Η Συρία αιμορραγεί

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι είναι “η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία” τα τελευταία πέντε χρόνια του πολέμου, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Στίβεν Ο’Μπράιεν υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στην πολιορκημένη πλευρά της πόλης “είναι έτοιμο να καταρρεύσει πλήρως”.

Τα περισσότερα από 100.000 παιδιά που ζουν στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα, είναι “τα πιο ευάλωτα, αυτά που υποφέρουν περισσότερο”, τόνισε. Περίπου 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην πόλη. Λόγω της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι “τα τρόφιμα σπανίζουν”.

Οι μερίδες που υπάρχουν αρκούν για να τραφούν 40.000 άνθρωποι για έναν μήνα, εξήγησε ο Ο’Μπράιεν. Έκανε μάλιστα λόγο για “περιπτώσεις θανάτων από υποσιτισμό, από ασθένειες ή από δηλητηριάσεις” μετά από κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.

Το νερό αρχίζει επίσης να σπανίζει και αναμένεται “άμεση και δραματική αύξηση” ορισμένων ασθενειών, συνέχισε. “Κάποια μέρα, δεν θα υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτούν τα άτομα και οι θεσμοί που, με κυνικό και ανηλεή τρόπο, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου”, είπε, ζητώντας να συγκεντρωθούν αποδείξεις ώστε κάποτε να δικαστούν οι υπεύθυνοι.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να παράσχει αρωγή στους αμάχους του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού που δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από τον Ιούλιο, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστεί η εκεχειρία ή τουλάχιστον να συμφωνηθούν “48ωρες παύσεις του πυρός” για ανθρωπιστικούς λόγους κάθε εβδομάδα.

“Η Συρία αιμορραγεί, οι κάτοικοι πεθαίνουν, όλοι ακούμε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια”, συνέχισε καλώτας το Συμβούλιο “να δράσει άμεσα” και να μην ανέχεται “την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου” εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ είπε στους δημοσιογράφους ότι η γαλλική αποστολή έχει ξεκινήσει να συζητά το σχέδιο απόφασης που προτείνει το Παρίσι για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Συρία. Σημείωσε όμως ότι “είναι πολύ νωρίς” για να πει αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την πρόταση της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο