Τα μεγάλα ερωτηματικά μετά την ακύρωση του Eurogroup

Η ακύρωση του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης άφησε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ώθησε την κυβέρνηση να αναζητήσει νέους τρόπους επίτευξης συμφωνίας, διατηρώντας, ωστόσο, την αρνητική θέση της απέναντι στα επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα που ζητάνε οι θεσμοί.

Νέα σύγκρουση κυβέρνησης-δανειστών, μετά την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ψηφιστούν, πέρα από τα ήδη συμφωνημένα, επιπλέον προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αξίζει να τονισθεί ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί μέτρα 5,4 δισ. ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα έφερε την αντίδραση όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα», το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης.

Η σύγκρουση αυτή ήταν η βασική αιτία για την παράταση των διαπραγματεύσεων και την ακύρωση του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, όπου προβλεπόταν ότι θα συνέβαινε η οριστική συμφωνία. Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους εκπροσώπους των θεσμών.

Η απόρριψη σύγκλισης Συνόδου Κορυφής

Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, έτσι ώστε να συζητηθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, η στάση του κ. Τουσκ απέναντι στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν αρνητική. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη του τα παράπονα που του εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, τόνισε σε δημοσίευσή του στο twitter ότι «πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση μιας ανανεωμένης αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία για Eurogroup, όχι στο μακρινό μέλλον. Μέσα σε διάστημα ημερών, όχι εβδομάδων».

Οι δηλώσεις Γεροβασίλη περί Eurogroup

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στις δηλώσεις της κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με την επανασύγκλιση του Eurogroup.

«Όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση», σημειώνει.

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, και κυρίως το ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, αλλά παραμένει ανυποχώρητη στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων.

Με τις διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, και κυρίως το ΔΝΤ, να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς μέρα με τη μέρα προκύπτουν ερωτήματα για το πότε θα καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει, ενώ, μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του συγκεκριμένου άρθρου, δεν έχει οριστεί ακόμα ημέρα σύγκλισης του επόμενου Eurogroup.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο