Η Ελβετία παραμένει πιστή στην πυρηνική ενέργεια

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν όχι στο κλείσιμο των 5 πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία τα τελευταία 45 χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η πρόταση του πράσινου ελβετικού κόμματος βρέθηκε αντιμέτωπη με το 54,2% της ψήφου των πολιτών. Παρά την ήττα η Regula Rytz πρόεδρος του πράσινου κόμματος καλωσόρισε την δημοκρατική απόφαση.

“Η πυρηνική εποχή έφτασε στο τέλος της.” ήταν τα λόγια των σοσιαλδημοκρατών κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ο Ελβετός υπουργός για θέματα ενέργειας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το ενεργειακό της σχέδιο. “Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν ένα βιαστικό λουκέτο στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Μια στροφή στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σταδιακά” Υποστηρικτές του κινήματος για την παύση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων τόνισαν τα θέματα ασφαλείας που δημιουργούνται, καθώς κάποιοι από τους αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία από της αρχές του 70′.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί την πρώτη επιλογή για χώρες όπως η Ελβετία, στην Ευρώπη ωστόσο δεν υπάρχει μεγάλο “ενεργειακό χάσμα” καθώς το 50% τουλάχιστον των χωρών του βορρά διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας και την εκπλήρωση ενεργειακών αναγκών που διαθέτει η κάθε χώρα.

[widget id=”text-6″]

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο