζεται ότι προμήθευε σε ποσοστό 80% τις ΗΠΑ με κοκαϊνη, γεγονός που οδήγησε τον Escobar να έχει ετήσια κέρδη περίπου 21,9 δις. δολλάρια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο Escobar ήταν ο πλουσιότερος εγκληματίας στην ιστορία. Δεν άργησε όμως και γι’αυτόν η ώρα της κρίσης. Το 1993 μετά από πολύμηνο ανθρωποκυνηγητό, ο Escobar και ο σωματοφύλακάς του, σε προσπάθειά τους να διαφύγουν από την αστυνομία της Κολομβίας στην πόλη Medellin, πυροβολήθηκαν και οι δύο θανάσιμα, βάζοντας έτσι ένα τέλος στον ισχυρότερο έμπορο ναρκωτικών που έχει περάσει από τον πλανήτη.

Αυτό όμως που θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους ως ενσυνείδητους πολίτες είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μετατρέψει μία εγκληματική φυσιογνωμία σε πρότυπό μας. Κάθε χρόνο τα θύματα των ναρκωτικών είναι εκατομμύρια. Νέοι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους, γιατί απλώς παρασύρθηκαν σε κάποια στιγμή αδυναμίας και δοκίμασαν απαγορευμένες ουσίες. Και παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών και καταπολέμησης των ναρκωτικών που γίνονται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ο.Η.Ε. , η Ευρωπαϊκή Ένωση, Μ.Κ.Ο. κ.ά. , η μάστιγα αυτή συνεχίζεται και παρασέρνει μαζί της καθημερινά τους συμπολίτες μας ή ακόμη και εμάς τους ίδιους. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να δώσουμε μία συλλογική μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, αρκετοί άνθρωποι έχουν μετατρέψει τον Escobar σε είδωλο και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να του μοιάσουν. Οι ευθύνες φυσικά της κοινωνίας είναι πολλές και εγείρουν τεράστιες συζητήσεις. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ως πρότυπα μας δε διαλέγουμε εγκληματίες, αλλά άτομα που έχουν προσφέρει κοινωφελές έργο για όλους τους πολίτες.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο