Οικολογική Καταστροφή: Αγία Ζώνη ΙΙ

Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει επιφέρει η υπόθεση από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ καθώς το μαζούτ και το πετρέλαιο έχουν εμφανιστεί στις περισσότερες παραλίες του Σαρωνικού αλλά και της Σαλαμίνας.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2017 το Δ/Ξ βυθίστηκε με αποτέλεσμα να απελευθερώσει μεγάλο μέρος πετρελαίου και μαζούτ, ρυπαίνοντας έτσι τις παραλίες της Σαλαμίνας και από τον Πειραιά έως την Παλαιά Φωκαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΕΛ.ΠΕ η Αγία Ζώνη ΙΙ φόρτωσε στις δεξαμενές τις περίπου 1800 τόνους καυσίμων στις 9/10, ενώ μετά το ναυάγιο ανακοινώθηκε πως ήταν φορτωμένο με 2.200 τόνους καύσιμο πετρέλαιο και 370 μετρικούς τόνους ναυτιλιακό . Με βάση αυτή την ανακοίνωση προκύπτει ότι το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» είχε μέσα στις δεξαμενές του πριν φτάσει στα ΕΛΠΕ εκατοντάδες μετρικούς τόνους καυσίμων.

Τις επόμενες ώρες μέλη της Greenpeace έσπευσαν στις παραλίες για να μπορέσουν να μαζέψουν όσους περισσότερους ρύπους μπορούσαν. Με συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές κατάφεραν μεγάλο μέρος της ρύπανσης να συλλεχθεί σε ειδικές σακούλες χάρη στα ειδικά εξαρτήματα που είχαν τοποθετηθεί στις θάλασσές από τους αρμόδιους δήμους .

[widget id=”text-6″]

Τώρα οι ερωτήσεις είναι οι εξής , πόσο καιρό θα χρειαστεί για να καθαρίσουν τελείως θάλασσες; Μπορούμε να κολυμπάμε στις περιοχές εκείνες ; Μπορούμε να τρώμε ψάρια από τις συγκεκριμένες περιοχές που έχει εμφανιστεί το πετρέλαιο ;

Οι θάλασσες θα χρειαστούν από 10 έως 30 χρόνια να καθαρίσουν εντελώς, επιφανειακά όμως σε 2 ως 5 χρόνια θα είναι καθαρές. Σχετικά με τις παραλίες που μπορούμε να κολυμπάμε, είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα εξετάζεται. Έως τώρα οι παραλίες τις Σαλαμίνας του Πειραιά, του Αλίμου, του Π. Φαλήρου καθώς και της Γλυφάδας έχουν απαγορευθεί για κολύμβηση ενώ οι παραλίες από την Βούλα έως και την Παλαιά Φωκαία έχουν εξετασθεί από ειδικά εργαστήρια και δεν έχουν μικρόβια και υδρογονάνθρακες οπότε το κολύμπι δεν απαγορεύεται. Βέβαια αυτά τα στοιχεία αλλάζουν διαρκώς με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τελείως την τρέχουσα κατάσταση διότι ακόμα περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΚΕΘΕ. Τέλος, όσο αναφορά για το ψάρεμα θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω υγείας. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να τρώμε ψάρια από τον Σαρωνικό τουλάχιστον για 5  χρόνια , γι΄αυτό τον λόγο να προτιμάτε ψάρια Ευβοϊκού ή άλλου της αρεσκείας σας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο