Πηγή φωτογραφίας: www.biography.com

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι

Η Αγκάθα Κρίστι είναι ίσως η πιο γνωστή συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και μυθιστορημάτων μυστηρίου. Υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί περίπου δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της παγκοσμίως. Ο Ηρακλής Πουαρό, ο γνωστός σε όλους μας ντεντέκτιβ είναι δικό της δημιούργημα, όπως και η Μις Μαρπλ.

Η ζωή της Αγκάθα Κρίστι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Έχει παντρευτεί δύο φορές, έχει δουλέψει ως βοηθός φαρμακοποιού στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη τόσο στην ανατολή όσο και στη δύση. Από τις εμπειρίες της αυτές άντλησε τις ιδέες για τα έργα της. Μπορεί τα έργα αυτά να έχουν μεταφραστεί πολλές φορές σε σενάρια ταινιών, αλλά και η ζωή της ίδιας δεν άφησε αδιάφορη τη μεγάλη οθόνη. Αυτή είναι μια πραγματική ιστορία από τη ζωή της που έγινε έμπνευση για άλλους καλλιτέχνες.

Το 1926,ο πρώτος της άντρας ανακοινώνει την αγάπη του για μια άλλη γυναίκα και φυσικά την πρόθεσή του να χωρίσουν. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, και καθώς δεν είχαν ακόμη προχωρήσει σε διαζύγιο, ένας μεγάλος καυγάς την ωθεί στη φυγή. Η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίζεται. Το αυτοκίνητό της εντοπίζεται παρατημένο. Η εξαφάνιση της γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει να γίνεται γνωστή ως συγγραφέας – και επιπλέον, ο τύπος πάντα αγαπά να ασχολείται με το δράμα των διάσημων. Δίνεται αμοιβή σε όποιον την εντοπίσει και η αστυνομία μαζί με 15.000 εθελοντές την αναζητούν.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν  γι’ αυτήν την εξαφάνιση, τόσο από τους συγχρόνους της όσο και από μετέπειτα βιογράφους και θαυμαστές. Αρχικά ειπώθηκε ότι δεν είχε τη μνήμη της και δεν ήξερε που βρισκόταν. Αργότερα, άλλοι υπονόησαν ότι ήταν σε σοκ αλλά είχε επίγνωση της κατάστασης και άλλοι ακόμα και ότι ήθελε να παγιδεύσει τον άντρα της για δολοφονία. Στο ξενοδοχείο είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα και το επίθετο της νέας συντρόφου του άντρα της. Εν τέλει, βρέθηκε μέσα σε έντεκα μέρες.

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org

Η εξαφάνιση αυτή έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε διάφορες παραλλαγές. Μια από αυτές είναι η βρετανική ταινία Agatha (12 μέρες μυστηρίου) που κυκλοφόρησε το 1979. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά είναι μια φανταστική εκδοχή του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εκείνες τις μέρες της εξαφάνισης. Η ταινία έχει 6,3/10 στο IMDb. Σε μια πιο σύγχρονη ταινία, Agatha and the truth of murder (2018), οι έντεκα μέρες εξαφάνισης της Αγκάθα προσεγγίζονται αλλιώς. Η συγγραφέας φαίνεται ότι εξαφανίζεται για να λύσει ένα πραγματικό μυστήριο, επηρεάζοντας έτσι τη συγγραφική της πορεία. Το σενάριο του Tom Dalton έχει υιοθετήσει στοιχεία από τα αστυνομικά έργα της Αγκάθα, μόνο που αυτή τη φορά είναι πρωταγωνίστρια εκείνη. Η ταινία αξιολογείται με 6,3/10 στο IMDb – ομοίως με την ταινία του 1979.

Αυτές δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που καλλιτέχνες εμπνέονται από το συγκεκριμένο γεγονός. Στο βιβλίο A talent for Murder, ο Andrew Wilson δίνει τη δική του θεώρηση για την περιπέτεια της Αγκάθα. Στη σειρά Doctor Who το επεισόδιο The unicorn and the wasp είναι επίσης αφιερωμένο σε εκείνες τις μέρες.

Το μυστήριο στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι φαίνεται πως δεν περιορίζεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά την ακολουθεί και στη ζωή της.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο