Ποιες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington post, η προ των πυλών αποχώρηση της Μ. Βρετανίας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, προοικονομεί την μελλοντική αποχώρηση και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Με βάση το συγκεκριμένο post η Μ. Βρετανία φαίνεται να έδωσε μια “σφαλιάρα” στην γερμανοκρατούμενη Ε.Ε., με βαρύτατες μελλοντικές συνέπειες. Οι Αμερικάνοι, λοιπόν, θεωρούν πως η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην αποχώρηση των παρακάτω χωρών:

Σουηδία

svenska_flaggan___flag_of_sweden_by_ozelotstudios-d53g90p-759x500

Οι λόγοι που οι Σουηδοί δεν δέχτηκαν το ενιαίο ευρωπαικό νόμισμα συνάδουν με αυτούς της Βρετανίας (κατονομαζόμενο και ως “σκανδιναβικό ζήτημα”).

Επιπλέον, το 2015 λόγω των οικονομικών εξελίξεων η Σουηδία απορρόφησε μεγάλα κύματα μεταναστών χωρίς την δυνατότητα ένταξης τους στην κοινωνία. Το γεγονός αυτό απέφερε έκρηξη της δημοτικότητας της σουηδικής ακροδεξιάς (όπως συνέβη και με το κόμμα UKIP στη Βρετανία).

Συμπερασματικά, λόγω της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας οι Σουηδοί πιθανότατα θα αναπτύξουν αμφίθυμα συναισθήματα προς την Ε.Ε., ιδίως αν η Γερμανία αποφασίσει να ενισχύσει την ενσωμάτωση των χωρών (ομοσπονδοποίηση).

Δανία

DENMARK

Στο δημοψήφισμα του 2015 που έλαβε χώρα στη Δανία, οι κάτοικοι καταψήφισαν την μεταβίβαση πρόσθετων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συμβάν αυτό μπορεί να δράσει καταλυτικά στην άποψη των Δανών πολιτών σχετικά με την απόσυρση τους από την Ε. Ε. σε συνδυασμό με τους 3 παρακάτω λόγους:

1ον: η μεταναστευτική ροή φοβίζει τους Δανούς αφού θεωρούν πως θα διαλυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους.

2ον: σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. η Δανία στηριζόταν στη συμμαχία της με τη Μ. Βρετανία, γεγονός που θα εκλείψει στο μέλλον λόγω του επικείμενου Brexit.

3ον: Ένας ακόμη φόβος των Δανών είναι η προσπάθεια “επέκτασης” της Γερμανίας με “Δ’ Ράιχ” με πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της χώρας, στοχεύοντας στην εξάλειψη ζημιών από το Brexit.

Ελλάδα

ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebaceae-cf83ceb7cebcceb1ceafceb1-5

Το ελληνικό χρέος μπορεί αυτή τη στιγμή να μη βρίσκεται τόσο έντονα στο προσκήνιο των ζητημάτων της Ε.Ε. αλλά ίσως μετά το Brexit να επέλθει αναγκαστικά, όπως και η αποχώρηση της.

Η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, πιθανότατα να συναντήσει δυσκολίες απ’ τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.

“Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα κατά της Ε.Ε. με την πίεση του ακροδεξιού κόμματος, καθώς η ίδια η Ε.Ε. θα πιέσει για τη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών” αναφέρει η Washington Post.

Ολλανδία

075522af-0fe8-4a20-8382-ae95d4044d91

Το ακροδεξιό “Κόμμα της Ελευθερίας”  του Geert Wilders αυξάνει φανερά την δημοτικότητα του δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο μπορεί να ωθήσει τους Ολλανδούς σε διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αποχώρηση τους από την Ένωση.

Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC “Αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος, πρέπει να σταματήσουμε την ροή της μετανάστευσης και τον εξισλαμισμό της Ολλανδίας. Δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό όμως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ουγγαρία

image

Ο Viktor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει ήδη γνωστοποιήσει τις αρνητικές προς την Ε.Ε. θέσεις του. Στόχος του είναι να διεξάγει δημοψήφισμα που θα ταράξει την προβληματική συνοχή της Ένωσης.

Το κεντρικό ζήτημα της ψηφοφορίας, δηλαδή, θα είναι το μεταναστευτικό. Στο δημοψήφισμα αυτό οι Ούγγροι θα αποφασίσουν εάν είναι θεμιτό να διανέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετανάστες χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων.

Ακόμη κι αν ένα δημοψήφισμα προσανατολισμένο στην αποχώρηση της Ουγγαρίας δεν λάβει ποτέ χώρα, η ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ικανή να δώσει νέα πυρά αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των Βρυξελλών, γράφει η Washington Post.

Γαλλία

France_Grunge_Flag_by_think0

“Οι Γάλλοι είναι οι πιο μανιώδης ευρωσκεπτικιστές στην Ε.Ε. σε ποσοστό 61%” σύμφωνα με Αμερικάνους ειδικούς αναλυτές.

Μεγάλο ποσοστό των πολιτών αποδίδει ευθύνες σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα της Γαλλίας, στην Ευρωπαιή Ένωση, ιδιαίτερα στα ζητήματα της οικονομίας και την απειλή τρομοκρατίας.

Τα παραπάνω συμβάντα μπορούν να αποτελέσουν ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της Marine Le Pen, αρχηγό του κόμματος “Εθνικό Μέτωπο, στις επόμενες εκλογές. Η ίδια υποστήριξε θερμά το Brexit, και φαίνεται να προετοίμαζε ένα παρόμοιο σενάριο για το μέλλον της Γαλλίας.

Εν κατακλείδι, είναι φανερό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε θα αποτελέσει παρελθόν, εφόσον ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους τα μέλη που την συνέθεσαν.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο