Συνεχίζεται ο Μαραθώνιος των τηλεοπτικών αδειών
Για περίπου 55 ώρες βρίσκονται κλεισμένοι οι 8 υποψήφιοι για τις 4 τηλεοπτικές άδειες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η διαδικασία δείχνει να είναι ατελείωτη, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Digea θα είναι εξουσιοδοτημένη να ρίχνει «μαύρο» στα κανάλια που δε θα εξασφαλίσουν άδεια.
Πιο συγκεκριμένα, και ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να δοθεί τέλος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε : «Οι 90 ημέρες είναι αποτυπωμένο γραπτώς και είναι γνωστό σε όλους, ότι αφού υπάρξουν οι ανάδοχοι, στη συνέχεια προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής, μια καινούργια διαδικασία αν πρόκειται για κάποιον ο οποίος δεν έχει ήδη κάποιο τηλεοπτικό σταθμό. Για όποιον δεν έχει άδεια, η Digea δεν θα μπορεί να μεταφέρει αυτό το σήμα, με δεδομένο ότι στις αρμοδιότητες αυτής της εταιρείας είναι να μεταδίδει σήμα νομίμων καναλιών» .
Και ενώ η δημοπρασία των αδειών συνεχίζεται, τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σφοδρά. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία καταγγέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί «γκεμπελικές μεθόδους» προκειμένουν να δημιουργήσει στον τομέα της ενημέρωσης ένα ολιγοπώλιο μέσα από το οποίο δε θα ενημερώνονται ικανοποιητικά οι πολίτες.
Με τη σειρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στο Twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αριστερή διαπλοκή» και πρόσθεσε ότι την ώρα που «η χώρα κλυδωνίζεται, αυτοί “παίζουν” τον παπά». Στο δεύτερο tweet της η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι «ο καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την αδειοδότηση τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών καναλιών, τονίζοντας «είναι λάθος για όλους τους πιθανούς λόγους, καθώς θα φέρουν λιγότερα χρήματα στο ταμείο του δημοσίου, λιγότερο ανταγωνισμό και χειρότερο τηλεοπτικό πρόγραμμα».
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε «ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε», ενώ ακόμη και η φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ Ένωση Κεντρώων ζήτησε να επαναληφθεί η διαδικασία: «Η όλη διαδικασία, πρέπει να γίνει μέσω ΕΣΡ. Καλούμε, τον κ. Βούτση να προβεί σε άμεσες ενέργειες συγκρότησης νέου ΕΣΡ, ώστε η όλη διαδικασία να γίνει νομότυπη».
Σφοδρή ωστόσο ήταν και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.
Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.
Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.
Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για το νόμο (Οκτώβριος 2015), που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις, αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας από τότε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η ΕΣΗΕΑ οφείλει, επομένως, να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της:
* Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.
* Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
* Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
* Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.
* Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία».