Αιθαλομίχλη τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια η ένταση του φαινομένου αιθαλομίχλης έχει αυξηθεί τους χειμερινούς μήνες, λόγω της εκτεταμένης καύσης στερεής βιομάζας (κυρίως καυσόξυλων) στα τζάκια των κατοικιών, ενώ συχνά παρατηρείται και η καύση ακατάλληλων υλικών.
H αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης , από τα οποία παίρνει και το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.
Η Αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρούμενων σωματιδίων διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.

Πως δημιουργείται :

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.

Η Αιθαλομίχλη επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου δημιουργώντας :

 • τσούξιμο στα μάτια
 • ερεθιστικός βήχας
 • βαριά αναπνοή
 • Άμεσος ερεθισμός των βλεννογόνων των ματιών (επιπεφυκίτιδα) και του αναπνευστικού

Από το αναπνευστικό σύστημα σε κάποιον που δεν είχε ποτέ σχετικό πρόβλημα, μπορεί να προκληθεί οξεία αντίδραση που μοιάζει με βρογχίτιδα ή ασθματική κρίση.

[widget id=”text-6″]

Πρόληψη :

 1.  Δεν κυκλοφορούμε έξω από το σπίτι μας τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι βαριά, ειδικά αν έχουμε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
 2.  Αν πρέπει να κυκλοφορήσουμε, τηρούμε προφύλαξη με μάσκα προσώπου τύπου Ν-95 που προμηθευόμαστε από φαρμακείο.
 3.  Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
 4. Οι ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
 5. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
 6. Αν υπάρξει αναπνευστικό πρόβλημα, συμβουλευόμαστε ιατρό αμέσως αφότου το αντιληφθούμε.
 7. Προσέχουμε την ποιότητα του ξύλου που θα κάψουμε.
Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο