Πηγή: Σπύρος Σπούρδος

Περιήγηση στον «κόμβο της Renault»

Κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει και μια βιομηχανική ιστορία. Μια ιστορία η οποία πάντα ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο πάντα κατέληγε στην απόλυση ή την μεταφορά της εταιρίας στο εξωτερικό.

Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της Pitsos και της Χαλυβουργικής, μέχρι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της Pirreli και της Nissan, τα κτήρια των εταιριών αυτών στέκουν πλέον έρημα και απογυμνωμένα στο έλεος της φύσης και της λεηλασίας.

Ένα εξ αυτών των κτηρίων αποτελεί και το κτήριο της MAVA στη Νέα Φιλαδέλφεια.  Tοποθετημένο στο 10° χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, το κτήριο της πρώην αντιπροσωπείας της MAVA-Renault, φιλοξενείται σε μια έκταση 13 στρεμμάτων καταλαμβάνοντας 4.000 τ.μ.

Η ιστορία της MAVA

Ανελκυστήρας για μεταφόρα αυτοκινήτων. Πηγή: Σπύρος Σπούρδος

Η MAVA Α.Ε θα ξεκινήσει την εμπορική της πορεία το 1963, αναλαμβάνοντας την αντιπροσωπεία της NSU, της Audi και το 1975 της Renault, η οποία προηγουμένως ανήκε στην «ΑΦΟΙ Σαρακάκη».

Το δίδυμο των Α.Μανιατόπουλου & Γ. Βαγιωνή, ακουλουθεί μια επιθετική πολιτική στον τομέα της επικοινωνίας, μέσω διαφημίσεων και εκδηλώσεων. Οι αρχές της δεκαετίας του ’80 θα βρουν την εταιρία σε ανοδική πορεία, με το Renault 9 να αποτελεί εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα.

Renault Farma

Το 1979 σήμανε την μετάβαση της εταιρίας από την απλή πώληση οχημάτων στη παραγωγή τους. Η φιλοσοφία του προϊόντος ήταν απλή: να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου αγοραστή, να τον ικανοποιεί τεχνολογικά ωστόσο να βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της Ελληνικής βιομηχανίας.

Ανταλλακτικά της Renault διάσπαρτα στους χώρους της MAVA. Πηγή: Σπύρος Σπούρδος

Όπερ και εγένετο.

Σχεδιασμένο από τον Γιώργο Μιχαήλ και κατασκευασμένο από το μηχανολόγο Ηλία Μπάκουλα, το Renault Farma, ξεκίνησε να παράγεται στις εγκαταστάσεις της MAVA στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το Farma με εξαρτήματα των Renault 4,5 και 6 και τον κινητήρα 845 κ.ε. του Renault 4L, απόδοσης 34 ίππων εγκρίθηκε για παραγωγή από τους τεχνικούς της Renault αλλά και την χρήση του σήματος της Renault.

To 1985 και μετά από την παραγωγή 4.500 μονάδων, η πορεία του Farma έμελλε να λήξει άδοξα, με τις φορολογικές αλλαγές στην Ελλάδα, να περιορίζουν το κοινό του.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!    👉      

Η αρχή του τέλους

H αλλαγή διοίκησης στη Renault το 2004, έφερε ένα επιθετικό πρόγραμμα πωλήσεων στις αντιπροσωπείες. Αντιπροσωπείες ανά την Ευρώπη (μεταξύ αυτών και η MAVA), πιέζονταν να πουλήσουν μοντέλα της Renault, τα οποία ωστόσο δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.

Η MAVA σε μια προσπάθεια προώθησης των μοντέλων της μείωσε τις τιμές τους στα όρια του εφικτού, χάνοντας ωστόσο μεγάλο μέρος από τα κέρδη πώλησης.

Ταυτόχρονα η MAVA, προχώρησε σε επενδυτικές κινήσεις, όπως η εξαγορά του δικτύου αντιπροσωπειών της MG-Rover, την εξαγορά των εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων Budget και Europcar.

Ωστόσο οι συνθήκες ήταν τέτοιες που οδήγησαν τις επενδύσεις αυτές σε αποτυχία, διογκώνοντας τα χρέη κατά πολύ για την MAVA.

Σημείωμα προς τους πωλητές της MAVA. Πηγή: Σπύρος Σπούρδος

Απέλπιδες προσπάθειες για την σωτηρία της MAVA

Η διοίκηση της MAVA, προσπαθεί απεγνωσμένα να διασώσει τον όμιλο, διαθέτοντας κτήρια αδελφών-εταιριών προς πώληση. Την ίδια στιγμή και η οικογένεια Μανιατόπουλου αναγκάζεται σε πώληση αλλά και εκποίηση της προσωπικής της περιουσίας, για τη σωτηρία της MAVA.

Το τέλος

Παρά την εξεύρεση Ελλήνων επενδυτών, από πλευράς MAVA, η Renault αρνήθηκε να συνεχίσει την συνεργασία με την MAVA, προτείνοντας την εξαγορά της από την PGA Motors, η οποία αποτελούσε την συνέχεια-στόχο της Renault, όσον αφορά την Ελληνική σκηνή.

Παρά την πρόταση της Renault για μια συνεργασία μεταξύ PGA-MAVA (70-30%), τον Δεκέμβριο του 2007, η Renault ανέθεσε την διάθεση αυτοκινήτων της εξ’ολοκλήρου στην PGA Motors.

Από την πλευρά του ο Α. Μανιατόπουλος επέρριψε μαινόμενος, ευθύνες στη Renault, κατηγορώντας την για κρυφή συμμαχία με την PGA Motors. Ταυτόχρονα, κατέθεσε αγωγή ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ κατά της Renault.

H MAVA, εντός του 2008 κήρυξε πτώχευση, αναφέροντας ζημιές άνω των 100 εκατομμύριων ευρώ, και απολύοντας σχεδόν 300 εργαζομένους, με το κτήριο έκτασης 4.000 τ.μ στον «κόμβο της Renault», να παραμένει έρμαιο της φύσης, ανάμεσα σε δικαστικές διαμάχες, δήμους και τράπεζες.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο