Γαλλία: Παραιτήθηκε από την κούρσα για την προεδρία ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος με διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες, ανακοίνωσε πως δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφίοτητα για την προεδρία.

Στον έντονα συναισθηματικό λόγο του σήμερα το βράδυ (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ο Φρανσουά Ολάντ υπερασπίστηκε την πολιτική του για την ανεργία και ισχυρίστηκε πως οι προσπάθειες του ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημείωσε πως, παρά τους κινδύννους, η πολιτική αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας που ακολούθησε απέδωσε και η ανεργία επιτέλους μειώνεται, έστω και αν τα αποτελέσματα άργησαν να έρθουν.

Ο Ολάντ είναι μέχρι στιγμής ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τα ποσοστά δημοφιλίας του ήταν κάτω από το 10% και η ικανοποίηση των πολιτών στο 4%. Πλέον, είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που δε θα επιδιώξει την επανεκλογή του.

Ωστόσο, η απόφαση του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα θετική για τους Γάλλους Σοσιαλιστές  καθώς η αποτυχία του στις εκλογές την άνοιξη θεωρούνταν λίγο πολύ δεδομένη. Με έναν άλλο υποψήφιο όμως, δεν αποκλείεται οι σοσιαλιστές να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να ανακάμψουν δημοσκοπικά.

[widget id=”text-6″]

Ενόψει όμως και των δύο άλλων υποψηφίων της αριστεράς, τον ακροαριστερό Ζαν-Λουκ Μελανσόν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομικών του Ολάντ, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να σπάσουν το δίπλο κεντροδεξιάς-ακροδεξιάς, που εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις ως το πιθανότερο σενάριο για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Αναμένεται αν ο πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς θα διεκδικήσει το χρίσμα στις προκριματικές εκλογές του κόμματος. Οι προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών είναι τον Ιανουάριο.

Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου από την εκλογική αναμέτρηση του νέου έτους έρχεται μόλις 4 μέρες από την ανάδειξη του σκληρού νεοφιλελεύθερου Φρανσουά Φιγιόν ως υποψηφίου της Κεντροδεξιάς για την προεδρία του στις προκριματικές εκλογές των “Ρεπουμπλικάνων”.


Πηγή 1, 2
Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο