«Μας τρέλαινε λίγο όλους»: Η αποχώρηση Θεοχάρη και η αντίδραση από το Ποτάμι

Με επιστολή του προς τον αρχηγό του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από την Κ.Ο. του κόμματος, ενώ, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του στη Βουλή.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, τονίζοντας ότι αισθάνεται πως «όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν», κάτι που άλλωστε είχε γίνει φανερό και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, όπου είχε εκφραστεί η έντονη διάσταση των απόψεών του με αυτών του κ. Θεοδωράκη.

Εντύπωση στην επιστολή του κ. Θεοχάρη προκαλεί η απουσία αναφοράς στο πεντασέλιδο κείμενο που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα μέσα στη μέρα, μέσα από το οποίο ανακοίνωνε την ίδρυση μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας.

Η πρώτη αυτή κίνηση αποστασιοποίησης του κ. Θεοχάρη από το Ποτάμι , με το όνομα «Δύναμη Πολιτών», φέρει το σύνθημα «Βγαίνουμε μπροστά για την Ελλάδα!» και ακολουθήθηκε από την επιστολή του στον κ. Θεοδωράκη.

Η επιστολή αυτή αναφέρει πιο αναλυτικά:

“Αγαπητέ Σταύρο,

Πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου συναντηθήκαμε άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ακούσαμε το κάλεσμά σου, σε εμπιστευτήκαμε, παραμερίσαμε αναστολές και αμφιβολίες. Σε στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αγωνιστήκαμε, δουλέψαμε, υψώσαμε τη φωνή της λογικής.

Έγιναν όμως λάθη: έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, έλλειψη θάρρους να τα βάλουμε με τις παθογένειες, στρογγύλεμα απόψεων. Πάνω απ´ όλα όμως διγλωσσία. Αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη. Εμφανιζόμασταν πρόθυμοι για κυβερνητική συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις. Ίσως δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Σημασία έχει πως ο κόσμος που μας ψήφισε έχει ακόμη την ίδια ανάγκη για εκπροσώπηση. Νιώθει ακόμη το ίδιο κενό όπως τότε. Σήμερα, η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε άλλα λάθη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση, ο καθένας μας με όσες δυνάμεις διαθέτει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία.

Η χώρα και η ιστορία όμως δεν θα μας συγχωρήσουν που προδώσαμε την ανάγκη για το καινούργιο. Αυτήν υπηρέτησα και αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ όχι μέσα από διαδικασίες για θέσεις και προσωπικές επιβεβαιώσεις. Μέσα από την παρρησία και την εκπροσώπηση όσων με εμπιστεύτηκαν από τον Ιανουάριο και μετά.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που κάθε νέος πολιτικός σαν και εμένα πρέπει να έχει απέναντι στη νέα γενιά. Αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού συναισθανόμενος ότι όσα μας χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν. Θα συνεχίσω όμως να δίνω τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία για τους 18 χιλιάδες πολίτες της Β’ Αθηνών που με ψήφισαν, αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον”.

Όπως αναμενόταν, η αντίδραση του Ποταμιού στα λόγια του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή. Το Ποτάμι έστρεψε την προσοχή του σε συμπεριφορές του κ. Θεοχάρη, οι οποίες έρχονται σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενά του, τονίζοντας κυρίως την προτροπή του για συνεργασία με άλλα κόμματα και την απόφασή του να μην παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του θέση.

Η ανακοίνωση του κόμματος φέρει τον τίτλο «Για την ιστορία και μόνο» και αναφέρει:

“Την Άνοιξη του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί ο Τσίπρας ήταν ανίκητος).

Τον χειμώνα του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ (γιατί το Ποτάμι πέφτει).

Την Άνοιξη του 16 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ (γιατί ο Μητσοτάκης ανεβαίνει).

Ενδιαμέσως στο συνέδριο προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος αλλά δεν τα κατάφερε.

Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης! Αντί να έρθει και να απαντήσει στις καταγγελίες, μια ώρα μετά προτίμησε να φύγει από το Ποτάμι κρατώντας όμως την έδρα του Βουλευτή. Ήθη παλαιοκομματικά.

Και μια επιβεβλημένη διόρθωση. Οι βουλευτές αυτής της Βουλής δεν εκλέχθηκαν με σταυρό. Εκλέχθηκαν με λίστες. Λίστες οι οποίες κατατέθηκαν με βάση τον νόμο, από τον επικεφαλής του Κινήματος. Λίστες στις οποίες μετείχε με χαρά ο Χάρης Θεοχάρης. Και εδώ προκύπτει το απλό ερώτημα: αφού διαφωνούσε σφόδρα με την περυσινή πολιτική του κόμματος γιατί δέχτηκε να μπει στις λίστες; Για να μη χάσει την καρέκλα του βουλευτή; Και γιατί δεν παραδίδει τώρα την έδρα αφού συνεχίζει να διαφωνεί σφόδρα; Και να αρχίσει από το μηδέν μια νέα αρχηγική καριέρα”.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο