15 απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας

1. Αλλάξτε τις λάμπες
Αν κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ αντικαθιστούσε μία κανονική λάμπα με λάμπα οικονομίας, η μείωση της ρύπανσης θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από το δρόμο.

2. Κλείστε τον υπολογιστή τη νύχτα
Απενεργοποιώντας τον υπολογιστή, αντί να τον αφήνεται σε κατάσταση αναμονής, εξοικονομείτε 40 watt την ώρα. Αυτό σημαίνει για εσάς, λιγότερο κόστος περίπου 15-20 ευρώ ανά έτος

3. Ανακυκλώστε το γυαλί
Η ανακύκλωση γυαλιού μειώνει τα αέρια που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 20% και τους ρύπους που σχετίζονται με την ρύπανση των υδάτων κατά 50%. Αν δεν το ανακυκλώστε, θα χρειαστούν ένα εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί.

4. Πλένετε στο πλυντήριο με κρύο ή χλιαρό νερό
Εάν όλα τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ αντικαθιστούσαν το πρόγραμμα ζεστό-ζεστό με ζεστό-κρύο, θα εξοικονομούσαν καθημερινά ενέργεια ίση με 100.000 βαρέλια πετρελαίου. Βάλτε πλυντήριο μόνο όταν γεμίσει ο κάδος

5. Ανακυκλώστε τις εφημερίδες
Τυπώνονται 63 εκατομμύρια εφημερίδες κάθε μέρα στις ΗΠΑ Ανακυκλώνοντας οι Αμερικανοί μόνο την κυριακάτικη εφημερίδα, θα έσωζαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο δέντρα κάθε εβδομάδα

6. Αναθεωρείστε για το εμφιαλωμένο νερό
Σχεδόν το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού δεν ανακυκλώνονται, και επιπλέον χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθούν. Αγοράστε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι. Θα κάνετε μια σπουδαία επιλογή για το περιβάλλον.

7.Φυτέψτε ένα δέντρο
Είναι καλό για την ατμόσφαιρα, είναι καλό για την γη, μπορεί να κάνει σκιά στο σπίτι σας, εξοικονομείτε ρεύμα από την μείωση της θερμότητας και επιπλέον μπορεί να ανεβάσει την αξία του ακινήτου σας. Κάντε το έτσι ώστε να έχει νόημα για όλη την οικογένεια, κάθε μέλος να φυτεύει ένα δέντρο κάθε χρόνο.

8. Ρυθμίστε καλύτερα το θερμοστάτη σας
Ρυθμίστε το θερμοστάτη σας ένα βαθμό υψηλότερα το καλοκαίρι και ένα βαθμό χαμηλότερα το χειμώνα. Κάθε ρύθμιση χαμηλότερα κατά ένα βαθμό Κελσίου, θα εξοικονομήσει περίπου 10% της ενέργειας! Επιπλέον, επενδύστε σε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη που σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του με βάση τις ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι.

9. Σβήνετε τα φώτα
Πάντα να απενεργοποιείτε τους απλούς λαμπτήρες πυράκτωσης, όταν βγαίνετε από το δωμάτιο. Όσο αφορά τους λαμπτήρες φθορισμού, επηρεάζονται περισσότερο από το πόσες φορές αναβοσβύνουν, οπότε κλείστε τους μόνο όταν πρόκειται να βγείτε από ένα δωμάτιο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Έτσι, θα αυξήσετε την διάρκεια ζωής της λάμπας, αλλά επιπλέον θα μειώσετε και τις δαπάνες θέρμανσης, καθώς τα φώτα συμβάλλουν στην αύξηση της θερμότητας σε ένα δωμάτιο.

10. Ανακυκλώστε τα παλιά κινητά τηλέφωνα
Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας διατηρούν το κινητό τηλέφωνο κατά μέσο όρο για περίπου 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι 130 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα αποσύρονται κάθε χρόνο. Εφόσον καταλήγουν στις χωματερές, οι μπαταρίες τους εκλύουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον

11. Ανακυκλώστε αλουμίνιο και γυαλί
Είκοσι ανακυκλωμένα κουτιά αλουμινίου μπορούν να εξοικονομήσουν την ενέργεια που χρειάζεται για την παρασκευή ενός καινούργιου.
Κάθε τόνος ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομεί το αντίστοιχο τριακοσίων κιλών πετρελαίου, τα οποία χρειάζονται για να φτιαχτεί γυαλί από πρωτογενή υλικά.

12.Πηγαίνετε σε πλυντήριο αυτοκινήτων
Τα επαγγελματικά πλυντήρια αυτοκινήτων είναι συχνά πιο αποτελεσματικά όσο αφορά κατανάλωση νερού. Αν ο κάθε Αμερικανός που πλένει μόνος του το αυτοκίνητό του, έκανε έστω μία επίσκεψη σε πλυντήριο αυτοκινήτων θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια λίτρα νερού.

13. Μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες
Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Δεν διασπώνται, καταλήγουν στην θάλασσα, και στη συνέχεια, στην τροφική αλυσίδα. Επιμείνετε σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, είναι μια φθηνή και εύκολα διαθέσιμη επιλογή

14. Πληρώσετε τους λογαριασμούς ONLINE
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αν όλα τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ πλήρωναν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά , θα είχαμε εξοικονομήσει 18,5 εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο, 2,2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και 0,7 δισ. κιλά από στερεά απόβλητα .

15. Συντηρήστε το αυτοκίνητο σας
Όχι μόνο δίνετε παράταση στο χρόνο ζωής του αυτοκινήτου σας, αλλά προκαλείτε λιγότερη ρύπανση και εξοικονομείτε βενζίνη. Ένα σωστά συντηρημένο όχημα, με καθαρά φίλτρα αέρα, και φουσκωμένα λάστιχα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του οχήματός σας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο