Πανεπιστημίου, Αθήνα

Αρραγείς λέξεις-μια ιστορία απ’ τον δρόμο

‘’Παιδί μου θα σου πω κάτι και θέλω να το θυμάσαι, ταξίδευα στην στεριά και ναυάγησα, έτσι είμαι ακόμη εδώ στον δρόμο, ναυαγισμένος’’. Μια απ’ τις κουβέντες που μοιράστηκε μαζί μας ένας άνδρας που είναι χωρίς στέγη τους έξι τελευταίους μήνες.
Αυτό ακριβώς συναντάμε καθημερινά, ναυάγια της στεριάς, που ζητούν μια κουβέρτα για να ζεσταθούν, λίγο νερό να ξεδιψάσουν, φαγητό να χορτάσουν, μια κουβέντα για να συνεχίσουν να επιπλέουν σ’ αυτή την δύσκολη καμπή της ζωής τους. Μια σανίδα για να ανακτήσουν δυνάμεις και ύστερα να τα δώσουν όλα για να σωθούν και να βγουν απ’ τον βυθό που είναι καρφωμένοι.

Ακόμη και ένα καράβι με γερό σκαρί, καλοσυντηρημένη μηχανή και ικανό προσωπικό μπορεί από ένα συνδυασμό λαθών και αστοχιών να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Το ίδιο ισχύει και για την ζωή ενός ανθρώπου που έχει μια καλή δουλεία, δεμένη οικογένεια, ανθρώπους να τον αγαπούν στον περιβάλλοντα χώρο του και φυσικά υγεία. Όλα αυτά ξαφνικά μπορεί ν’ αλλάξουν, όσο ιδανικά και αν έμοιαζαν χθες, όσο παραδεισένιο και ας φαινόταν το μέλλον.

Πολλές φορές προσπαθώ να μπω κι εγώ στην θέση του ναυαγού της ζωής, δεν βαστώ για πολύ ώρα. Επιστρέφω γρήγορα στην βόλεψη μου, στα καθαρά ρούχα, το ζεστό σπίτι, το μαλακό κρεβάτι, τους φίλους. Στεκόμαστε διπλά στον καθένα (με το βιβλίο που μας έχει ζητήσει) 10’, 15’, 20’, όσο απαιτείται.

Κέντρο Αθήνας

[widget id=”text-6″]

Τόσο μπαίνω και εγώ στην θέση του, τόσο προσπαθώ να νιώσω την απόγνωση του, τις ανάγκες του, τις ανασφάλειες του, τους φόβους του. Ύστερα επιστρέφω στα παραπάνω και τις συνήθειες μου, εκείνος πάλι μένει εκεί και έχοντας να αντιμετωπίσει τα άλυτα προβλήματα του.

Μένει εκεί, μέχρι να εμφανιστούμε πάλι και του ξαναπετάξουμε την σανίδα να πιαστεί για λίγα λεπτά. Με την ελπίδα να τραβηχτεί σιγά-σιγά έξω. Μα θα μου πεις και τώρα έξω δεν είναι; Έξω είναι, δεν αναπνέει όμως.

Οι ”αρραγείς λέξεις” είναι μία παρέα που προσφέρουν βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για να γίνει αυτό πράξη ζητούν την βοήθεια του καθένα μας, με ποιο τρόπο; Απλά δωρίζοντας βιβλία που έχουμε παρατημένα σε αποθήκες, σκονισμένα σε ράφια γραφείου, βιβλία που το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν χώρο. Βασικό μέσο μεταφοράς της δράσης είναι το ποδήλατο, καθώς με αυτό συλλέγουν τις προσφορές αλλά και προσεγγίζουν τους ωφελούμενους της κίνησης αυτής.

Οι τρόποι επικοινωνίας ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι οι εξής:μέσω του mail της δράσης arrageis.lexeis@hotmail.com, στην σελίδα στο facebook ή στο τηλέφωνο 6976927990. Δίνοντας ένα βιβλίο, χαρίζεις ένα ταξίδι με το νου!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο